Για όλα τα τρέχοντα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας, Αστέριος Αντωνίου, παραχωρώντας συνέντευξη στο «ATLAS Sports» και την εκπομπή του Δημήτρη Κανελλάκη.

Ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε τη θέληση που υπάρχει για την επανέναρξη της Super League 1, αλλά έκρινε πως αυτή είναι πιο δύσκολο να συμβεί στις μικρότερες επαγγελματικές κατηγορίες. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη οδηγία από την UEFA για τον τρόπο διάθεσης του πακέτου «HatTrick». Αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΠΟ για την αναστολή προσφυγών τονίζοντας πως είναι προσωρινό μέτρο και υποστήριξε πως αν χαλαρώσουν τελείως οι ποινές για τις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται τότε θα φτάσουμε σε σημείο ασυδοσίας και κατάργησης της διαδικασίας αδειοδότησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσο είναι εφικτό για τη SL1 και για τις πιο κάτω κατηγορίες να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα:
 «Επιθυμία όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου είναι να ξεκινήσουμε. Ολοι θέλουμε να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες διότι προέχει η υγεία των ποδοσφαιριστών και των ανθρώπων που ασχολούνται για να γίνει ένα παιχνίδι. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι κάνουμε διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να χαθεί όλη αυτή η προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Πάντως νομίζω κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι για να βλάψει τους ανθρώπους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Αυτό διαπιστώθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις και στις συνεδριάσεις της λίγκας, όπου η επιθυμία όλων των ομάδων είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα διότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, όμως αυτό πρέπει να γίνει με περίσκεψη και σοβαρότητα χωρίς να ρισκάρουμε ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Ποιος θα λάβει την απόφαση διακοπής αν χρειαστεί: «Κυβερνητική απόφαση είναι διότι αφορά την υγεία των ποδοσφαιριστών και τίποτα δεν μπορεί να μπει πάνω από αυτήν. Συνεπώς η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα αποφασίσουν αν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινάμε τώρα με τις ατομικές προπονήσεις και κατά γκρουπ. Θα αποφασίσουν με σύνεση, σοβαρότητα και γνώμονα την υγεία των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο».

Για τα χρήματα των υπερεθνικών ομοσπονδιών που έρχονται στην ΕΠΟ και για το πώς θα μοιραστούν: «Πολλές φορές είμαστε βιαστικοί και περισσότερο συζητάμε δημοσιογραφικά. Και στη λίγκα έγινε μία τέτοια συζήτηση. Η ουσία των πραγμάτων όμως είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει στην ΕΠΟ μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την UEFA, ή από κάπου αλλού, η οποία πρέπει να διατεθεί στα σωματεία, τα επαγγελματικά, τα ερασιτεχνικά ή οπουδήποτε αλλού».

Για το αν αυτό το «πακέτο» εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχορήγησης «HatTrick» ή είναι μία έκτακτη ενίσχυση: «Εχει να κάνει με το «HatTrick» και σίγουρα υπάρχουν τομείς που πρέπει να διατεθούν αυτά τα χρήματα. Εχει ανακοινωθεί αλλά δεν υπάρχει κάτι επισήμως ότι μπορεί να υπάρχει μία ευελιξία στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων. Αυτά τα λεφτά είναι τακτικές επιχορηγήσεις για δράσεις της ομοσπονδίας και αφορούν την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο. Απορώ πώς έχει περπατήσει τόσο πολύ το θέμα ότι μπορεί να διατεθούν αυτά τα λεφτά. Δεν υπάρχει ακόμη επιστολή στην ΕΠΟ της UEFA ότι μπορούν να διατεθούν αυτά τα λεφτά».

Αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ορισμένα δημοσιεύματα ότι τα λεφτά του «HatTrick» θα διατεθούν μόνο στις ομάδες της SL1: «Αυτό είναι παραφιλολογία. Η μόνη συζήτηση που έχει γίνει είναι στη Super League 1, με την πρόταση του Ολυμπιακού, η οποία είχε απήχηση στις ομάδες της Super League 1. Δεν έγινε συζήτηση με καμία άλλη λίγκα, ούτε με τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις Ενώσεις γιατί δεν υπάρχει κάτι βάσιμο που να έχει έρθει στην ΕΠΟ και δεν πρόκειται για έκτακτη επιχορήγηση λόγω κορωνοϊού».

Για το αν υπάρχουν στη SL2 οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει το πρωτάθλημα: «Όλα τα πρωταθλήματα θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, αλλά το καθένα έχει τη δική του αντιμετώπιση και δεν είναι του ιδίου βαθμού επικινδυνότητας. Αλλιώς μπορείς να προγραμματίσεις τις 14 ομάδες της SL1 και αλλιώς τις υπόλοιπες κατηγορίες. Οσο όμως απλώνει αυτό κι αν το αφήναμε και στα ερασιτεχνικά, θα νομίζαμε πως είμαστε σε μία κανονικότητα. Η κανονικότητα θα αργήσει πολύ να έρθει στην Ελλάδα γιατί κι αν ακόμη περάσει αυτό το πράγμα, πάντα θα υπάρχει ο φόβος. Οι ίδιοι οι πολίτες θα έχουν επιφυλάξεις. Η απόφαση είναι ξανά της κυβέρνησης, θα την πάρει όμως με μεγαλύτερη δυσκολία διότι όσο απλώνει το πράγμα θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Η SL2 πρότεινε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που ακολούθησε η SL1 έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και οι ομάδες να πάρουν αυτό που δικαιούνται στο γήπεδο, πάντα όμως είναι υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα πάρει τη μία ή την άλλη απόφαση».

Για την ευελιξία και τη δυνατότητα fast track αναδιαρθρώσεων: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η ΕΠΟ πήρε την απόφαση για την οριστική αναστολή των πρωταθλημάτων της Γ’ Εθνικής και των τοπικών και των αγώνων κυπέλλου των Ενώσεων και περιμένουμε τις εισηγήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού για τις άλλες δύο επαγγελματικές κατηγορίες πάντα με την ευχή ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα που θα μας πάνε πίσω. Διότι αν υπάρξουν θα μεγαλώσει κι άλλο τη ζημία που υφίστανται οι ομάδες. Μεγαλώνει η διάρκεια, παίκτες κρατούνται όμηροι, πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονται στην Ελλάδα και πρέπει να έρθουν και κατόπιν να μπούνε σε καραντίνα. Όλα αυτά μας πάνε βαθιά στο καλοκαίρι και η επόμενη χρονιά θα έχει πάρει ένα κόστος από την τρέχουσα περίοδο».

Για την αναστολή των προσφύγων και την γκρίνια των ποδοσφαιριστών: «Αυτήν την στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μία μεγάλη δοκιμασία και δεν αφορά μόνο τις ομάδες. Αφορά και τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες. Αν σκύψετε λίγο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα δείτε ότι πριν από κάποια χρόνια όλοι όσοι έκαναν αναφορά θα μιλούσαν για 5.000 σωματεία. Αν καταμετρηθούμε σήμερα νομίζω ότι είμαστε κάτω από 3.000 και αυτό γιατί εδώ και μία δεκαετία δεν υπάρχει καμία επιχορήγηση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δοκιμάζονται όλες οι ομάδες, οι παράγοντες, που με προσωπικό τους κόστος κρατάνε αυτές τις ομάδες, τώρα δοκιμάζονται με την εργασία τους και κατά συνέπεια δοκιμάζονται και οι ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες της SL1 περνούν δύσκολες μέρες. Το ίδιο και οι ομάδες της SL2 και της FL. Συνεπώς θα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή έτσι ώστε να μην καταστρέφεται ο ένας από τον άλλον. Αυτό είναι ένας συγκερασμός απόψεων και του ΠΣΑΠ και της ΕΠΟ και των λιγκών. Η απόφαση που πήραμε εμείς έδωσε μία αναστολή στις προσφυγές, καταλαβαίνετε ότι μία ομάδα που έχει πρόβλημα σήμερα και δεν έχει έσοδα να έχει και τις προσφυγές επειδή καθυστέρησε κάποιες μισθοδοσίες, νομίζω είναι τραβηγμένο. Δεν είναι τελεσίδικο, κάποια στιγμή τελειώνουν όλα αυτά και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Για την απόφαση να διατηρηθεί μία αφαίρεση βαθμών στις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται: «Εχει γίνει περισσότερος ντόρος για αυτήν τη διαδικασία χωρίς ουσιαστικό θέμα. Ημουν σαφής και κατηγορηματικός και στη SL1 ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει η ποινή της απαγόρευσης μεταγραφών. Μάλιστα είπα ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε τον δρόμο στις άλλες ομάδες, καθώς χωρίς μεταγραφές, με Ελληνες παίκτες από τα αναπτυξιακά τμήματα, μπορείς να μειώσεις τα έξοδά σου, να κάνεις μία υποδομή, να βγάλεις ποδοσφαιριστές και να επανέλθεις στην κανονικότητα. Τη μία χρονιά έπεσε ο Ηρακλής, δεν ήμουν τότε στη λίγκα δεν μπορώ να ξέρω. Την επόμενη φορά σωστά κατά την άποψή μου σώθηκε ο Παναθηναϊκός τροποποιώντας την εγκύκλιο. Επρεπε να σωθεί και ο Ηρακλής πιο μπροστά. Καλώς σώθηκε ο Παναθηναϊκός, η ποινή του αποκλεισμού μίας ομάδας μπορεί να είναι καταστροφική. Ενας Παναθηναϊκός, ένας Ολυμπιακός, ένας Ηρακλής δεν πρέπει να περνούν τέτοια δοκιμασία. Αλλά να συζητάμε τώρα ότι οι έξι βαθμοί έγιναν τρεις και να καταλογίζουμε στην ΕΠΟ ότι μεροληπτεί… Καταλαβαίνετε τότε τι θα γινόταν αν η ΕΠΟ έλεγε ότι εξανεμίζονται οι ποινές. Κάθε χρόνο λέμε ότι μία απόφαση είναι οριστική και δεν θα επανέλθουμε ξανά. Και κάθε χρόνο επανερχόμαστε και μειώνουμε. Σωστά έφυγε η ποινή του υποβιβασμού, αλλά νομίζω ότι για τρεις βαθμούς τώρα δεν έγινε τίποτα».

Για το ότι είναι καλό να μην αλλάζουν συχνά οι κανονισμοί: «Ασφαλώς συμφωνώ. Πρέπει να τηρούμε τους νόμους και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις αλλαγές γιατί δημιουργούνται και αδικίες. Την προηγούμενη χρονιά έχεις κάνει κάτι άλλο, σήμερα κάνεις κάτι άλλο, αύριο τι θα κάνεις δηλαδή; Σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο σημείο ότι δεν υπάρχει αδειοδότηση. Δεν νομίζω ότι έχει λογική αυτό. Θα μας οδηγήσει σε μία ασυδοσία, κανείς δεν θα κοιτάζει να συμμαζέψει το σωματείο του και μπορεί να βρεθούν υπερχρεωμένες ομάδες και να υπάρχουν αλλαγές ΑΦΜ, ιστορίες που δεν μας τιμούν καθόλου και σαν ποδόσφαιρο αλλά και σαν χώρα».

soccerplus.gr