Η μετάβαση στην «κανονικότητα» θα είναι σταδιακή, και θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, αρχής γενομένης όπως φαίνεται από την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Μια καλύτερη εικόνα στα τέλη Απριλίου για την πανδημία στη χώρα και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάιο, εκτιμά ότι θα υπάρχει ο πρωθυπουργός.

Ημερομηνία ορόσημο είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου. Από εκείνη τη μέρα ουσιαστικά καταργείται το μεγάλο περιοριστικό κομμάτι του sms στο 13033.

Μάλιστα, τότε αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, ενώ θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος για τον συνωστισμό. Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για τα κομμωτήρια, όπου θα χρειαστεί όπως είναι λογικό τήρηση των ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, που έχουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών στο διάστημα μεταξύ 11 – 18 Μαϊου.

Στο επόμενο δεκαήμερο μετά τα δημοτικά και υπό προϋποθέσεις αναμένεται να συνεχίσουν τα γυμνάσια.

Για τα Λύκεια ενδέχεται να υπάρξει ειδική μέριμνα και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ Λυκείου λόγω εξετάσεων, ίσως μαζί με τα δημοτικά σχολεία.

Επίσης στο τραπέζι είναι και η παράταση της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος όπως και το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα το φθινόπωρο.

Για τα ξενοδοχεία η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα, αν και υπάρχουν οι δυσκολίες της συμφωνίας εντός της ΕΕ.

Τα τελευταία καταστήματα που θα ανοίξουν είναι οι καφετέριες και τα μπαρ, με το πρώτο σενάριο να αναφέρεται στο διάστημα 11 – 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια και τηρώντας την απόσταση 1 μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο.

Τέλος, η απαγόρευση κίνησης εκτός νομού κύριας κατοικίας θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και έως τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση.

https://www.sportime.gr/