Δύσκολα τα πράγματα για τον κλάδο της εστίασης και αυτό που τα κάνει δυσκολότερα είναι το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν πέσει στο τραπέζι νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάτι που εναγωνίως ζητά ο κλάδος.

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στον κλάδο της εστίασης και όπως αποκάλυψε πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, στο CNN Greece, γύρω στις 10 Φεβρουαρίου θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο κλάδος μιλά ανεπισήμως για άνοιγμα μετά τις 15 Μαρτίου, που σημαίνει σχεδόν δύο μήνες ακόμη κλειστά μαγαζιά.

Όπως είπε στο CNN Greece, o Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής κ. Γιάννης Δαβερώνης, η εστίαση για να ανοίξει θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο από την κυβέρνηση.

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής, ο κλάδος είναι αντίθετος να ανοίξει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και αυτό που ζητάμε είναι χρηματοδοτικά εργαλεία» λέει ο κ. Δαβερώνης.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην εστίαση, προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς όπως λέει στο CNN Greece, o πρόεδρος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, «υπάρχει κίνδυνος το 50% των επιχειρήσεων να μην επαναλειτουργήσουν, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι από τους 330.000 εργαζόμενους, χιλιάδες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Και σε αυτό τον κίνδυνο η κυβέρνηση απαντά με επίδομα 534 ευρώ. Και αυτό ισχύει μόνο για όσους βγήκαν σε αναστολή όταν η επιχείρηση που δούλευαν ήταν εν λειτουργία όταν έγινε το lockdown.

«Οι εποχικά εργαζόμενοι δεν παίρνουν τίποτα. Δεν έχουν πάρει τίποτα είτε από πέρυσι τον Μάρτη, είτε από τον Αύγουστο» τονίζει ο κ. Χότζογλου.

«Το επόμενο διάστημα περιμένουνε να μας δεχθεί ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος περιμένει απ ότι μας είπαν να ενημερωθεί. Έχουν περάσει τόσες μέρες και ακόμη δεν μας έχει δεχθεί. Και εμείς δεν θα περιμένουμε να πεθάνουμε μέχρι να ενημερωθεί ο υπουργός. Αντιλαμβάνεστε ότι θα δράσουμε» λέει ο κ. Χότζογλου.

Στη τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς με τον υπουργό Οικονομιkών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρώτος απέσπασε τη δέσμευση του υπουργού για πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξη του κλάδου.

Η ιδέα για άνοιγμα μόνο στους εξωτερικούς χώρους απορρίφθηκε και από τον κ. Καββαθά, καθώς θα επιβαρυνθεί επιπλέον της επιχειρήσεις. Ένα από τα μέτρα που ζητά η εστίαση είναι και το κούρεμα χρεών κάτι που προς το παρόν το υπουργείο απορρίπτει.

Ο κ. Καββαθάς μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο CNN Greece είχε αποκαλύψει ότι ήδη η εστίαση μετρά τα πρώτα λουκέτα.

«Περίπου 30 με 40 επιχειρήσεις εστίασης στο Κολωνάκι έκλεισαν, στο Γκάζι μια στις πέντε επίσης, στη Θεσσαλονίκη περίπου 40 επιχειρήσεις, το ίδιο γίνεται στην παλιά πόλη της Ρόδου και στα Χανιά και πάει λέγοντας. Άρα έχουν αρχίσει τα προεόρτια και το πραγματικό πρόβλημα θα το δούμε στην επανεκκίνηση» είπε ο κ. Καββαθάς.

Για τους εστιάτορες της Αττικής όπως λέει ο κ. Δαβερώνηςστο CNN Greece, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το ΕΣΠΑ, αλλά συμβαίνει το εξής παράδοξο:

«Θα θέλαμε να εντάξει όλες τις επιχειρήσεις της εστίασης αλλά επειδή το πρόγραμμα αυτό έχει συγκεκριμένα κριτήρια τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η εστίαση μένει απ έξω. Κι αυτό γιατί δουλέψαμε ως κλάδος το καλοκαίρι και κάναμε έστω και αυτούς τους μικρούς τζίρους.

Πιστεύω όμως ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση και αν αυξηθεί η χρηματοδότηση και αν γίνουν κάποιες στοχευόμενες παρεμβάσεις, θα ενταχθούμε και θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις επιχορηγήσεις.»

https://www.cnn.gr/