Μία ακόμη παράταση στην παράταση της καραντίνας αποφασίζει η κυβέρνηση, αλλά σχεδιάζει να ανοίξει την εστίαση πριν το Πάσχα.

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 12 ή στις 19 Απριλίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση να «ανοίξει» την εστίαση, εάν είναι ικανοποιητικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Έως 4 άτομα ανά τραπέζι και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, συχνά τεστ στους εργαζόμενους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πλάνο της κυβέρνησης.

Ενώ η παράταση του lockdown είναι σχεδόν δεδομένη, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο σταδιακό άνοιγμα και την επανεκκίνηση της οικονομίας περίπου στα μέσα Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, με το σχεδιασμό από το Μαξίμου για την χαλάρωση του lockdown να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω των κρουσμάτων που παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά στη χώρα μας και όχι μόνο.

Το χρονοδιάγραμμα για το «άνοιγμα» της οικονομίας

Η εξάπλωση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, οι αντοχές του ΕΣΥ σε κρεβάτια και MEΘ covid και η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, θα κρίνουν επί της ουσίας το «άνοιγμα» της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News και του Γιάννη Χρηστάκου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ανοίξει» το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, ενώ επόμενος στόχος είναι τα σχολεία, όπου πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Έπειτα σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.

Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών ένα αποτελεσματικό τοίχος κατά της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εστίαση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της εστίασης στις 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η απριλίου για να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση το Πάσχα. Αφορά τη λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα. Το σχέδιο θα προβλέπει τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους. Το κόστος για τα covid test θα καλυφθεί εν μέρει από την κυβέρνηση, καθώς ενδέχεται να επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr