Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, ανοιχτός, έξυπνος, κουβαλάει μαζί του αρκετές γνώσεις και έχει το χάρισμα της επικοινωνίας. Πρόκειται για τον σημερινό καλεσμένο της στήλης μας προπονητή ποδοσφαίρου Μάκη Συντζιρμά.

Είναι από τους προπονητές που πέρασαν από πανεπιστημιακό θρανίο για να στηρίξει το μεράκι του. Ένας από τους λίγους προπονητές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας  με μόρφωση ανώτατου επιπέδου πάνω στο ποδόσφαιρο. Καθηγητής φυσικής αγωγής σε Λύκειο του Αγρινίου με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο.

Ο Μάκης Συντζιρμάς λοιπόν  δέχθηκε με προθυμία να μιλήσει στο Agriniogoal.gr για την φετινή πορεία με την Δάφνη Μεγάλης Χώρας, πως βρέθηκε…μια ανάσα από τα πλέι-οφ, καθώς και άλλα σημαντικά πράγματα για την ομάδα του! Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην χώρα εν μέσω κορονοϊού και εξήγησε πως η κατάσταση αυτή επηρεάζει και τον χώρο του ποδοσφαίρου.

DSC08526

Ξεκίνημα με ερώτηση για την ομάδα που καθοδήγησε την φετινή χρονιά

Άλλαξαν πολλά πράγματα φέτος στην Δάφνη Μεγάλης Χώρας ;

Ασφαλώς και άλλαξαν. Οι παρεμβάσεις μου από το περασμένο καλοκαίρι κυρίως αφορούσαν την βελτίωση της επικοινωνίας μου με τους παίχτες και την εμπέδωση του σεβασμού. Πολύ σημαντικές αυτές οι παράμετροι για μένα. Μετά άλλο στυλ παιχνιδιού, ρόλους και πρόσωπα. Και όλα αυτά έγιναν με σκληρή δουλειά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και την πίεση του χρόνου και των υποχρεώσεων που έτρεχαν.

Αποδέχτηκα την πρόταση που μου έγινε το καλοκαίρι από την διοίκηση της Δάφνης. Χωρίς μεταγραφές, με σοβαρότητα πειθαρχία, και στόχο την παραμονή στην κατηγορία, δημιούργησα ένα καλό σύνολο και σε κάθε αγώνα γινόμασταν ακόμη  καλύτεροι.

Μετά από 18 αγώνες πρωταθλήματος η Δάφνη έφτασε μια ανάσα από την προνομιούχο τετράδα των πλέι-οφ ;

Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο σε έναν δυνατό όμιλο της Β΄κατηγορίας (2ο). Ο στόχος από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήταν πρώτα η παραμονή στην κατηγορία, και στην συνέχεια να κάνει η Δάφνη  μια καλύτερη πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι υπήρξε η διάθεση, η δύναμη και το πάθος, το οποίο μας κράτησε «ζωντανούς» όλη την χρονιά, πετυχαίνοντας μάλιστα και σπουδαίες νίκες.

Προώθησες στην ενδεκάδα της Δάφνης ποδοσφαιριστές που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής ;

 Τα νέα παιδιά έβλεπαν την εδώ παρουσία τους σαν σκαλί στην πορεία τους. Δόθηκε η ευκαιρία να δείξουν την αξία τους . Σε κάθε ματς στην αρχική ενδεκάδα υπήρχαν πάντα 6-8 ποδοσφαιριστές με ηλικία κάτω των 20 ετών. Αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αγώνες της Β΄κατηγορίας

Πρέπει να πίστεψαν και οι ποδοσφαιριστές ότι μπορούν να κατακτηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα ;

Βασική προϋπόθεση αυτό είναι. Να εμπνεύσεις σεβασμό και πίστη στους παίχτες . Ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με σπουδαίες νίκες σε αντιπάλους που βρίσκονταν στην κορυφή της βαθμολογίας, Ας μην ξεχνάμε ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι και ανυπόμονοι. Θέλουν γρήγορα το κάτι παραπάνω. Βέβαια μέσα από διάλογο κατάλαβαν ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της κατηγορίας χρειάζεται υπομονή, δουλειά, συμμετοχή στην προπόνηση, και πειθαρχία.

DSC08508

Η εξαιρετική φετινή πορεία σας δείχνει ότι μια ομάδα μπορεί να πάει καλά στο ποδόσφαιρο χωρίς τα «μεγάλα ονόματα» ;

Στην μπάλα όπως και στην ζωή για να φτάσει κανείς στην επιτυχία πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις του , να διψάει για διάκριση και να κυνηγάει το όνειρό του. Να παλεύει για το καλύτερο χωρίς να σκέφτεται το κάτι παραπάνω. Στην Δάφνη όλοι αγαπάμε με πάθος την δουλειά μας . Σε όλες της ομάδες που ήμουν στον πάγκο , το ρόστερ τους αποτελούνταν από νεαρούς ποδοσφαιριστές. Σεμνά και ταπεινά λοιπόν σε κάθε θετικό αποτέλεσμα, όχι πανηγύρια, αλλά προσήλωση στο στόχο του πρωταθλήματος, και κάθε ματς το βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία.

Ευχαριστημένος από την πορεία της Δάφνης στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας ;

Στόχος ήταν η παραμονή  την κατηγορία. Είμαι ευχαριστημένος από τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών , και θα μπορούσαμε στην τελική βαθμολογία να βρεθούμε στην προνομιούχο τετράδα. Όμως στα τελευταία κρίσιμα ματς υπήρχαν απώλειες στο ρόστερ της ομάδας, βασικών ποδοσφαιριστών και μας εμπόδισε για το κάτι παραπάνω.

Θα είσαι και την επόμενη σεζόν ο προπονητής της ομάδας ;!!!

Δεν έχω μιλήσει ακόμη με την διοίκηση του συλλόγου. Θεωρώ ότι το καλοκαίρι θα γίνει η συνάντηση. Μέχρι τότε υπομονή…

Την ψάχνεις «σφαιρικά» την υπόθεση ποδόσφαιρο ;

Από πολύ μικρός. Φροντίζω να διευρύνω τις επιστημονικές μου γνώσεις. Πιστεύω εξάλλου στην δια βίου επιμόρφωση. Όποιος επαναπαυτεί σε αυτό που ξέρει  θα χάσει γρήγορα το παιχνίδι. Θα τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις και οι αντιλήψεις του θα γίνουν παρωχημένες…

Έχετε κάνει κάποιες σπουδές πάνω στο αντικείμενο ποδόσφαιρο ;

Βεβαίως. Τελείωσα την Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα  και μετά έβγαλα και την σχολή προπονητών ποδοσφαίρου. Έχω κάνει ένα μεταπτυχιακό πάνω στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, και έχω ήδη και κάποια πείρα στους πάγκους ομάδων. Επίσης  παρακολούθησα τα  μαθήματα στην σχολή προπονητών (Uefa Β). Δουλεύω στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως γυμναστής 31 χρόνια, και η οργανική μου θέση είναι στο 3ο Λύκειο Αγρινίου

Θα μας θυμίσετε από ποιες ομάδες έχετε μέχρι τώρα περάσει είτε ως ποδοσφαιριστής είτε με την ιδιότητα του προπονητή ;

Ξεκίνησα μικρός το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 13 ετών αγωνίσθηκα στο παιδικό τμήμα του Παναιτωλικού. Στην συνέχεια αγωνίσθηκα στην Εφηβική ομάδα του συλλόγου. Αν και είχα πρόταση από τον προπονητή του Παναιτωλικού να ξεκινήσω προπονήσεις με την «ανδρική ομάδα» αποφάσισα να φύγω για σπουδές στην Αθήνα (Γυμναστική Ακαδημία). Στην Αθήνα λοιπόν παράλληλα με τις σπουδές αγωνίσθηκα στον ΑΟ Δάφνης, Αγίους Αναργύρους, ΑΟ Νίκαιας, και όταν επέστρεψα στο Αγρίνιο στην Θύελλα Καστρακίου.

Τερμάτισα νωρίς την ποδοσφαιρική μου καριέρα, και αφοσιώθηκα στην προπονητική , αφού είχα πάρει και το Πανεπιστημιακό δίπλωμα από τα ΤΕΦΑΑ. Ως τεχνικός το 1996 ξεκίνησα από το παιδικό τμήμα του Παναιτωλικού,(προέδρος του συλλόγου ήταν ο Λεωνίδας Σταρακάς) συγκεντρώνοντας ποδοσφαιριστές από τα Λύκεια, και τις γύρω περιοχές του Αγρινίου. Στην συνέχεια ως γυμναστής στον Ήφαιστο Αγρινίου, αλλά και στον Παναιτωλικό (Γ΄Εθνική).

Δημιούργησα την ομάδα της ΑΕ Αγίου Δημητρίου, καθώς επίσης βρέθηκα στον πάγκο του Μακρυνειακού, ΠΑΟ Αγρινίου( με σπουδαίες επιτυχίες). Κεραυνός Μυρτιάς, ΑΟ Σκουτεράς, Δόξα Καινουρίου και την φετινή περίοδο στην Δάφνη Μεγάλης Χώρας, ήταν οι επόμενες ομάδες μου

DSC08563

Ας πούμε ότι στα μέσα Μαΐου επιτραπεί η διεξαγωγή αγώνων. Πόσον καιρό χρειάζονται οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να κάνουν προετοιμασία, ώστε να ανταποκριθούν στις συνθήκες ενός αγώνα;

Δεν θα είναι εύκολο μετά από δυο μήνες αποχής να βρεθούν και πάλι στα γήπεδα οι ερασιτέχνες  ποδοσφαιριστές. Θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας, φιλικά ματς, και μάλιστα σε μια περίοδο που το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ελλάδα

 

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα  σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω του κορονοϊού;

Θα ήθελα πάνω απ’ όλα να ευχηθώ υγεία . Χρειάζεται ψυχραιμία και να ακολουθούμε πιστά τις οποίες οδηγίες από τους αρμόδιους, που θεωρώ ότι  γνωρίζουν καλύτερα.  Ελπίζω η πανδημία να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όσο πιο ανώδυνα γίνεται και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.