Η θέση των ποδοσφαιριστών για την ολοκλήρωση της σεζόν

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Μπαντής μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού και τη θέση των ποδοσφαιριστών για το αν πρέπει να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις του ΠΣΑΠ, στο τι μπορεί να κάνει ένας ποδοσφαιριστής που κάθεται πολλές ώστες στο σπίτι, αλλά και στον νεαρό τερματοφύλακα του Άρη, Απόστολο Τσιλιγγίρη

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Μπαντής στο Yellow Radio 92.8 FM

Αρχικά ο Μπαντής ξεκίνησε λέγοντας: Μπορούμε να δουλέψουμε και από το σπίτι, βέβαια εύχομαι να μην μας γίνει συνήθεια και σύντομα να περάσει η πανδημία και να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους όχι μόνο για τους αθλητές. Όταν κόβεται η ρουτίνα, σίγουρα είναι σοκ, όμως είναι δύσκολο για όλους.

Για τον πως περνά ένας ποδοσφαιριστής τον χρόνο του: Υπάρχουν τρόποι να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο σου, χρειάζεσαι φυσικά 4-5 ώρες να προπονηθείς αλλά η αλήθεια είναι ότι μας λείπει το σπίτι καθώς ταξιδεύουμε αρκετά. Με αρκετούς παίχτες που μιλάω, μου αναφέρουν πως τους έχει λείψει το σπίτι, βρίσκουν χρόνο να διαβάσουν κάποια βιβλία, κάνουν κάποιες αναζητήσεις εσωτερικές, να γυμναστούν πιο ειδικά.

Για την θέση του Προέδρου του ΠΣΑΠ και την δουλειά που κάνει αυτές τις ημέρες: Τα τηλέφωνα είναι πολλά αυτές τις ημέρες, βομβαρδίζομαι καθημερινά από τηλεφωνήματα από όλους για να μάθουν το τι μέλλει γενέσθαι στο ποδόσφαιρο. Η δική μου η δουλειά έχει δεκαπλασιαστεί το λιγότερο. Είμαι σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς, κολυμπάμε σε άγνωστα νερά.

Τα προβλήματα που συναντούν οι ποδοσφαιριστές: Σίγουρα πρώτα είναι η υγεία αλλά είναι σημαντικό ότι δεν αγωνίζονται όμως η ζωή κάθε ανθρώπου κοστίζει πάνω από κάθε τι και θα την βάλουμε πάνω από όλους. Από αυτά που βλέπω όμως, χωρίς να είμαι ειδικός, η κατάσταση κυλά κάπως κανονικά, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, και έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα.

Ο στόχος του ΠΣΑΠ για την ενδεχόμενη επανέναρξη του πρωταθλήματος: Δεν μπορώ να πω ότι είναι στόχος, δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από κάτι αόρατο, που είναι ο ιός. Είναι όμως επιθυμία του ΠΣΑΠ να ολοκληρωθούν. Οι λίγκες έχουν την ίδια άποψη, χωρίς να θέλω να μιλήσω εκ μέρους τους, τέτοια πρόθεση υπάρχει.

Για την δωρεά του ΠΣΑΠ στον Ερυθρό Σταυρό: Είναι μια κίνηση που έπρεπε να γίνει. Είχαν ανάγκη για μέσα ατομικής προστασίας.΄Εμείς ποτέ από τότε που αναλάβαμε, δεν θα βγάζαμε απλά χρήματα από τον λογαριασμό μας για να τα δώσουμε σε ένα άλλο λογαριασμό. Δεν είναι αλληλεγγύη αυτό για εμάς, αλληλεγγύη είναι να ψάξεις εσύ το υλικό που πρέπει να δώσεις και να το παραδώσεις. Δεν σας κρύβω ότι ζοριστήκαμε πολύ για να βρούμε το υγειονομικό υλικό, βάζοντας το λιθαράκι μας και εμείς στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν.

Για το τι πρέπει να γίνει για να έρθουμε σε καλύτερη θέση στην αντιμετώπιση του ιού: Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, στην μάχη που δίνει ο κόσμος. Κάποιος μπορεί να δώσει μάσκες, άλλος να δώσει αίμα καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί αρκετά. Μπορείς να ψωνίσεις για κάποιον που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Σημαντικό είναι βέβαια και οι άστεγοι. Λέμε “μένουμε σπίτι” και κάποιοι δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Στο τέλος κάποιοι άλλοι απλά να μείνουν σπίτι.

Για το τι πρέπει να πρεσβεύει ένας αθλητής: O αθλητής πρέπει να είναι πρότυπο, δεν είναι απλά αυτός που πρέπει να κλωτσάει μια μπάλα. Ο μεγάλος Ινιέστα είχε πει “Κανένα πρωτάθλημα, κανένα κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ δεν με έχει γεμίσει, αυτό που γεμίζει είναι ο σεβασμός που κέρδισα από κάθε αντίπαλο”.

Για την δράση στο σχολείο στο Πλαγιάρι που συμμετείχαν ο Ντουρμισάι και ο Τσιλιγγίρης μαζί με παίχτες του ΠΑΟΚ: O αθλητής είναι για να δίνει χαρά και να προσφέρει στην κοινωνία, όπως και το ποδόσφαιρο. Είχαμε βάλει σαν στόχο όταν εκλεχθήκαμε να πάμε στα σχολεία με παίχτες διαφορετικών ομάδων, να δείξουμε ότι μπορεί να είμαστε διαφορετική ομάδα, όμως με σεβασμό. Φίλοι πριν, κατά την διάρκεια και μετά. Όταν κάνεις μια τέτοια δράση σε σχολείο, είναι σαν να ρίχνεις τον σπόρο σε εύφορο χώμα.

Για τον Τσιλιγγίρη ο Μπαντής είπε: Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε στον αγώνα με την ΑΕΚ που τον παρακολούθησα. Έχει ποδοσφαιρικό θάρρος και θράσος. Με λύπησε το γεγονός που τον έβλεπα μόνιμα στην κερκίδα. Δεν είναι χρήσιμο για τον Άρη να μην αξιοποιήσει αυτό το παιδί, ακόμη και τις εμπειρίες που μπορεί να πάρει από τον πάγκο, να βιώνει το παιχνίδι και να μπορεί να ανταπεξέρχεται. Δεν θεωρώ πως υπάρχει νούμερο ένα, δύο, τρία στην θέση, όποιος είναι στην καλύτερη κατάσταση πρέπει να αγωνίζεται. Δεν είναι μικρός, είναι σε μια ώριμη ηλικία, στην Ελλάδα πρέπει να αποβάλλουμε τα ηλικία κριτήρια. Θα χαρώ πολύ να τον δω ακόμη ψηλότερα, έχει τα προσόντα, τον γνώρισα και στο σχολείο στο Πλαγιάρι είναι προσγειωμένο παιδί. Οι δυσκολίες είναι ο τρόπος διαχείρισης, ήττας, νίκης, είναι αυτές που καθορίζουν το αποτέλεσμα τελικά.

Γιατί δεν ήρθε στον Άρη το 2016 που ήταν σε συζητήσεις: Κάποιες σκέψεις δικές μου που επαφίενται στην προσωπικότητα μου, δεν έχει σημασία να αναφέρω κάτι παραπάνω.

Για το κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ: Είναι κάτι που είναι σαν να μου τρύπησε την καρδιά. Εν μέσω πανδημίας, κάποιοι αποφάσισαν να κόψουν το ρεύμα σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Είναι λυπηρό, οι άνθρωποι εκεί έχουν δώσει τον αγώνα τους, που είναι άξιος θαυμασμού και δεν νομίζω ότι θα τους λυγίσει κάτι τέτοιο, κατέληξε ο Μπαντής.