Τα «καναρίνια» τον Ιανουάριο θυμίζουν κάτι από Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ και καλούνται να κρατήσουν τα θετικά και να αλλάξουν τα αρνητικά, ώστε να ξεμπλέξουν από την ουρά

Χαμηλά στην κατάταξη παρέμεινε ο Παναιτωλικός μετά τις δύο σερί ισοπαλίες με Λαμία και Ατρόμητο, 0-0 και 1-1 αντίστοιχα, αποτελέσματα που δεν του επέτρεψαν να «ξεκολλήσει» από την ουρά.
Πλέον η περίπτωση των «κυανοκίτρινων»… χρίζει επιστημονικής ανάλυσης, αφού υπάρχουν διαστήματα που παρουσιάζονται πειστικοί και δίνουν την εντύπωση πως εύκολα ή δύσκολα θα σώσουν την παρτίδα, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες φορές δείχνουν «μπλοκαρισμένοι», χωρίς ιδέες και διάθεση. 
Ας θυμηθούμε τα παιχνίδια από τον Ιανουάριο και μετά, δηλαδή εκείνα του δεύτερου γύρου όπου ήδη ενσωματώνονται οι χειμερινές μεταγραφές και στο Αγρίνιο έχουν έρθει ήδη, κατά χρονική σειρά, οι Γιώργος ΜανθάτηςΕλντερ ΜπαρμπόσαΕντίν Τσότσαλιτς, ενώ καθ’ οδόν βρίσκεται ο Νίκος Καρέλης. 
Σε αυτά τα 6 ματς τα «καναρίνια» έχουν ρεκόρ 1-2-3, ενώ το αντίστοιχό τους στην αρχή του πρωταθλήματος ήταν 0-3-3. Αυτόματα το πρόσημο δείχνει θετικό «+2 πόντοι», αφού ας μην ξεχνάμε πως λόγω του ότι οι αναμετρήσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ο παράγοντας έδρα δεν επηρεάζει ιδιαίτερα.
Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας, καθώς η ομάδα θυμίζει αυτό το διάστημα κάτι από Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ.  Αν προσέξουμε την εικόνα του στα συγκεκριμένα παιχνίδια, θα αντιληφθούμε του λόγου το αληθές.
Πιο συγκεκριμένα, ο Παναιτωλικός δεν θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πρόβλημα εάν… 
*Δείξει στο μέλλον ανάλογη διάθεση και εικόνα όπως στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεών του με ΟΦΗ και Ατρόμητο. Σε αμφότερα ήταν πίσω στο σκορ με 1-0, όμως από το 80’ και μέχρι το φινάλε των αγώνων σημείωσε 3 γκολ, έβγαλε διάθεση μέσα στο γήπεδο, πίεσε και στο μεν πρώτο κέρδισε 2-1, στο δε δεύτερο ισοφάρισε σε 1-1.
*Παρουσιαστεί όπως σχεδόν σε όλο το 2ο ημίχρονο με τη Λαμία. Στο συγκεκριμένο διάστημα, ίσως για πρώτη φορά στη σεζόν, είχε διάρκεια στο παιχνίδι του από πλευράς εικόνας. Και άλλες φορές ήταν πιεστικός (π.χ. με ΑΕΛ στην αρχή), αλλά όχι επί της ουσίας για ένα ολόκληρο 45λεπτο, όπως έδειξε τότε. Κράτησε μπάλα, πάτησε αρκετές φορές στα αντίπαλα καρέ και δημιούργησε ευκαιρίες.
*Εχει την εικόνα που έδειξε για περίπου 20 λεπτά στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό. Κόντρα στον πρωτοπόρο και μία πάρα μα πάρα πολύ καλή ομάδα, σκόραρε, βγήκε μπροστά και τον κοίταξε στα μάτια.
*Ελέω κυρίως Μπαρμπόσα ο Παναιτωλικός διαθέτει πλέον πολύ καλά πόδια σε χτυπήματα σε στατικές μπάλες, αλλά και παράλληλες ή σέντρες. Με Λαμία και Ατρόμητο που έπαιξε ο Πορτογάλος τα «καναρίνια» έκαναν  49 γεμίσματα και είχαν, μεταξύ άλλων, 2 δοκάρια (Βέργος, Αζάντι), 1 κερδισμένο πέναλτι (Αριγίμπι) και αρκετές «καθαρές» φάσεις.
Αντίθετα τα «καναρίνια» θα κινδυνέψουν, εκ νέου κατά πάσα πιθανότητα, εάν… 
*Εχουν στο μέλλον ανάλογη παρουσία στις εξόδους τους, όπως με εκείνη της Τρίπολης. Οπου και ηττήθηκαν 2-0, σε ένα ματς όπου δεν έκαναν ποτέ αισθητή την παρουσία τους.
*Συνεχίσουν να χάνουν την αυτοσυγκέντρωσή τους στα τελευταία λεπτά των αγώνων τους. Ναι μεν με ΟΦΗ, Ατρόμητο «γύρισαν» τα ματς στο φινάλε, όμως και οι δύο ομάδες απώλεσαν μοναδικές ευκαιρίες να σκοράρουν στις καθυστερήσεις, με Σαρδινέρο και Γκαλβάο αντίστοιχα, σε φάσεις όπου η άμυνα των «κυανοκίτρινων» έκατσε. Κλασικές ευκαιρίες για γκολ στο τέλος έχασαν και άλλες ομάδες (π.χ. Αστέρας) και είναι ένα φαινόμενο που καλούνται να το εκμηδενίσουν. Αγχος, πίεση, έλλειψη συγκέντρωσης; Όλα μαζί. Πλέον κάθε λάθος μπορεί να αποβεί καθοριστικό και δεν γίνεται να δίνεις, ως ομάδα, μία «καθαρή» φάση στο τέλος κάθε αγώνα σου.
*Σταματήσουν να δέχονται πρώτοι γκολ. Στα 5 από τα 6 αυτά ματς ο αντίπαλος του Παναιτωλικού σκόραρε πρώτος και στην πλειοψηφία τους η ομάδα βελτιώθηκε άρδην μόνο όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται… συνέχεια. Ακόμη και στον  αγώνα με τη Λαμία ο Παναιτωλικός «ξύπνησε» ουσιαστικά ύστερα από το 2ο δοκάρι της στο 53′ και έκτοτε πατούσε καλύτερα. Μέχρι τότε οι φιλοξενούμενοι παρουσιάζονταν ήταν πιο επικίνδυνοι.
*Σε συνέχεια του παραπάνω και αυτό «πιάνει» όλη τη χρονιά, καλούνται και εκείνα να «αναγκάσουν» τους αντιπάλους τους να «κυνηγούν» το αποτέλεσμα. Μετά από 19 ματς στη σεζόν ο Παναιτωλικός μόνο σε 2 άνοιξε το σκορ, κόντρα σε ΑΕΛ στο Αγρίνιο και ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Μάλιστα τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι και τα μόνα που βρήκε δίχτυα πριν την ανάπαυλα. Για να πάρεις νίκες πρέπει να βρίσκεις δίχτυα και να «αναγκάζεις» τον αντίπαλό σου να βγει μπροστά, ώστε να εκμεταλλευτείς τους κενούς χώρους που θα παρουσιαστούν.
https://www.gazzetta.gr