Το πρωτάθλημα ξεκίνησε πάλι έπειτα από την απόφαση αναστολής που ελήφθη λόγω του εμπρησμού στην οικία του τέως προέδρου της ΚΕΔ και μέλους της διορισμένης από τη FIFA προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ, Γιώργου Μπίκα, ωστόσο, η επανέναρξή του είναι φανερό ότι έγινε «γιατί έπρεπε να γίνει» και όχι γιατί στο διάστημα της διακοπής κατέστη εφικτό να υπάρξει έστω το μίνιμουμ των εγγυήσεων από όλες τις πλευρές για μετάβαση από την περίοδο της ανωμαλίας στην εποχή της ομαλότητας.
Στην πραγματικότητα το πρωτάθλημα άρχισε όταν λύθηκε το τυπικό πρόβλημα της συγκρότησης της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, έπειτα από τη σύσσωμη παραίτηση της προηγούμενης.
Επίσης, πέρα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ενεργοποίηση της Αντιτρομοκρατικής και της διάταξης του αθλητικού νόμου περί παρότρυνσης σε πράξεις βίας διά των ΜΜΕ, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο η εκεχειρία, μέσω της σιωπής των μεγάλων ΠΑΕ, δεν επετεύχθη.
Το πρωτάθλημα, επομένως, ξανάρχισε αλλά τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν κυρίως όσον αφορά τη διαιτησία και στη Σούπερ Λίγκα.
Στη διαιτησία, το διακύβευμα είναι πώς θα πολιτευθεί η νέα επιτροπή. H προηγούμενη ΚΕΔ, που αναγκάστηκε άρον άρον να παραιτηθεί άφησε μία παρακαταθήκη: την άμεση και ευρεία αλλαγή στον πίνακα διαιτητών της Σούπερ Λίγκας, ο οποίος σημειωτέον καταρτίστηκε από την τέως διοίκηση της ΕΠΟ, τον περασμένο Αύγουστο και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο από ΠΑΕ όσο και από Ενώσεις, επειδή θεωρήθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως προεκλογικό ρουσφέτι ενόψει των εκλογών της ομοσπονδίας, που επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Οκτώβριο.
Η νέα επιτροπή προτίθεται να χρησιμοποιεί τόσο ως διαιτητές όσο και ως παρατηρητές πρόσωπα από τη Φούτμπολ Λιγκ, να προχωρήσει σε διεύρυνση των πινάκων και να μη χρησιμοποιήσει διαιτητές, ο ορισμός και μόνο των οποίων ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ την περασμένη Πέμπτη «εγκρίθηκε πρόταση της ΚΕΔ για σχετική αναμόρφωση του Κανονισμού, ώστε να μπορεί να διευρύνει τους πίνακες διαιτησίας με διαιτητές που έχουν περάσει το ετήσιο σεμινάριο προεπιλογής και τα αντίστοιχα αγωνιστικά τεστ, καθώς και τους πίνακες παρατηρητών διαιτησίας». Παράλληλα, εγκρίθηκε «η δυνατότητα ορισμού παρατηρητών διαιτησίας σε ανώτερη κατηγορία, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα».
Σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας, η κατάσταση είναι τεταμένη με αφορμή τον τρόπο διανομής των εσόδων από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επίσης τεταμένες είναι οι σχέσεις του συνεταιρισμού με τη NOVA, η οποία επιμέμενει στην ενεργοποίηση των ρητρών για τις αναβολές των αγωνιστικών, με αποτέλεσμα κάποιες ΠΑΕ να προσανατολίζονται στο να θέσουν θέμα μη εισόδων των συνεργείων του καναλιού στα γήπεδά τους.
Οι «μικρομεσαίες» ΠΑΕ της κατηγορίας υπό την «καθοδήγηση» του μεγαλομετόχου της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλου, ζητούν να ισχύσει απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει την αφαίρεση του κριτηρίου της εμπορικότητας από την κατανομή των εσόδων, ώστε αυτά να κατανέμονται κατά ένα ποσοστό ισομερώς και κατά ένα άλλο ανάλογα με τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων.
Οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, με επιστολές που έστειλαν στη Σούπερ Λίγκα αρνούνται να συναινέσουν στην αναδιανομή, η οποία δεν μπορεί να ισχύσει εφόσον δεν υπάρχει ομοφωνία.
Οι «μικρομεσαίες» ΠΑΕ, οι οποίες μέσω της αναδιανομής διεκδικούν ποσό της τάξεως των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κατηγόρησαν με ανακοίνωσή τους τους «μεγάλους» για τα δεινά του αθλήματος, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμικές συνθήκες» ως προς τη διανομή των εσόδων.
Ο κ. Στράτος με επιστολή που έστειλε προ ημερών στις ΠΑΕ απάντησε αρνητικά στο αίτημα των «μικρομεσαίων». Πρότεινε δε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, που αφορά την κατανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην επόμενη γενική συνέλευση. Λόγω της στάσης του κ. Στράτου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ξάνθης, ο Χρ. Πανόπουλος, προφανώς δυσαρεστημένος, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Σούπερ Λίγκας! Μέσα σε αυτό το κλίμα, την περασμένη Δευτέρα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις δύο διεθνών οίκων σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος και του αριθμού των συμμετοχών σε αυτό ομάδων.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η ανταγωνιστικότητα της Σούπερ Λίγκας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και έχει φτάσει στη 14η θέση της UEFA. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχει μείωση κατά 84% στα έσοδά της το διάστημα 2010-2016, πτώση κατά 48% των εισιτηρίων το διάστημα από το 2009 ώς το 2016 και μείωση κατά 13% από τα τηλεοπτικά έσοδα από το 2010 ώς το 2016.

kathimerini.gr