Στη Νέα Σμύρνη, ο Παναιτωλικός έπαιζε με τη Ρόδο μια κατηγορία το 2009. Οι φωτιές στα στρώματα του επί κοντώ καθυστέρησαν την έναρξη, όχι και τους πανηγυρισμούς των 10.000 φιλάθλων στις κιτρινομπλέ εξέδρες (2-1). Η άνοδος στη Β΄Εθνική ήταν η αρχή.

Η αγχωτική συνέχεια δόθηκε στο Βόλο, σε πλέι-οφ ανόδου με ΗρακλήΟλυμπιακό Βόλου και Νίκη Βόλου. Μια ομάδα με παρουσία στη μεγάλη κατηγορία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (1975-77, 15η θέση και 17η) επέστρεφε σε υψηλές πτήσεις το 2013. Προπονητής ο Μάκης Χάβος.

Μπορεί στη Βέροια να έφυγε μετά από δυο μόλις ματς το 2012 και στον Αστέρα μετά τα τρία πρώτα της σεζόν το 2016, αλλά στο Αγρίνιο, από το οποίο έφυγε δυο φορές το 2015 και το 2018, ξαναγύρισε (151 ματς από το 2012, 121 από τα 190 ματς στη Super League με τον Παναιτωλικό) και μάλιστα με αποστολή αυτοκτονίας για σωτηρία.

Και αυτή η ομάδα, στα χέρια του Χάβου δεν θα υποβιβαζόταν. Κατά βάθος το ήξερε. Πήγε στις 14 Οκτωβρίου για την τρίτη θητεία και παρέλαβε χάος τύπου Λιονέλ Πόντες και Λουίς Κάστρο. Το συμμάζεψε. Ρίσκαρε.

mounier

Ο Παναιτωλικός της τελευταίας διετίας κάνει φιλότιμες είναι η αλήθεια προσπάθειες να βγάλει τα μάτια του. Μόνος του. Με άστοχες επιλογές προπονητών Ιβηρικής παρά τις πειστικές συστατικές επιστολές, με ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ικανότητας να ταυτιστούν με το dna της ομάδας (χωρίς νίκη στα 15 πρώτα ματς στη σεζόν) πάει κόντρα στο ρεύμα, αν και ο ποδοσφαιρικά… Καλαματιανός Μάκης Μπελεβώνης ξέρει καλά τα κατατόπια (121 ματς στο Αγρίνιο). Οδηγός είναι η ομάδα με Βιγιαφάνιες και Μαρτίνες, μπάλα να τη θυμάσαι…

Η πυξίδα ξαναβρέθηκε με τον Χάβο (πέντε ματς αήττητος στο φινάλε, τρεις σερί ισοπαλίες και μια νίκη). Και στη Νέα Σμύρνη, στον τελικό παραμονής στην κατηγορία, ο Παναιτωλικός ήταν σαν έτοιμος από καιρό Ρόδου και Βόλου.

Με χαρακτήρα, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, πνευματικά έτοιμος (στο φινάλε μετράει ήττες σε ΒόλοΑτρόμητο και Αστέρα, ισοπαλία στο φινάλε σε ματς που προηγείται με Λάρισα δυο φορές και Βόλο, κοινώς 9 χαμένοι βαθμοί στα χασομέρια στη σεζόν), αγωνιστικά απρόβλεπτος επιθετικά και με τον Κρητικό Μάνο Τζανακάκη να σκοράρει για πρώτη φορά στην καριέρα του και μάλιστα με το αριστερό. Θαύμα.

Το 2-0 δεν είναι απλώς η πρώτη νίκη στην ιστορία στη Νέα Σμύρνη και η πρώτη εκτός έδρας στη σεζόν και η πρώτη μετά από 17 ματς από τον Απρίλιο του 2019 και το διπλό στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα.

Είναι η έναρξη της νέας εποχής της ομάδας του Αγρινίου στα σαλόνια. Με ΛιάβαΠαρρά και Κωνσταντόπουλο από τις ακαδημίες, αλλά και τον Πορτογάλο Ντουάρτσε από τις ακαδημίες. Με τους μικρούς που ήταν βασικοί στο ματς που έκαιγε και τον έμπειρο μεν, τραυματία δε Μουνιέ στην εξέδρα.

Ο Μάκης Χάβος μονολογούσε στο τέλος, λυτρωμένος για την 8η σερί παρουσία της ομάδας στη Super League. «Αυτή η ομάδα να πέσει κατηγορία στα χέρια μου; Ποτέ». Τα καναρίνια κελαηδάνε ακόμα…