Για την χθεσινή μελέτη που παρουσιάστηκε σχετικά με την μείωση των ομάδων του πρωταθλήματος, τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τους «μικρούς» του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα οποία δημιουργούνται εξαρτήσεις αλλά και για τις χορηγίες και την κατανομή των εσόδων μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94.6 o πρόεδρος του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας.

Αναλυτικά όσα είπε στους Άρη Ασβεστά και Βασίλη Παπαθεοδώρου

Για ποιο λόγο είναι απογοητευμένος με την μελέτη που παρουσιάστηκε:«Αυτή τη μελέτη τη συζητάνε χρόνια. Την αποφασίσανε πριν από μερικούς μήνες. Δεν νομίζω ότι έχει φτιάξει κάτι από αυτό που θέλαμε. Η μελέτη μας λέει τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτά τα ξέρουμε, τα αίτια ψάχνουμε. Τι έχει φταίξει και τι πρέπει να κάνουμε για να το αλλάξουμε. Η μελέτη πρέπει να αποτελεί καθοδήγηση για τις ομάδες. Θέλαμε έναν μπούσουλα για να τον ακολουθήσουμε. Αυτό δεν το είδαμε στην χθεσινή μελέτη.

Τον τελευταίο καιρό έχει αναφερθεί το πρόβλημα των 16 ομάδων. Δεν ξέρω γιατί λένε ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτό και ειδικά της Σούπερ Λίγκας. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι 16 ομάδες είναι πρόβλημα. Με 14 ή 12 ομάδες θα λυθούν δηλαδή τα προβλήματα; Είναι πολύ μεγαλύτερα τα προβλήματα».

Για το ποια είναι τα προβλήματα της Σούπερ Λίγκας: «Η έλλειψη αξιοπιστίας. Και αυτό καθρεφτίζεται στο ότι είναι άδεια τα γήπεδα. Κάθε χρόνο έχουμε όλο και λιγότερο κόσμο, το μόνο που ανεβαίνει ή είναι σταθερό είναι τα έκτροπα και τα μπάχαλα που γίνονται σε πολλές ομάδες και κυρίως στις περισσότερες μεγάλες. Πώς να μην υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας, όταν οι πιο πολλές από τις μικρές ομάδες ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα. Βλέπουμε τόσα και ακούμε σε κασέτες σενάρια, στα οποία έχουν στραφεί αρκετοί για να μπορέσουν να κερδίσουν δέκα φράγκα παραπάνω για να βγουν στο οικονομικό κομμάτι της εταιρείας του. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι εξαρτήσεις».

«Νομίζετε ότι θα μας σώσει αν έχουμε περισσότερα πλέι οφ ή πλέι ουτ ή αν θα γίνουν 14 ή 12 ομάδες; Ο κόσμος έχει φύγει από τα γήπεδα, λεφτά δεν υπάρχουν. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας παίζει και αυτό μεγάλο ρόλο αλλά και το προϊόν που βλέπουμε δεν είναι το καλύτερο. Είπαμε να κάνουμε ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων, συμφωνήσαμε όλοι αλλά στο τέλος Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός μας είπαν ότι δεν υπογράφουμε. Την τελευταία στιγμή, πριν από δύο εβδομάδες στο ΔΣ αυτές οι ομάδες αρνήθηκαν να υπογράψουν. Μας είπαν ως δικαιολογία ότι δεν κάναμε τίποτα για να αλλάξουμε την κατάσταση. Εμείς προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαιτησίας, προσπαθήσαμε όσο μπορούμε. Ωστόσο, το οικονομικό πρόβλημα παραμένει», συνέχισε.

Για το ότι δεν υπάρχουν χορηγοί στο πρωτάθλημα και ότι τις προσφορές κατέθεσαν δύο από τους ιδιοκτήτες των ομάδων: «Αυτό είναι πολύ οξύμωρο, στην πραγματικότητα όμως δεν προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Τα έξοδα της Λίγκας στην καλύτερη περίπτωση είναι λίγο παραπάνω από 3 εκατ. ευρώ ενώ για τη Λίγκα αυτοί δίνουν 2,250 εκατ. και πάλι… μπαίνει μέσα. Αν θέλανε να βοηθήσουν αυτές οι ομάδες, έπρεπε να κάλυπταν όλα τα έξοδα της Λίγκας.

Έχουμε μόνο έναν χορηγό, τη NOVA. Αυτή τη στιγμή, όμως, κοιτάζει μόνο το δικό της συμφέρον και όχι του ποδοσφαίρου. Η NOVA ζήτησε να γίνουν 12 οι ομάδες. Να μας πει όμως και τι θα αλλάξει. Αυτό θα σώσει το πρωτάθλημα; Εγώ είχα κάνει μια πρόταση παλιότερα. Είμαστε 16 ομάδες, εκ των οποίων οι 4 μεγάλες είναι πολύ μπροστά. Αν δεν είμασταν εμείς όμως για να παίρνουν τους βαθμούς από εμάς επειδή είναι καλύτερες ομάδες, θα πήγαιναν στην Ευρώπη; Είπα ότι πρέπει να ζητήσουμε το 15% των εσόδων από την ΟΥΕΦΑ να επιστρέφεται στη Λίγκα. Στη Μπουντεσλίγκα και σε άλλα πρωταθλήματα, οι μικρότεροι παίρνουν περισσότερα λεφτά για να είναι πιο ανταγωνιστiκοί».