Το «πράσινο φως» από την επιτροπή λοιμωξιολόγων περιμένουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης πριν από την 1η Ιουνίου!

Τα καταστήματα εστίασης μπορεί να ανοίξουν για το κοινό στις 25 Μαίου! Αυτό είναι το σενάριο που εξετάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής προτού να λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε το άνοιγμά τους την 1η Ιουνίου.

Πέτσας: Μέτρα για στήριξη εστίασης

Για τον λόγο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε το βράδυ της Δευτέρας (11/5) μιλώντας στο STAR πως αναμένει την εισήγηση των λοιμωξιολόγων επιβεβαιώνοντας στην ουσία τις σκέψεις για νωρίτερο άνοιγμα του κλάδου.

Τις επόμενες ημέρες, ως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, κατατίθεται στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα, εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%.

Και μείωση στον ΦΠΑ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν και κάτι άλλο σημαντικό: η αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων και η μείωση των τελών δεν θα είναι το μόνο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης. Δρομολογείται μείωση του ΦΠΑ στο σερβιρισμένο καφέ από το 24% στο 13% ενώ στα εστιατόρια από το 13% στο 11%.