Ο Μάκης Χάβος μιλά στο «ΦΩΣ», αν και δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις!

ΘΕΜΗΣ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

https://www.fosonline.gr/

Δεν του είχα πάρει ποτέ συνέντευξη, ενώ είναι πολλά χρόνια προπονητής. Ήταν και ποδοσφαιριστής και μάλιστα είχε περάσει και από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν έδινε συνεντεύξεις. Τώρα μίλησε και μάλιστα μου άρεσε ιδιαίτερα! Λέει αλήθειες. Ευθύς, με άποψη. Είναι ο Μάκης Χάβος, ο προπονητής που έσωσε τον Παναιτωλικό. Είχε περάσει και από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Μου έκαναν εντύπωση αυτά που είπε για τον Ολυμπιακό.

 Πού σε βρίσκω;

Στην Αθήνα είμαι.

Έχεις οικογένεια;

Έχω δύο αγόρια.

Παίζουν ποδόσφαιρο;

Ναι, ο μεγάλος είναι 25 χρόνων και παίζει ερασιτεχνικά, ο μικρός πάει στα 11 και παίζει σε ποδοσφαιρική Ακαδημία. Το αγαπά πολύ το ποδόσφαιρο.

Σε ποια περιοχή μένει η οικογένεια;

Μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.

Δεν τους έχεις στο Αγρίνιο.

Όχι, και το κάνω σε όποια ομάδα και αν έχω δουλέψει στην επαρχία. Δεν είναι καλό για τα παιδιά να αλλάζουν σχολεία.

Εσύ πού γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Στη Νέα Μάδυτο, ένα χωριό 66 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Έμεινα στο χωριό έως τα 14 μου και μετά πήγαμε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη.

Στον Ολυμπιακό πόσων χρόνων είχες πάει;

Δεκαοχτώ χρόνων! Το 1987 επί Νταϊφά. Μου είχε αδυναμία ο Αλκέτας Παναγούλια,ς ο συγχωρεμένος. Ήμουν τυχερός και άτυχος…

Δηλαδή;

Ο κ. Παύλος Βασιλείου με είχε παίκτη του στις μικρές εθνικές ομάδες και επειδή ήταν στον Ρέντη, του ζήτησαν να προτείνει ορισμένα παιδιά. Είπε κι εμένα. Με πήρε ο Αλκέτας Παναγούλιας και μάλιστα έπαιξα ορισμένα ματς με τον Ολυμπιακό σε ηλικία 18 χρόνων. Μέχρι και με τον Παναθηναϊκό αντίπαλο είχα παίξει! Όμως μετά ήμουν άτυχος, γιατί ήρθε ο Κοσκωτάς, έφερε 17 παίκτες, αγόραζε ό,τι κυκλοφορούσε… Πώς να σταθώ στον Ολυμπιακό 18 χρόνων… Με έδωσαν δανεικό στην Καλαμαριά.

Τι θέση έπαιζες;

«Οχτάρι» ξεκίνησα, χαφ. Αργότερα με έκαναν μπακ, όταν ήμουν στον Πανσερραϊκό, Α’ Εθνική. Και Εθνική Ελπίδων έπαιζα.

Και στον ΠΑΟΚ έπαιξες.

Ναι, 4,5 χρόνια. Και Εθνική Ανδρών με είχε καλέσει αργότερα ο Αλκέτας Παναγούλιας. Θεός σχωρέσ’ τον.

Όταν περάσανε τα χρόνια έγινες και προπονητής του ΠΑΟΚ.

Ναι, τη σεζόν 2010-2011.

Πόσα ματς έπαιξες ως ποδοσφαιριστής στην Α’ Εθνική;

318 ματς! Δεν είναι λίγα… Και έχω σύνολο 520 αγώνες σε όλες τις κατηγορίες.

Είσαι πάντως ο… Τάκης Λεμονής του Παναιτωλικού!

(γελάει)

Πόσες φορές έχεις πάει στο Αγρίνιο ως προπονητής;

Τρεις φορές ως πρώτος προπονητής, ήμουν και μια φορά βοηθός προπονητή. Σύνολο 5 χρόνια. Έχω δεθεί με αυτήν την ομάδα και την πόλη, έκλεισα 170 αγώνες ως προπονητής του Παναιτωλικού. Και χαίρομαι που ανανέωσα τη συνεργασία μου με τον κ. Κωστούλα, χάρηκε πολύ που σώθηκε η ομάδα. Πιστεύω ότι με εκτιμά, όπως εγώ τον εκτιμάω.

Είχα βγάλει έναν σύνδεσμο του Παναιτωλικού και είχε κάνει κριτική στη διοίκηση που σε είχε διώξει την προηγούμενη φορά.

Δεν με είχε διώξει ο Παναιτωλικός. Εμένα μου αρέσει να λέω την αλήθεια. Δεν τα είχαμε βρει στο οικονομικό.

Γιατί δεν δίνεις συνεντεύξεις; Χάνεις πόντους τόσα χρόνια με αυτό που κάνεις.

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί κι εμένα. Ίσως να είμαι λάθος, αλλά δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια. Ό,τι έχω να πω θέλω να το λέω μετά το ματς. Βέβαια το επικοινωνιακό κομμάτι είναι μέρος της δουλειάς μας. Δεν είναι η δουλειά η ίδια.

Ναι, αλλά είναι μέρος της δουλειάς.

Ναι, είναι. Έχω διαφορετική σκέψη, μπορεί να είμαι λάθος, όμως με απορροφά τόσο πολύ η δουλειά μου, πάρα πολλές ώρες.

Ο Κωστούλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον Παναιτωλικό; Μου είχε πει ότι θέλει να φύγει.

Πήρε μεγάλη χαρά που σωθήκαμε, πιστεύω ότι θα είναι δίπλα μας για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο ΠΑΟΚ στο αγωνιστικό κομμάτι γιατί δεν πήγε καλά φέτος; Τι έφταιξε;

Το πιο σημαντικό για εμένα ήταν η ξαφνική αποχώρηση του προπονητή, του κ. Λουτσέσκου. Έφυγε λίγο πριν από την προετοιμασία και ήταν ένα σοκ για όλη την ομάδα. Ήταν ο προπονητής που πήρε το νταμπλ, πήρε Κύπελλα, είχε φτιάξει την ομάδα, η δουλειά του φαινόταν μέσα στο γήπεδο. Και είχε άλλη επαφή με τους παίκτες.

Σου φαίνεται παράξενο αν κρατήσει τον Πορτογάλο προπονητή τώρα ο ΠΑΟΚ;

Σε κάποια ματς φέτος ο ΠΑΟΚ δεν ήταν αυτός που έπρεπε, αυτή είναι η αλήθεια. Όταν όμως φέρνεις έναν προπονητή που ξέρεις ότι στην Πορτογαλία έπαιζε 4-4-2, πρέπει να ξέρεις ότι εδώ στην Ελλάδα δύσκολα μια ομάδα παίζει με δύο σέντερ φορ. Να σου πω κάτι; Και πάλι να αλλάξει προπονητή ο ΠΑΟΚ, ο καινούργιος θα χρειαστεί χρόνο. Ειδικά όσοι έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα θέλουν χρόνο. Ο Λουτσέσκου ήταν χρόνια στην Ξάνθη, ήξερε πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι μια απόφαση πάντως που θα πάρουν οι αρμόδιοι του ΠΑΟΚ, εγώ δεν είμαι αρμόδιος.

Μετράει ο προπονητής σε μια ομάδα;

Και ο προπονητής χρειάζεται καλούς παίκτες, για να φανεί το έργο του, και οι παίκτες χρειάζονται καλό προπονητή. Όσο καλός κι αν είναι ο προπονητής, αν δεν έχει τα κατάλληλα υλικά δεν μπορεί να κτίσει.

Πάμε στον Ολυμπιακό τώρα. Κάνω λάθος αν πω ότι η καθοριστική μεταγραφή ήταν ο Ελ Αραμπί;

Όχι, δεν κάνεις λάθος. Ο Ελ Αραμπί είναι κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Βοήθησε πολύ τον Ολυμπιακό όχι μόνο με τα γκολ του, αλλά και με την προσωπικότητά του, το στιλ του, είναι ένας ολοκληρωμένος σέντερ φορ.

Αν σου έλεγαν να πάρεις μόνο έναν παίκτη από τον Ολυμπιακό στην ομάδα σου, ποιον θα διάλεγες;

Δύσκολη ερώτηση. Έχει τόσο καλούς παίκτες ο Ολυμπιακός… Ποιος δεν θα ήθελε τον Ελ Αραμπί, ποιος δεν θα ήθελε τον Βαλμπουενά, ποιος δεν θα ήθελε τον Κώστα Φορτούνη, τον Γκιγέρμε, παίκτες με τρομερή ποιότητα, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά;

Από τον Μαρτίνς τι έχεις ξεχωρίσει ως συνάδελφός του;

Έβαλε τη σφραγίδα του στον Ολυμπιακό. Κάνει πράγματα που τα προσέχουμε. Ο Ολυμπιακός έχει παιχνίδι από τα πλάγια με τις συνεργασίες, έχει όμως παιχνίδι και από τον άξονα. Ο Ολυμπιακός είναι εξαιρετικός επιθετικά στο τρανζίσιον, είναι όμως πολύ καλός και στην αμυντική συμπεριφορά. Συν το ότι βλέπεις ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στις στημένες φάσεις, όπου ο Ολυμπιακός είναι επικίνδυνος. Το κομβικό για εμένα ήταν ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού κράτησε τον Μαρτίνς παρ’ ότι δεν πήρε τίτλο πέρσι. Φαίνεται, Θέμη, πότε ένας προπονητής πρέπει να φύγει και πότε όχι.

Τον στηρίξαμε εδώ τον Μαρτίνς.

Ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε απόλυτα με τη στήριξη στον προπονητή του. Πέρασε και δύσκολες στιγμές. Θα μπορούσε να έχει απολυθεί. Θέλω να το πω εδώ: η δουλειά του προπονητή στη Σούπερ Λίγκα είναι πολύ δύσκολη. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να διαχειριστείς τους παίκτες, άλλοι βάζουν μάνατζερ να πιέζουν, άλλοι βάζουν δημοσιογράφους να πιέζουν… Πρέπει να διαχειριστείς τα ΜΜΕ, πρέπει να διαχειριστείς τους παράγοντες, όλοι ζητάνε αποτελέσματα, χρόνος δεν υπάρχει, πρέπει να κρατάς μαστίγιο και καρότο! Και θέλει πάρα πολλές ώρες δουλειάς. Γι’ αυτό βλέπεις τα μεγάλα κλαμπ και κουβαλά ο προπονητής μαζί του 6-7 συνεργάτες του. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα ο προπονητής μόνος του. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος είναι χρόνια μαζί μου, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, τον έχω σαν δεύτερο πατέρα μου!

Είδες τι ωραία τα λέμε, μαθαίνει ο κόσμος πράγματα. Πες μου κάτι άλλο: Λένε ότι ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλες ηλικίες, αλλά και ο Ολυμπιακός είχε μεγάλες ηλικίες που όμως πετάγανε. Είδες διαφορά στα τρεξίματα των δύο ομάδων;

Πράγματι. Ο Ολυμπιακός είχε ένταση πολλή στο παιχνίδι του και είχε διάρκεια. Ενώ ο ΠΑΟΚ είχε διαστήματα καλά.

Είσαι προληπτικός; Έχεις γούρια;

Όχι, όχι.

Ποιο ξένο πρωτάθλημα παρακολουθείς πιο πολύ;

Λάτρευα το ισπανικό πρωτάθλημα, διότι έχει πολύ ρυθμό, πολύ τρέξιμο 90 λεπτά, πολύ τακτικό κομμάτι. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ σε ποιότητα το αγγλικό.

Τι ομάδα είσαι στην Αγγλία;

Λίβερπουλ! Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά 1 εβδομάδα τη δουλειά του κ. Κλοπ, όταν είχα φύγει από τον ΠΑΟΚ και εκείνος ήταν στην Ντόρτμουντ. Μου άρεσε πολύ αυτός ο προπονητής. Φάνηκε η δουλειά του στη Λίβερπουλ, η ομάδα αυτή ~που ξαναπήρε το πρωτάθλημα ύστερα από πάρα πολλά χρόνια~ είναι δημιούργημα δικό του.

Τι τον χαρακτηρίζει;

Το 4-3-3 με τους 3 χαφ στην ευθεία. Είναι αυτός που καθιέρωσε τέτοιο σχηματισμό. Δεν παίζει ούτε με «δεκάρι» ούτε με «εξάρι». Στην Ντόρτμουντ έπαιζε με ένα «εξάρι» και δύο εσωτερικούς χαφ. Το άλλαξε.

Εσύ τι σχηματισμό παίζεις;

Εγώ το λέω 4-3-3 με δύο αμυντικούς χαφ. Πολλοί το λένε 4-2-3-1.

Τι δίπλωμα έχεις;

Το ανώτερο που υπάρχει, UEFA PRO.

Δίνεις πιθανότητες στον Ολυμπιακό να περάσει τη Γουλβς;

Εγώ πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα την αποκλείσει τη Γουλβς! Και με την Άρσεναλ είχε εις βάρος του το σκορ του πρώτου ματς, αλλά τα κατάφερε στην Αγγλία. Όταν τα καταφέρνεις στην έδρα της Άρσεναλ, γιατί να μην τα καταφέρεις στη Γουλβς; Έχει μέταλλο πια ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη. Πέρσι έριξε 3 γκολ στη Μίλαν και την απέκλεισε.

Πώς σου φαίνονται αυτά που γίνονται με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας;

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Από τη στιγμή που δεν θα έχει κόσμο το γήπεδο, δεν καταλαβαίνω γιατί τρώμε τόσες πολλές μέρες για να παιχτεί ο τελικός και γιατί δεν τα βρίσκουν οι παράγοντες. Για εμένα πρέπει 1 χρόνο πριν να ορίζεται η έδρα του τελικού. Να ξέρουν όλοι πού θα γίνει ο τελικός από το προηγούμενο καλοκαίρι. Όχι στο τέλος. Χρειάζεται ορισμένα πράγματα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρώτον, κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, δεύτερον, να δοθεί ποσοστό από το Στοίχημα στις ομάδες, και, τρίτον, να γίνει επαγγελματική η ελληνική διαιτησία. Είναι πολύ σημαντικά αυτά.

Έλα να κλείσουμε τώρα τη συνέντευξη. Τι θα ήθελες να πεις για το τέλος;

Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του Παναιτωλικού κ. Κωστούλα, τον πρόεδρο κ. Μπελεβώνη για την εκτίμηση στο πρόσωπό μου, καθώς και τον κόσμο στο Αγρίνιο για την αγάπη του. Και το αισθάνομαι πραγματικά ότι θέλω να το πω, ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στην οικογένειά μου.