Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους και έδωσε… οδηγίες, ενώ τόνισε πως τα μέτρα είναι για ψυχολογική στήριξη.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υποστήριξε με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος:

«Σταματήστε να γράφετε δεξιά και αριστερά για θανάτους και να σκορπάτε τον τρόμο. Είναι δική μας δουλειά αυτή, να ενημερώνουμε τον κόσμο.

Πρέπει να κάνω ειδική μνεία σε όλο το ιατρικό προσωπικό. Έχουν υπερβάλλει εαυτούς για την φροντίδα των ασθενών.

Οδηγίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Πρέπει να προτιμούμε την έγκαιρη ενημέρωση.

Να σταματήσουμε την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση στις ειδήσεις, γιατί έτσι αυξάνουμε το άγχος και δυσφορίας και μπορεί να οδηγηθούμε σε παραπληροφόρηση.

Ο περιορισμός της ατομικής ελευθερίας μας μπορεί να προκαλέσει εντάσεις. Να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους φίλους μας, την οικογένειά μας.

Η επικοινωνία προκαλεί ένα δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης. Γιατί αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε θέματα με την ψυχική μας υγεία.

Ευτυχώς έχουμε να κάνουμε γενικότερα για μία ήπια νόσο. Δεν πρέπει να σκορπάμε τον πανικό. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο για την εξέλιξη της επιδημίας».

Αναφέροντας κάποια στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου και τα συμπτώματα στους ασθενείς ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για μέσο χρόνο πέντε ημερών μέχρι ο ασθενής να εμφανίσει δύσπνοια.

Ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο κυμαίνεται στις 7 ημέρες, ενώ σε περίπτωση δύσκολων περιστατικών και επιπλοκών μέχρι ο ασθενής να καταλήξει μεσολαβεί μέσος χρόνος 14 ημερών.

Σε ότι αφορά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών σύμφωνα με τα μέχρι τώρα εμπειρικά δεδομένα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 15 ημερών.

«Χωρίς τήρηση των μέτρων ο ιός θα μπει στο σπίτι μας»

Αυστηρή σύσταση για ευλαβική στήριξη των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης απηύθυνε για άλλη μια φορά ο κ. Τσιόδρας.

«Όταν αψηφήσουμε τον ιό αυτός θα μπει στο σπίτι μας» είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος και το παράδειγμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

«Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο ηρεμήσεις θα σου επιτεθεί ξανά. Αυτό είδαμε στην Ιταλία» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη τήρηση των μέτρων θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του ιού και αύξηση των κρουσμάτων.

Όποιος παίρνει εξιτήριο παύει να είναι άρρωστος και «επικίνδυνος»;

Ερωτηθείς αν όποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο είναι υγιής και παύει να είναι επικίνδυνος σε ότι αφορά τη μετάδοση του ιού, ο κ. Τσιόδρας απάντησε -με όσο λιγότερο επιστημονικούς όρους μπορούσε- πως φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό μέχρι 17 ημέρες και μέχρι και 27 ημέρες στο γαστρεντερικό. Για αυτό και όσοι παίρνουν εξιτήριο πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι όπως φαίνεται μετά την 10η ημέρα μειώνεται η ικανότητα μετάδοσης.

Επίσης ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε η έκδοση νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.