Την Τρίτη στο γήπεδο του Παναιτωλικού στις 3.00 το μεσημέρι θα γίνει φιλικός αγώνας με αντιπάλους τον Παναιτωλικό   με την Σουηδική ομάδα Ακρόπολη.

Η ομάδα που ίδρυσαν ομογενείς στη σκανδιναβική χώρα φοράει γαλανόλευκη, φανέλα, έχει σήμα τον Παρθενώνα και ονειρεύεται άνοδο στην Α’ Εθνική!

Με όνομα βαρύ, έμβλημα τον Παρθενώνα και γαλανόλευκη φανέλα που έχει το ελληνικό εθνόσημο στο στήθος, η ποδοσφαιρική ομάδα Ακρόπολις έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο στη Σουηδία. Αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν θα σταματήσει αν δεν φτάσει στην κορυφή.

Πέρυσι βρέθηκε μια ανάσα από τη δεύτερη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος, ωστόσο δεν τα κατάφερε, χάνοντας την άνοδο στις λεπτομέρειες (στα μπαράζ από τη Φρέι Τάμπι, και κατά συνέπεια παρέμεινε στην 3η κατηγορία). Οι προσπάθειες των Ελλήνων μεταναστών που ζουν στη Στοκχόλμη και «τρέχουν» τον σύλλογο δεν σταματούν, παρά τα εμπόδια και τα υπέρογκα έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλα τα πόστα, από τη θέση του προέδρου, μέχρι αυτόν που βρίσκεται στην καντίνα του γηπέδου, είναι συμπατριώτες μας.

Η Akropolis Idrottsförening, όπως είναι η ονομασία της στα σουηδικά, ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τον Καλύμνιο Θεόφιλο Τσάπο, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, δημιουργώντας πρώτα τμήμα μπάσκετ (1968). Το 1969 λειτούργησε το ποδοσφαιρικό τμήμα, επικεφαλής του οποίου σήμερα είναι ο Λάμπρος Μίτσης. Εχει καταγωγή από τα Γιάννενα και επιχειρήσεις στη Στοκχόλμη, πόλη στην οποία εδρεύει και η ομάδα. Μαζί με μία ομάδα 10-12 Ελληνων επιχειρηματιών, που ζουν μόνιμα στη Σουηδία, στηρίζουν οικονομικά τον σύλλογο. Αλλωστε, τα χρήματα που λαμβάνουν από την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος (ύψους 15.000 ευρώ) δεν αρκεί ούτε για τα έξοδα των ταξιδιών. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί χορηγοί κι έτσι καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα και δεν δημιουργούνται χρέη στον σύλλογο. Ως βασικός στόχος από τον πρόεδρο Λάμπρο Μίτση και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. (αντιπρόεδρος ο Τάσος Γιαλαβούζης, γραμματέας ο Σίμος Μιχαηλίδης, ταμίας ο Νίκος Νικολαΐδης, τεχνικός διευθυντής ο Γιώργος Γκόγκας, υπεύθυνος ακαδημιών ο Σούλης Παπαδόπουλος) έχει τεθεί η άνοδος. Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει τον Απρίλιο. Στην άκρη του πάγκου κάθεται ο Γιάννης Τσόμπος (παντρεμένος με Σουηδέζα), έχοντας ως βοηθό τον Σουηδό Γιόαν Μπλόμπεργκ και φροντιστή τον Αχιλλέα Σουλαρίδη. Πρόσφατα αυξήθηκε κατά 30% το μπάτζετ, αποκτώντας ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές.

Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα ο Παύλος Μητρόπουλος, ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από τον Πανιώνιο και υπέγραψε στα μέσα της εβδομάδας. Εκεί συνάντησε και τους Κώστα Σταυροθανασόπουλο, Μάκη Γκέζο, Δημήτρη Σιαλμά, που έχουν περάσει επίσης από την ομάδα της Νέας Σμύρνης, αλλά και τον ομογενή αμυντικό Σάκη Παπαδόπουλο. Οι αμοιβές των παικτών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (της τάξεως των 400-500 ευρώ, αφού είναι ημιεπαγγελματική κατηγορία) και γι’ αυτό παράλληλα κάποιοι εξ αυτών που βρίσκονται στο ρόστερ εργάζονται για να τα βγάζουν πέρα. Η Ακρόπολις γυμνάζεται σε προπονητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών, ενώ το γήπεδο Akalla BP, 3.000 θέσεων, που έχει ως έδρα το… μοιράζεται με άλλη ομάδα. Περίπου 500 άτομα, συγγενείς και φίλοι, μαζεύονται σε κάθε αγώνα, ενώ τριπλασιάζονται στα ντέρμπι μαζεύοντας κόσμο απ’ όλη τη Σουηδία. Το σουβλάκι με το τζατζίκι που πωλούνται στο γήπεδο είναι ένας σημαντικός λόγος για να βρεθεί σε κάποιο εντός έδρας αγώνα της Ακρόπολις.

Δημ. Σιαλμάς: Καμία σχέση με τους Ελληνες παράγοντες της πατρίδας

Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί ο Δημήτρης Σιαλμάς επέλεξε να συνεχίσει στην καριέρα του στην Ακρόπολις. Ο 29χρονος πρώην επιθετικός των Πανιωνίου, ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΚ, τον περασμένο μήνα ξεμπέρδεψε από τη δικαστική διαμάχη που είχε με τη ρουμανική Τσεαχλάου Πιάτρα. «Οταν πήρα την ελευθέρας από τη FIFA, στις 3 Φεβρουαρίου, δεν είχα πολλές επιλογές, γιατί είχε ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος στα περισσότερα πρωταθλήματα. Η επαφή με τους ανθρώπους της Ακρόπολις έγινε αρχικά μέσω του Κώστα Σταυροθανασόπουλου. Από τις πρώτες κουβέντες μαζί τους πείστηκα να ταξιδέψω στη Σουηδία.

Παρότι είναι Ελληνες, διαφέρουν από τους παράγοντες που διοικούν ομάδες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν χρειάστηκαν πολλά λόγια για να με πείσουν» μας τόνισε ο Σιαλμάς, προσθέτοντας ότι «το κρύο αυτή την εποχή είναι τσουχτερό και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κυρίως για εμάς τους Ελληνες. Δεν κάνουμε όμως προπονήσεις στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, αλλά σε ένα γήπεδο κλειστό, με θερμαινόμενο τάπητα, προδιαγραφών Γιουρόπα Λιγκ. Γενικότερα, τα γήπεδα που έχω επισκεφτεί μέχρι στιγμής είναι τρομερά. Δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με αυτά της χώρας μας, όπου αγωνίζονται οι ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής. Επιθυμία όλων είναι να ανεβάσουμε την ομάδα και υπάρχει η ποιότητα για να το κάνουμε. Είναι πολυτέλεια να αγωνίζονται παίκτες όπως ο Μητρόπουλος στη Γ’ κατηγορία της Σουηδίας. Αν επιτευχθεί ο στόχος, θα κάνουν το βήμα κι άλλοι Ελληνες παίκτες, και μπορεί να αποτελέσει σκαλοπάτι για την καριέρα τους. Εγώ δεν τη βλέπω έτσι, θέλω να βρω και πάλι αγωνιστικό ρυθμό για να κάνω το βήμα παραπάνω».