Η μείωση των  ερασιτεχνικών ομάδων που μετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων  αποτελεί μια Πανελλήνια πραγματικότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η οικονομική κρίση που πλήττει  την χώρα μας δεν άφησε ανεπηρέαστο και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Το πως αντιμετωπίζει η κάθε ΕΠΣ το συγκεκριμένο πρόβλημα δείχνει και το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της. Άλλες Ενώσεις  προσπαθούν να βρουν λύσεις για τα  προβλήματα των ομάδων και άλλες προσθέτουν  επιπλέον  στα ήδη υπάρχοντα.

Ας δούμε για  παράδειγμα πως αντιμετωπίζει την μείωση των σωματείων στα πρωταθλήματα της η ΕΠΣ Καστοριάς .

Διαβάσαμε  μεταξύ των άλλων στο sentranews.gr

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ε.Ε. της Ε.Π.Σ. Καστοριάς  αντιλαμβανόμενη έγκαιρα το πρόβλημα που υπάρχει  και πριν την λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής στα πρωταθλήματα για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θέλοντας να ανακουφίσει το πρόβλημα των σωματείων, αποφάσισε να συνεχίσει και φέτος την παροχή βοήθειας προς όφελος όλων των ομάδων.
Έτσι, λοιπόν, αφού επεξεργάστηκε τους τρόπους στήριξης των σωματείων προχώρησε στην διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού αλλά και ουσιαστικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο θα παραχωρήσει
  στα σωματεία μία έως πέντε δωρεάν διαιτησίες, αξιολογώντας, ωστόσο, κριτήρια που θα σχετίζονται με το fair play και τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι, παιχτών, προπονητών, παραγόντων και γενικά της συνολικής εικόνας των σωματείων στα παιχνίδια (εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου).
Για την αξιολόγηση θα λαμβάνεται υπόψη η έκθεση του παρατηρητή και το φύλλο αγώνα. Το ποσό που αντιστοιχεί στην κάλυψη της δράσης αυτής προήλθε από τις  χορηγίες ονομασίας των πρωταθλημάτων, καθώς και της οικονομικής πολιτικής διαχείρισης της Ένωσης τα δύο χρόνια που ασκεί διοίκηση.
Όσον αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις συμμετοχές των ομάδων στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, η ΕΠΣ Καστοριάς εξασφάλισε χορηγούς για το κάθε σωματείο ξεχωριστά, οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν τα έξοδα των υπόλοιπων αγώνων της διαιτησίας, καθώς επίσης και τους γιατρούς αγώνων.

Πάμε να δούμε τώρα και πως αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, της μείωσης των ομάδων δηλαδή, η ΕΠΣ  Αιτ/νιας  την οποία μάλιστα τα σωματεία  πρόσφατα επιβράβευσαν για την πολιτική της .

  1. Αυξήθηκαν έως και 100% τα παράβολα συμμετοχής στα πρωταθλήματα –ευθύνης της .  (Παράβολο συμμετοχής Α΄ Κατηγορία 300 ευρώ)
  2. Ο καθορισμός των ομίλων στην Β΄ κατηγορία δεν έγινε με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια με αποτέλεσμα αρκετά σωματεία να αναγκάζονται να μετακινηθούν από την βάση τους  σε απομακρυσμένες περιοχές  επιβαρύνοντας έτσι κατά πολύ τα οικονομικά τους.
  3. Αυξήθηκε από φέτος κατά 10 ευρώ ( από 15 σε 25) η αποζημίωση των παρατηρητών διαιτησίας .
  4. Η γηπεδούχος ομάδα να πληρώνει τα έξοδα του παρατηρητή του αγώνα .

Κάθε ομάδα στην  Α΄ κατηγορία επιβαρύνεται φέτος στο εξοδολόγιο που πληρώνει κατά 30 ευρώ  περισσότερα ανά παιγνίδι.

Γίνεται έτσι απόλυτα κατανοητό στον καθένα πως αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους οι διοικήσεις των  δυο αυτών Ενώσεων.

Η διοίκηση της ΕΠΣ Καστοριάς  ενδιαφέρεται για  το ποδόσφαιρο της  περιοχής της  το προστατεύει  και βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν. Αντίθετα  με την ΕΠΣ Αιτ/νιας  η οποία με τις ενέργειες της  το εξοντώνει και  μοιάζει δυστυχώς σαν  να το εκμεταλλεύεται και να το εκδικείται.

Τα σωματεία έχουν την δυνατότητα και την δυναμική να διαφοροποιήσουν την κατάσταση. Πέρα από υποχρεώσεις , έχουν και δικαιώματα. Μπορούν αν θέλουν να τα διεκδικήσουν.

Γιάννης Μπακέλας

https://agrinioreport.com