Πολλά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι να φτάσουμε στην επανέναρξη της Super League. Όπως αποδείχθηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη υπάρχουν αντίθετες απόψεις, μεταξύ αυτών που είναι επιφυλακτικοί για λόγους ασφαλείας και αυτών που τάσσονται υπέρ της σέντρας.

ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός δεν είναι θετικοί υπό αυτές τις συνθήκες στο ενδεχόμενο να ξαναδούμε ποδόσφαιρο, ενώ η ΑΕΛ, διά στόματος, Αλέξη Κούγια, έκανε λόγο για restart υπό προϋποθέσεις.

Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Άρης, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Βόλος και Λαμία, είχαν ταχθεί γενικά υπέρ της επανέναρξης, με προϋποθέσεις επίσης για κάποιες εξ αυτών. Οι ομάδες που φάνηκε να «καίγονται» περισσότερο πάντως είναι Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Ο πρώτος γιατί θεωρεί πως θα στεφθεί πρωταθλητής (βάσει πιθανοτήτων είναι πάρα πολύ κοντά), η δε Ενωση γιατί επιδιώκει να πάρει τη δεύτερη θέση από τον ΠΑΟΚ. Οι υπόλοιπες δεν έχουν λόγο να θέλουν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπέρ της συνέχισης είναι και ο Πανιώνιος, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν τον συμφέρει.

Εχει σταλεί αίτημα προς την Κυβέρνηση για να γίνουν σταδιακά βήματα, ανάλογα πάντα με την πορεία της επιδημίας στην χώρα. Τα προβλήματα, πάντως, δεν σταματούν εκεί. Η ΕΠΟ μπορεί να έχει ορίσει παύση πληρωμών προς την Ομοσπονδία έως τέλη Αυγούστου και αναστολή των προσφυγών των ποδοσφαιριστών έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ομάδες με τα λιγότερα έσοδα θα τα βγάλουν πέρα εφόσον ξεκινήσει η Super League.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τα συμβόλαια των παικτών, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. Θα δεχθούν τις μειώσεις ή όχι; Επιπλέον, αν διεξαχθούν αγώνες, θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Οπότε τα προσδοκώμενα έσοδα από εισιτήρια δεν θα υπάρχουν. Οι προϋπολογισμοί των ΠΑΕ θα πέσουν κατακόρυφα και είναι ερωτηματικό πως θα επιβιώσει από την ζημιογόνα επανέναρξη η πλειοψηφία των συλλόγων της μεγάλης κατηγορίας. Οι χορηγοί, την ίδια ώρα, όσοι δίνουν ακόμη χρήματα, το κάνουν με… μέτρο, ενώ οι ξένοι διαιτητές δεν έχουν την δυνατότητα να έρχονται στην Ελλάδα για να σφυρίζουν και για πρακτικούς και για οικονομικούς λόγους.

Το κόστος των τεστ

Σε πρώτη φάση οι παίκτες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό, που κόστισαν 10 με 12.000 ευρώ η κάθε παρτίδα, και τα χρήματα δόθηκαν εξ’ ολοκλήρου από τις ομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός των συλλόγων επιβαρύνθηκε σε μία περίοδο με μηδενικά έσοδα. Τα τεστ έγιναν από το ιατρικό επιτελείο του κάθε συλλόγου υπό την εποπτεία της υγειονομικής επιτροπής του Υπουργείου Αθλητισμού. Τέλος, ακόμη δεν έχει οριστεί ποια θα είναι η αντίδραση σε περίπτωση θετικού κρούσματος σε μία ομάδα. Θα τεθεί σε καραντίνα μόνο ο παίκτης που έχει προσβληθεί μετά από τεστ σε όλους, όλη η ομάδα ή μόνο οι παίκτες που συγχρωτίζονται περισσότερο μαζί του;

https://www.metrosport.gr