Ερώτημα του Ευρωβουλυτή Θοδωρή Ζαγοράκη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ερασιτεχνικά σωματεία:

Ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι και φορείς σε ολόκληρη την Ένωση, όπως είναι π.χ. οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, έχουν μεγάλη ανάγκη βελτίωσης των αθλητικών υποδομών τους προκειμένου να εξασφαλιστούν η βιωσιμότητα των αθλημάτων, η πρόσβαση των πολιτών σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις και η δυνατότητα να διακριθούν μέσω αυτών.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν δηλώσει την αδυναμία τους να προβούν σε νέες επενδύσεις κατασκευής και αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων και έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στραφούν σε ένα μοντέλο επιδότησης του ιδιωτικού τομέα ή σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για τις προαναφερθείσες επενδύσεις.

Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ΕΕ έχει αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τη χάραξη τεκμηριωμένης πολιτικής, την προώθηση της συνεργασίας και τη διαχείριση πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρακαλείται συνεπώς η Επιτροπή να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Ποια στοιχεία διαθέτει από τα κράτη μέλη σχετικά με την κατασκευή και την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων ερασιτεχνικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια;

2. Διαθέτει πλατφόρμα ενημέρωσης ενδιαφερομένων σε ό,τι αφορά την αναζήτηση καλών πρακτικών;

3. Με ποιους τρόπους σχεδιάζει να στηρίξει τα ευρωπαϊκά ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που πλήττονται από την πανδημία του COVID-19;