Πάρα πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας του ΠΑΟΚ Καλυβίων, από τη χρονιά που ιδρύθηκε το 1971 μέχρι σήμερα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που την τίμησαν και έδωσαν τον ιδρώτα τους στους αγωνιστικούς χώρους για να κρατήσουν τη σημαία του συλλόγου ψηλά!

Η φανέλα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί το χαρακτηριστικό εκείνο που την κάνει αναγνωρίσιμη από τους φιλάθλους και τους αντιπάλους της, έτσι και για την ομάδα του ΠΑΟΚ Καλυβίων, η φανέλα προσδιορίζει την ¨ταυτότητα¨ και την ιστορικότητα του σωματείου.

Με το πέρασμα των χρόνων, μπορεί να άλλαξε ο σχεδιασμός της εμφάνισης, να διαφοροποιήθηκαν τα χρώματα, αλλά όλα αυτά δεν άλλαξαν το αγωνιστικό και μαχητικό ¨πνεύμα¨ της ομάδας, το οποίο παραμένει ξεκάθαρο και αναλλοίωτο…

Αρχές της δεκαετίας του ΄70 η πρώτη φανέλα του ΠΑΟΚ Καλυβίων ήταν σε απόχρωση ανοικτού κόκκινου, με λευκά παντελονάκια και κόκκινες κάλτσες. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία στο γήπεδο του Παναιτωλικού, δεν αφήνει περιθώρια για να αναγνωρίσει κάποιος τα χρώματα, όμως παλιοί παίκτες που ρωτήσαμε, θυμήθηκαν την πρώτη στολή της ομάδας!

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν αθλητικά καταστήματα στο Αγρίνιο, οπότε η παραγγελίες δίνονταν από τους ανθρώπους της διοίκησης σε εμπορικά με είδη ένδυσης, για να γίνει η προμήθεια του αθλητικού υλικού.

Το λογότυπο της ομάδας, ο τοξοφόρος κένταυρος, βρίσκεται πάντα στην αριστερή πλευρά της φανέλας, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις όπου για διάφορους λόγους στις εμφανίσεις δεν είχε μπει το σήμα…

Το άσπρο και το μπλε σε διάφορες παραλλαγές ήταν τα επόμενα χρώματα που φορούσαν οι παίκτες της ομάδας. Μια πλάγια λευκή λωρίδα στη μπλε φανέλα, ολόσωμη μπλε εμφάνιση με λευκές ρίγες, ή άσπρες εμφανίσεις με μπλε ρίγες.

Οι φανέλες μετά από κάθε αγώνα πλένονταν από τις μανάδες των παικτών, οι οποίες φρόντιζαν ταυτόχρονα να τις μαντάρουν αν είχαν σκισίματα και να τις σιδερώσουν για την επόμενη αναμέτρηση.

Άλλοτε το πλύσιμο των στολών αναλάμβανε κάποια γυναίκα του χωριού ή στέλνονταν στο καθαριστήριο και αλλοίμονο  αν κάποιος παράγοντας ξέχναγε να τις παραλάβει πριν την έναρξη του αγώνα…

Βέβαια υπήρχε και δεύτερη στολή σε περιπτώσεις όπου αντίπαλη ομάδα φορούσε ίδιου χρώματος εμφάνιση.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι, φορέθηκαν  εμφανίσεις μαύρες με ρίγες, βυσσινί, ή εμφάνιση αλά Μίλαν, δηλ. με κόκκινες και μαύρες ρίγες και λευκό παντελονάκι (περίοδος 1978), μαύρες με μικρές ή μεγάλες λευκές ρίγες ή λευκές με μαύρες ρίγες, πορφυρού χρώματος, φανέλες που θύμιζαν… Πανιώνιο, και μια ¨περίεργη¨ παραλλαγής, με μπλε και άσπρες αποχρώσεις, σε κάποιους αγώνες που έδωσε η ομάδα την περίοδο ΄91-΄92, στη Δ΄ Εθνική κατηγορία!

Οι παίκτες προέρχονταν κυρίως από το χωριό μας και αργότερα γίνονταν μεταγραφές παικτών από το Αγρίνιο, το Αγγελόκαστρο, το Δοκίμι κ.α.

Από τη δεκαετία του ΄80 το αθλητικό υλικό αγοράζονταν από τα εξειδικευμένα αθλητικά μαγαζιά, τα οποία έφερναν αθλητικά προϊόντα από γνωστές εμπορικές φίρμες, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών, σχεδίων και αντοχής για τους ποδοσφαιριστές, που θύμιζαν πολλές φορές… επαγγελματίες!

Πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που με την αγωνιστική τους παρουσία και την αυταπάρνηση εντός του αγωνιστικού χώρου, τίμησαν τη φανέλα, ίδρωσαν και ¨μάτωσαν¨ για τη νίκη της ομάδας και κέρδισαν άξια το χειροκρότημα των φιλάθλων!

Σχεδόν 50 χρόνια μετά, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στολή που να επιλέχθηκε ως μόνιμη, αλλά υπάρχει ποικιλομορφία και πολυχρωμία στις εμφανίσεις του Καλυβιώτικου συλλόγου.

Θα λέγαμε ότι επί της ουσίας 3 χρώματα είναι αυτά που κυριάρχησαν διαχρονικά: το μπλε, το λευκό και το μαύρο.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο ΠΑΟΚ Καλυβίων θεωρείται ομολογουμένως μια ομάδα που έχει προσφέρει πολλά στο τοπικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας και είναι σεβαστή από όλους τους αντιπάλους της, σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται!

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Δείτε ενδεικτικά μερικές από τις φανέλες του ΠΑΟΚ Καλυβίων, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα:

1 ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ: 1971: Η ανοιχτόχρωμη κόκκινη φανέλα, με λευκό παντελονάκι και κόκκινες κάλτσες. Στην πάνω σειρά διακρίνονται από αριστερά: Πάνος Μπαλωμένος, Π. Αντωνόπουλος, Χρήστος Κερασιώτης (τερματοφύλακας) και κάτω σειρά οι Βαγγέλης Κοτρώτσος, Χρήστος Τάγκαλος και Πάνος Τσάμης.

2 ΦΩΤΟ)

1971-72: Η ανοιχτόχρωμη κόκκινη φανέλα, με μπλε παντελονάκι. Διακρίνονται οι Γιώργος Χ. Στρατόπουλος, Παύλος Μακρής, Χρήστος Κερασιώτης (τερματοφύλακας), Νίκος Κ. Στρατόπουλος, Γιώργος Σκαφίδας.

3 ΦΩΤΟ)

1974-75: Μπλε φανέλα με πλάγια λευκή λωρίδα.

Διακρίνονται οι παίκτες: Νίκος Φλώρος, Παύλος Μακρής και ο αείμνηστος Λάμπρος Οικονόμου. Αριστερά τους είναι ο Βασίλης Κοτρώτσος.

4 ΦΩΤΟ)

1974-75: Στο γήπεδο Καινουρίου με την ίδια εμφάνιση.

Διακρίνονται από αριστερά οι ποδοσφαιριστές: Χρήστος Τάγκαλος, Πάνος Μπαλωμένος, Σπύρος Μάης.

5 ΦΩΤΟ)

1977: Με βυσσινί εμφάνιση και άσπρο γιακά: Οι παίκτες, Πάνος Μπαλωμένος και Δημήτρης Μεσογίτης.

6 ΦΩΤΟ)

1978: Μαύρη εμφάνιση με άσπρες ρίγες και γιακά. Διακρίνονται ο Γιάννης Β. Κοτρώτσος και ο Γιώργος Ι. Κοτρώτσος

7 ΦΩΤΟ)

1980: Μπλε εμφάνιση με άσπρες ρίγες. Τα αδέρφια Πάνος και Λάκης Αντωνόπουλος.

8 ΦΩΤΟ)

1981-82: Με λευκή εμφάνιση. Από αριστερά διακρίνονται οιΒαγγέλης Π. Ζαπαντιώτης, Γιάννης Β. Κοτρώτσος, Νίκος Δ. Ζαπαντιώτης, Βαγγέλης Διονυσάτος (τερματοφύλακας), Σπύρος Α. Γεωργίου.

9 ΦΩΤΟ)

1983: Λευκή και μπλε απόχρωση φανέλας. Διακρίνονται από αριστερά: Χρήστος Ι. Τάγκαλος, Ανδρέας Τσιλίκας, Νίκος Κ. Στρατόπουλος

10 ΦΩΤΟ)

1985-1986: Μπλε και βυσσινί ριγέ εμφάνιση: Διακρίνονται από αριστερά ο Χρήστος Μπελεβώνης (παράγοντας), Βασίλης Τουρλίδας, Απόστολος Ανατσούτσουλας, Γιώργος Μπελεβώνης και Νίκος Ι. Τάγκαλος.

11 ΦΩΤΟ)

1992-93: Παραλλαγής, με μπλε και άσπρες αποχρώσεις. Διακρίνονται από αριστερά, Γεράσιμος Χ. Μπελεβώνης, Μιχάλης Γκέκας και Αποστόλης Ανατσούτσουλας.

12 ΦΩΤΟ)

1995-96: Μαύρη εμφάνιση με λευκές ρίγες. Από αριστερά οι Σπύρος Δρακόπουλος, Λεωνίδας Καραλής και Σπύρος Καραλής

13 ΦΩΤΟ)

1998: Κυανέρυθρη εμφάνιση. Γεράσιμος Ν. Μπελεβώνης και Βασίλης Γ. Στρατόπουλος.

14 ΦΩΤΟ)

2005: Λευκή εμφάνιση. Από αριστερά Λεωνίδας Καραλής, Κώστας Στρατόπουλος και Βαγγέλης Βαζαίος.

15 ΦΩΤΟ)

2011: Κυανέρυθρη ριγέ εμφάνιση. Από αριστερά, Νίκος Μυλωνάς, Γιώργος Γρέντζελος, Γιάννης Μυλωνάς.

16 ΦΩΤΟ)

Η κόκκινη στολή. Οι παίκτες της ομάδας εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο. Νίκος Μυλωνάς, Γιάννης Μυλωνάς, Δημήτρης Γαλανόπουλος, Γιάννης Στρατόπουλος, Μάρκος Διονυσάτος, Γιάννης Πεσλής, Λεωνίδας Καραλής.

17 ΦΩΤΟ)

2015: Ασπρόμαυρη ριγέ φανέλα. Από αριστερά Γεράσιμος Χ. Μπελεβώνης, Λεωνίδας Καραλής και Λεωνίδας Ζαχαράτος.

18 ΦΩΤΟ)

Η ασπρόμαυρη ριγέ εμφάνιση. Διακρίνονται από αριστερά οι Λεωνίδας Καραλής, Δημήτρης Γαλανόπουλος, Γιάννης Στρατόπουλος, Γιώργος Ψιλογιαννόπουλος και Νίκος Μυλωνάς.

http://kalyvia.gr/