Εκτός από το ριάλιτι επιβίωσης που παίζεται στον Άγιο Δομίνικο, εν εξελίξει βρίσκεται κι ένα άλλο «Survivor» με χρώμα αμιγώς ποδοσφαιρικό.

Το πρωτάθλημα της Super League οδεύει προς τη λήξη της κανονικής διάρκειας του και πέντε ομάδες (Απόλλων Σμύρνης, Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, ΑΕΛ) δίνουν τον αγώνα για την επιβίωσης στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας.

Βγάζουμε εκτός τους Βόλο (30 βαθμοί), ΠΑΣ Γιάννινα (28 βαθμοί) και Ατρόμητο (27 βαθμοί) δεδομένου πως με τους βαθμούς που έχουν στο ενεργητικό τους τρόπο τινά θα πορευτούν στο δρόμο προς τα πλέι οφ με μια μορφή άτυπης…ασυλίας και δεν θα κινδυνέψουν με υποβιβασμό, εφόσον φυσικά δεν δείξουν τάσεις αυτοκτονίας.

Να θυμίσουμε πως το πρωτόκολλο ή αλλιώς το σύστημα διεξαγωγής των πλέι άουτ, προβλέπει την συμμετοχή των ομάδων που θα τερματίσουν από την 7η ως και την 14η θέση στην κανονική διάρκεια, με την υποσημείωση πώς οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 7-10 θα δώσουν τέσσερα ματς στην έδρα τους και τρία μακριά από αυτές.

Το αντίστροφο ισχύει για τις ομάδες που θα τερματίσουν από το 11 ως και το 14 και θα δώσουν τρία εντός έδρας ματς και άλλα τέσσερα εκτός.

Ο τελευταίος υποβιβάζεται απευθείας, ενώ ο προτελευταίος θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα πάρει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Το  SDNA  καταγράφει τα δεδομένα και την εικόνα των ομάδων οι οποίες έχουν εξασφαλίσει «ασυλία», καθώς κι εκείνων που βρίσκονται στον…τάκο και θα παλέψουν για την αποφυγή της αποχώρησης από τη Super League.

 

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Μεγαλύτερη απειλή η εσωστρέφεια

Ο Απόλλων Σμύρνης έχει βάλει καλή υποθήκη για την εξασφάλιση της παραμονής, με τους βαθμούς που έχει ρίξει στο σακούλι στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι 25 πόντοι του προσφέρουν ένα…δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλο, έτσι και η «Ελαφρά Ταξιαρχία» περάσει με επιτυχία το εμπόδιο του Παναιτωλικού στο προσεχές παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Άνευ λόγου και αιτίας πάντως η τελευταία («εντός προγράμματος») ήττα από την ΑΕΚ προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο τιμ μάνατζερ Γιώργος Κασναφέρης πέρασε την πόρτα της εξόδου, ενώ υπήρξαν συζητήσεις ακόμα, ακόμα και για τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας με τον Γιώργο Παράσχο.

Εν τέλει ο «Οτσαλάν» που πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την καλή αγωνιστική εικόνα και την θετική συγκομιδή βαθμών του Απόλλωνα, συνεχίζει κανονικά στο πόστο του κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα οδηγήσει την ομάδα στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι άουτ.

Κι όπως άλλωστε έχει να λέει και να περηφανεύεται ο έμπειρος κόουτς, «ουδέποτε υποβιβάστηκε ομάδα στα δικά μου χέρια».

ΛΑΜΙΑ

Σε ανοδική πορεία

δια χειρός Γρηγορίου

Μπορεί εν έτει 2021 να μην κυκλοφορούν μαγικά προπονητικά ραβδάκια, ωστόσο ο Μιχάλης Γρηγορίου θα μας κάνει να το ψάξουμε λιγάκι περισσότερο κατά πόσον πράγματι εξακολουθούν να μην υπάρχουν.

Βλέπετε ο Έλληνας τεχνικός από την ώρα που ανέλαβε την ομάδα της Φθιώτιδας την οποία παρέλαβε χωρίς…σφυγμό και καταδικασμένη  (από πολλούς «ειδικούς») σε υποβιβασμό, κατάφερε όχι μόνο να την συμμαζέψει αγωνιστικά, αλλά να κερδίσει και πολύτιμους βαθμούς.

Βαθμούς που και δυνατό σφυγμό της πρόσφεραν και έπειτα και από την τελευταία νίκη της επί της ΑΕΛ την έφεραν στο σημείο να βάλει από κάτω τρεις ομάδες (Παναιτωλικός, ΟΦΗ, Λαμία) στο βαθμολογικό πίνακα.

Εκτός από τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η άφιξη του Γρηγορίου η ενίσχυση του Ιανουαρίου ανέβασε τα αγωνιστικά…κυβικά της ομάδας που βρίσκεται σε καλό φεγγάρι και θα πάει στα πλέι οφ με θετική ψυχολογία.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Τα «up» – «down» και η

φτωχή συγκομιδή εκτός Αγρινίου

Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και στην εικόνα που βγάζει η ομάδα του Αγρινίου στο χορτάρι, αποτελούν θέμα και σίγουρα προβληματίζουν τα «καναρίνια» που δείχνουν ικανά για το καλύτερο και το χειρότερο.

Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς «τρίποντο», οι δύο τελευταίες εντός έδρας νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό και Βόλο προσέφεραν βαθιές βαθμολογικές ανάσες.

«Αδύναμος κρίκος» παραμένει απ΄το ξεκίνημα της σεζόν η δυσκολία με την οποία μαζεύει βαθμούς στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως ο Παναιτωλικός είναι η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που δεν έχει νίκη σε αγώνα μακριά από το…σπίτι έχοντας συνολικά σε 12 ματς 5 ισοπαλίες και 7 ήττες.

Έχει αποδείξει πως διαθέτει τον τρόπο στα δύσκολα να δείχνει χαρακτήρα και να βγαίνει από τα…σχοινιά και σίγουρα η εμπειρία που έχει αποκτήσει θα την βοηθήσει να διαχειριστεί σωστά τη ψυχοφθόρο διαδικασία των πλέι άουτ.

 

ΟΦΗ

Το «χαρτί» του Νιόπλια

Σε σύνδρομο, προσευχή και ανεκπλήρωτο πόθο έχει εξελιχθεί η νίκη για την ομάδα του Ηρακλείου.

Στα δέκα τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος παραμένει χωρίς «τρίποντο» έχοντας κερδίσει για τελευταία φορά τη Λαμία στις 7 Ιανουαρίου.

Το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και η ελεύθερη πτώση στη βαθμολογία προκάλεσαν το «game over» του Γιώργου Σίμου στον πάγκο.

Ο Νίκος Νιόπλιας από συντονιστής ποδοσφαίρου ανέλαβε καθήκοντα χεντ κόουτς και συγχρόνως την δύσκολη αποστολή να βγάλει τους Ομιλήτες από την «εντατική».

Παρά το γεγονός πως ο νέος τεχνικός απέχει τα τελευταία 3,5 χρόνια από το κοουτσάρισμα εν τούτοις γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα και τα αποδυτήρια και εδώ που έφτασε το πράγμα, ίσως αποτελούσε την καλύτερη λύση που χαιρετίζουν και οι οπαδοί της ομάδας που βρίσκονται στα…κάγκελα το τελευταίο διάστημα.

 

ΑΕΛ

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία

Ούτε καλοκαίρι τέτοιο πράγμα! Οι ανακατατάξεις στο έμψυχο δυναμικό της ΑΕΛ την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έστειλαν κόσμο και κοσμάκη στην πόρτα της εξόδου κι έφεραν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 11 νέους παίκτες στο ρόστερ των «βυσσινί».

Μετά το εκρηκτικό διαζύγιο με τον Μιχάλη Γρηγορίου, ανέλαβε το τιμόνι ο Γιάννης Τάτσης. Χωρίς καμία προϋπηρεσία σε επίπεδο Super League έπεσε στα βαθιά…νερά και «πνίγηκε» στον Πηνειό.

Ο παλιός γνώριμος Τζιανλούκα Φέστα διαδέχτηκε τον Τάτση και ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να βγάλει το κάρο από την λάσπη.

Οι δύο σερί νίκες κόντρα σε Παναιτωλικό και ΟΦΗ την κράτησαν στη…ζωή, ωστόσο η τελευταία ήττα από τη Λαμία «πόνεσε» σε ένα ματς ζωτικής σημασίας και κράτησε την ΑΕΛ στον πυθμένα της βαθμολογίας.

Παρά την μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η θεσσαλική ομάδα, οι ελπίδες παραμονής ασφαλώς και δεν έχουν χαθεί, ωστόσο χρειάζονται βαθμοί και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε παιχνίδια που «καίνε».