Χωρίς ίχνος υπερβολής τα σωματεία που ανήκουν στην δύναμη της Ε.Π.Σ.Α είναι από μόνα τους η κινητήρια δύναμη της διοργανώτριας. Είναι αυτό που λέμε χαριτολογώντας

“Τα πάντα όλα”.

Οι παράγοντες των ομάδων  πληρώνουν αδρά το χόμπι τους την << αρρώστια τους >> όχι μόνο σε χρόνο αλλά κυρίως σε χρήμα. Το τελευταίο δεν περιορίζεται μόνο σε ότι έχει να κάνει με την χρηματοδότηση του σωματείου που υπηρετούν αλλά και σε πολλά αλλά παρελκόμενα αυτού.

Από την στιγμή που η Ε.Π.Σ.Α. δεν μπορεί να βρει  άλλους πόρους οι ομάδες ουσιαστικά συντηρούν  τα ταμεία της Ένωσης και τα γεμίζουν με ευρώ. Για του λόγου το αληθές στον τελευταίο οικονομικό απολογισμό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι τα σωματεία που μετείχαν στα πρωταθλήματα συνεισέφεραν στα έσοδα που είχε η Ε.Π.Σ.Α σε ποσοστό 50% περίπου .

Οι σύλλογοι λοιπόν πλήρωσαν ένα ποσό γύρω στις 80.000 ευρώ που αναλύεται σε παράβολα συμμετοχής σε πρωτάθλημα και κύπελλο, έκδοση νέων δελτίων,  πρόστιμα από κόκκινες κάρτες ποδοσφαιριστών , πρόστιμα που επιβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα σωματείων , παράβολα ενστάσεων κ.α.  Ήδη μέχρι τώρα τα πρόστιμα από κόκκινες και συμπεριφορά παραγόντων των ομάδων  από την αρχή των πρωταθλημάτων πλησιάζουν τις 10.000 ευρώ.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι παράνομα καθώς  από την στιγμή που ένα σωματείο θέλει να μετέχει σε ένα πρωτάθλημα όλα αυτά τα γνωρίζει και με την υπογραφή στην δήλωση συμμετοχής τα αποδέχεται.  Αυτό που πρέπει να αναδειχτεί μέσα από αυτές τις γραμμές είναι η πολύ μεγάλη και σημαντική προσφορά που έχει κάθε σύλλογος όχι μόνο στην καλλιέργεια του αθλήματος αλλά και στην οικονομική στήριξη που παρέχει στην διοίκηση της Ένωσης.

Είναι κρίμα όμως αυτή η σχέση μέχρι τώρα να  είναι μονόπλευρη. Δηλαδή μόνο οι ομάδες να δίνουν χωρίς ανταπόδοση. Δεν εννοούμε βέβαια να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Θα μπορούσε όμως  και η διοίκηση της Ένωσης να δείξει ένα κάποιο ενδιαφέρον και να  προσφέρει και αυτή στα μέλη της. Όπως για παράδειγμα να καλύψει τα έξοδα διαιτησίας για έναν αγώνα σε όλες τις ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα. Να διοργανώσει μια λαχειοφόρο και να μοιράσει  τα έσοδα στα σωματεία κ.λπ.

Και στην ανάγκη αν δεν γνωρίζει  ας ρωτήσει άλλες διοικήσεις Ε.Π.Σ. που παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες  πως τα καταφέρνουν.  Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κανένα μέτρο ανακούφισης των ομάδων τα τελευταία χρόνια από την παρούσα διοίκηση .

Ακόμη και η μείωση στο εξοδολόγιο των διαιτητών  που έγινε το 2014 δεν ήταν από ενδιαφέρον  προς στα σωματεία . Την χρονιά εκείνη, το καλοκαίρι συγκεκριμένα, υπήρχαν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ε.Π.Σ.Α και μόνο ένας αδαής θα μπορούσε να πει ότι σκέφτηκε το καλό των σωματείων και όχι την δική της επανεκλογή.

Μέρα με τη μέρα χρόνο με το χρόνο αποδεικνύεται δυστυχώς ότι απροσδόκητος θάνατος του Θόδωρου Πασσιόπουλου τον Μάιο του 2004 αποτέλεσε  κορυφαίο πλήγμα για το ποδόσφαιρο της Αιτ/νιας και την διοίκηση της Ένωσης. Αναμφίβολα υπήρξε ο κορυφαίος διοικητικός παράγοντας σε επίπεδο Ένωσης .Είχε την προσωπικότητα, το κύρος  και την δυνατότητα να καθορίζει τις εξελίξεις και όχι  να τις ακολουθεί.

Το έργο του και η προσφορά του δεν αμφισβητούνται ούτε  και από τους αντιπάλους του.

Η σύγκριση με την σημερινή πραγματικότητα θλίβει όπου

οι προσωπικές φιλοδοξίες των σημερινών διοικούντων μπαίνουν σε προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε.

Υ.Γ.

Υπάρχει  κόμπλεξ ή ισχύει  κάτι άλλο στο site της Ε.Π.Σ.Α;

Δεν είναι δυνατόν να έχει αναλυτική παρουσία για τον σύνδεσμο διαιτητών ( ιστορικό ίδρυσης, πρόεδροι, διαιτητές που αγωνίστηκαν στην Α΄ εθνικοί και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία ) και να  απουσιάζουν από την αντίστοιχη ενότητα στο ιστορικό της Ε.Π.Σ.Α  πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να ιδρυθεί με την σημερινή της μορφή η Ένωση.

Μπαλτάς, Πασσιόπουλος Ιωαννίδης υπήρξαν προηγούμενοι διατελέσαντες πρόεδροι στην Ένωση και συνέβαλλαν και αυτοί  άλλος λιγότερο ,άλλος περισσότερο, στο οικοδόμημα της Ε.Π.Σ.Α.

Είναι τουλάχιστον απρέπεια και ασέβεια η μη αναφορά τους  στο επίσημο  μέσο ενημέρωσης της διοργανώτριας.

Μη φοβάστε δεν κινδυνεύετε από αυτούς.

Ευτυχώς για το ποδόσφαιρο της Αιτ/νιας ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης δεν εκλέχτηκε το 2010.

Γ.Μ.

Agriniopress Home