Ο Τάσος Σπαής είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης μας και η κουβέντα μας απλώθηκε σε ένα σωρό θέματα που άπτονται και ευρύτερα της ζωής. Η οποία δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι μόνο αθλητισμός και ειδικά ποδόσφαιρο.

Ο προπονητής του Αράκυνθου Ματαράγκας  συνέστησε ψυχραιμία, υπομονή και θετική ενέργεια στην παρούσα φάση, τονίζοντας πως ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε αυτό τον αόρατο εχθρό…

Αυτό το Πάσχα το χαρακτήρισε  αλλιώτικο ένεκα κορονοϊού, όμως θεωρεί  ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το «μένουμε σπίτι», που έγινε παγκόσμιο σλόγκαν.

Επίσης αναφέρθηκε για την θαυμάσια φετινή πορεία με τον Αράκυνθο Ματαράγκας (πρωταθλητής στον 1ο όμιλο της Β΄κατηγορίας) και εύχεται να τελειώσουν όλα γρήγορα, περιμένοντας την Ανάσταση του Ποδοσφαίρου…

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τάσος Σπαής που έχει καταγωγή από της Φυτείες , και στα 4 τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε πάγκους ομάδων αναδείχτηκε ισάριθμες φορές πρωταθλητής!!!

DSC06360
Αναλυτικά:

Για την  κατάσταση που ζούμε; 

Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ άκουσα τις οδηγίες των ειδικών για το περιορισμό των μετακινήσεων. Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μακριά από την καθημερινότητα και παραμένουμε σπίτι. Ευτυχώς είμαστε από τις χώρες που καταφέραμε με τα μέτρα που πάρθηκαν να μετριάσουμε την επιδημία του κορονοϊού. Με όλα αυτά τα προβλήματα είναι πολύ δύσκολο να μείνεις συγκεντρωμένος και να σκέφτεσαι το ποδόσφαιρο, όταν βλέπεις τόσους θανάτους.

Για την καθημερινότητα χωρίς ποδόσφαιρο:

Υπάρχει μια καθημερινή ρουτίνα. Κάνω γυμναστική (καθημερινό περπάτημα)..Βλέπεις πως είναι η ζωή μετά το ποδόσφαιρο και σε πιάνει κατάθλιψη… Μου λείπουν το γήπεδο, οι προπονήσεις, οι ποδοσφαιριστές. Ήταν κάτι το οποίο δεν είχα συνηθίσει στην ζωή μου.. Δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο. Είναι πρωτόγνωρο να κάθεσαι στο σπίτι και προσωπικά που είμαι δραστήριος σαν άνθρωπος με τρελαίνει. Πρέπει όμως να αντέξουμε και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Πόσο χρόνο χρειάζονται οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να κάνουν προετοιμασία, σε περίπτωση που ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα ;

Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας το καλοκαίρι για να αγωνισθούν οι ποδοσφαιριστές χρειάζεται περίπου ενάμιση μήνα προετοιμασία. Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο απαιτείται 20 ημέρες προπόνηση (και φιλικά παιχνίδια), για να μπορεί ο αθλητής να επανέλθει (όχι όμως 100%).

DSC06232

Είσαι θετικός ή αρνητικός στο να συνεχιστούν οι αγώνες της ΕΠΣΑ ;

Περιμένουμε όλοι μας να δούμε την απόφαση της ΕΠΟ, και στην συνέχεια τις ενέργειες που θα κάνει η ΕΠΣΑ. Πως θα βγεί ο πρωταθλητής από την Α΄κατηγορία ; την διαδικασία υποβιβασμού των ομάδων στην Β΄κατηγορία, και με ποια κριτήρια θα ανέβουν οι ομάδες στην Α΄κατηγορία. Θεωρώ ότι θα γίνει μεγάλο μπέρδεμα. Πάντως, όπως και να έχει το θέμα, πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μετρήσει η υγεία και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των ποδοσφαιριστών.

Σαν ποδοσφαιριστή σε γνωρίσαμε από τα πρώτα βήματα της καριέρα σου στον Ακαρνανικό Φυτειών. Θέλεις να μας αφηγηθείς την συνέχεια μέχρι και σήμερα ;

Από πιτσιρίκι (14 ετών) βρέθηκα στον Ακαρνανικό Φυτειών και φόρεσα την φανέλα αυτής της ομάδας που με σημάδεψε από τα παιδικά της τμήματα. Η εξέλιξη ήταν βήμα-βήμα και στην συνέχεια σε ηλικία 17 ετών ήρθε η πρώτη μεταγραφή μου στον Αράκυνθο Ματαράγκας, όπου και αγωνίσθηκα στην Δ΄Εθνική. Ακολούθησε ο Ναυπακτιακός (1991)επίσης στην Δ΄Εθνική, όπου και παρέμεινα 4 χρόνια.

Επόμενος σταθμός της καριέρας μου ήταν ο Τέλλος Άγρας, στην συνέχεια  επέστρεψα στον Ακαρνανικό και βοήθησα την ομάδα να βρεθεί στην Δ΄Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ελαιόφυτο, Κένταυρος Αγρινίου, Απόλλων Δοκιμίου,  ήταν οι υπόλοιπες ομάδες που είχα συμμετοχές στο ρόστερ τους.

Στην συνέχεια…ανέλαβες δράση στους πάγκους και μάλιστα με επιτυχίες ;

Πρώτη φορά που βρέθηκα στον πάγκο  ομάδας ήταν στον Ακαρνανικό Φυτειών (μετά την παραίτηση του Γιώργου Παππά). Επίσης Παίκτης-προπονητής ήμουν στον Απόλλωνα Δοκιμίου, ενώ στον Αχελώο Αγγελοκάστρου (Α΄ κατηγορία),από τον πάγκο οδήγησα τον σύλλογο στην 4η θέση της βαθμολογίας. Στην συνέχεια επέστρεψα στον Ακαρνανικό . Αχελώος, Αράκυνθος, Δόξα Καινουρίου, Κεραυνός Γαβαλούς και πάλι Αράκυνθος, ήταν οι ομάδες οι οποίες και με εμπιστεύτηκαν στην τεχνική ηγεσία, ενώ και στις 4 τελευταίες ομάδες αναδείχθηκα πρωταθλητής στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας…

 Για την δυσκολία του φετινού πρωταθλήματος της Β΄κατηγορίας ;

Σίγουρα υπήρχε ανταγωνισμός μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Ο Άρης Αιτωλικού, το Λεσίνι, η Πεντάλοφος ήταν πολύ καλές ομάδες με δυνατά ρόστερ και εμπειρία στην Β΄κατηγορία

 Που οφείλεται η επιτυχία σας;

10 νίκες 6 ισοπαλίες στην κανονική διάρκεια ;

Πολύ σωστά. Ο Αράκυνθος Ματαράγκας τελείωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Β΄κατηγορίας χωρίς ήττα, και μαζί με τον Αμβρακικό Λουτρού είναι οι δυο αήττητες ομάδες της ΕΠΣΑ

Η εντυπωσιακή πορεία αυτής της ομάδας, με τα καλύτερα στατιστικά, είναι κάποια από τα στοιχεία που πιστοποιούν και επιβεβαιώνουν την αξία του Αράκυνθου Ματαράγκας.

Η επιτυχία οφείλεται ότι όλοι στην ομάδα που είμαστε μια οικογένεια, μια παρέα. Υπήρχε μεγάλη βοήθεια από την διοίκηση του συλλόγου σε όλους τους τομείς, και αυτό μας έκανε  να έχουμε συνοχή και  μια σταθερή πορεία όλη τη χρόνια

DSC07669

Ήταν εξ αρχής στόχος η άνοδος ή προέκυψε στην πορεία ;

Ο στόχος από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν να κάνει ο Αράκυνθος μια καλή πορεία και να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι υπήρξε η διάθεση, η δύναμη και το πάθος, το οποίο μας κράτησε «ζωντανούς» όλη την χρονιά, ώστε το τέλος να πανηγυρίσουμε την πρώτη θέση της τελικής κατάταξης. Η ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Στο ρόστερ υπήρχαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις ίδιες ομάδες τα τελευταία χρόνια, και γενικά το «κλίμα» ήταν άριστο.

Θεωρείσαι από του άριστους γνώστες της κατηγορίας, αλλά και από αυτούς που έχουν βάσει εμπειρίας άποψη για το τι χρειάζεται μια ομάδα προκειμένου να πετύχει την άνοδο της. Θέλεις να την μοιραστείς μαζί μας ;

Για μένα ένας σύλλογος που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό , πρέπει να έχει καλούς παίχτες, δεμένο σύνολο, ομοιογένεια και πειθαρχία.

Επίσης η διοίκηση να είναι κοντά στον προπονητή, στους ποδοσφαιριστές. Όλοι ανεξαρτήτως οι ποδοσφαιριστές να δηλώνουν παρών στις προπονήσεις, να έχουν όρεξη για διάκριση, και να μην υπάρχει «κορεσμός» Ακόμη και ο τελευταίος του ρόστερ να υπολογίζεται από τον προπονητή, αν υπάρχει τέτοιος. Οποιαδήποτε κενό με άλλα λόγια αν προκύψει στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, που κρύβει πάντα παγίδες και επιφυλάσσει απρόοπτα, είμαι βέβαιος ότι θα καλυφθεί επαξίως.

Υπάρχουν κατά την γνώμη σου παίχτες στην ΕΠΣΑ , ικανοί να σταδιοδρομήσουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες ;

Κάποιοι σε μεμονωμένους τομείς διαθέτουν πολλά προσόντα. Είναι δηλαδή καλή στην τεχνική ή στην ταχύτητα. Όλοι τους όμως υστερούν στην τακτική. Και οι προπονητές τους αναγκάζονται να αφιερώνουν πολλές ώρες διδάσκοντας πράγματα που έπρεπε να είναι προ πολλών ετών κεκτημένα των ποδοσφαιριστών. Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου έχει ανέβει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απαιτήσεις.

Κάτι για το τέλος ;

Και κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτησή μας, ο Τάσος Σπαής έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

Ευελπιστώ η άσχημη κατάσταση την οποία και βιώνουμε όλοι μας κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα είναι όπως ένα άσχημο όνειρο, ένας εφιάλτης. Υπομονή και θετική ενέργεια. Χρόνια Πολλά. Καλό Πάσχα. Με υγεία και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.