Ο γκολκίπερ του Παναιτωλικού με συνέντευξή του στο a-sports.gr εξηγεί τις ιδιομορφίες της Σούπερ Λίγκας και αποκαλύπτει ότι με την έλευση του Ματζουράκη ο καθένας έμαθε το ρόλο του στα «καναρίνια»
Διατεθειμένος να μην μπει σε περιπέτειες δείχνει ο Παναιτωλικός. Νίκησε για δεύτερη φορά φέτος τον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή (10/1) και επιβεβαιώνει πως το τρένο επί Γιάννη Ματζουράκη έχει μπει και πάλι στις ράγες.

Οι Αγρινιώτες παρουσιάζονται σαφέστατα βελτιωμένοι κι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι και ο Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος κατά καιρούς έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

Με αφορμή τη νίκη επί των Αρκάδων το a-sports.gr επικοινώνησε με τον 29χρονο τερματοφύλακα κι εκείνος μας μίλησε για τα «καναρίνια», τη συνέχεια της σεζόν και όσα προηγήθηκαν, ενώ στάθηκε κι εκείνος στον ερχομό του «Ρουμάνου».

Παράλληλα, ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης και του Λεβαδειακού, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην Αιτωλοακαρνανία το καλοκαίρι, κάτι που κατέστησε σαφές πως ήταν η καλύτερη επιλογή για τον ίδιο.

-Ήταν νίκη-ανάσα αυτή με τον Αστέρα Τρίπολης;

«Ήταν πολύ σημαντικό αυτό το ματς και απέναντι σε έναν πολύ καλό αντίπαλο. Νομίζω ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη η σημασία της νίκης αφενός γιατί έγινε με μία ομάδα όπως ο Αστέρας και αφετέρου γιατί δεν κέρδισαν και οι ομάδες που ήταν από κάτω μας. Κάναμε έτσι ένα βήμα ακόμη για να πετύχουμε τον στόχο μας».

-Το παιχνίδι με τον Αστέρα δεν ήταν ο πρώτος τελικός. Έτσι είχε χαρακτηριστεί και το ματς με τον Ηρακλή. Και σε αυτό είχατε νικήσει, κάτι που δείχνει ότι έχετε μέταλλο. Συμφωνείς;

«Μέχρι τώρα αυτό δείχνει η ομάδα. Από τη στιγμή που παίζουμε και ξέρουμε ότι είναι κομβικό το παιχνίδι, νομίζω ότι όλοι μας δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το θέμα, όμως, είναι να μη στεκόμαστε μόνο στα σημαντικά ματς, αλλά να έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα σε όλα γιατί ως τελικό θα χαρακτηριστούν κι άλλοι αγώνες στη συνέχεια, όχι μόνο τα παιχνίδια που ανέφερες. Για παράδειγμα το παιχνίδι με τον Πανθρακικό είναι για μας ένας ακόμη τελικός».

-Πανηγυρίσατε έντονα τη νίκη επί του Αστέρα και στη συνέχεια ήρθε στα αποδυτήρια και ο πρόεδρος κι έταξε πριμ. Όλα αυτά δείχνουν πόσο το θέλατε;

«Χαρήκαμε πάρα πολύ γιατί παίζαμε μέσα στην έδρα μας. Ακολουθούν δύο εκτός έδρας ματς με ομάδες που είναι στην ίδια βαθμολογική κατάσταση. Όλο αυτό το έκανε πολύ δύσκολο, ξέραμε ότι δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα».

-Το πρώτο εκτός έδρας είναι στην Κομοτηνή. Με νίκη εκτιμάς κι εσύ ότι τελειώνει για τον Παναιτωλικό πρακτικά οποιαδήποτε συζήτηση περί παραμονής;

«Αν φύγουμε με τους τρεις βαθμούς από την Κομοτηνή, μπορούμε μετά να βάλουμε κι άλλους στόχους. Ο πρωταρχικός στόχος να βγει από τη δύσκολη θέση όσο πιο εύκολα γίνεται. Αν όλα πάνε καλά και έχουμε Πανθρακικό στο +10 και Καλλονή τουλάχιστον στο +12, οπότε νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για τον στόχο που είχαμε θέσει εξ αρχής».

-Είναι περίεργο που κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τον Παναιτωλικό, μία ομάδα που πέρυσι έφτασε πολύ κοντά στην πεντάδα…

«Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, δεν μπορεί να είναι η ίδια. Μπορεί να είναι καλύτερη ή χειρότερη, αλλά ποτέ δεν είναι η ίδια με την προηγούμενη. Άλλαξε κατά πολύ το ρόστερ, έφυγε ένας προπονητής που ήξερε την ομάδα, έφυγαν παίκτες που ήταν βασικοί και είχαν μεγάλη συμμετοχή. Ήρθαν νέα άτομα με δική τους εμπειρία. Έχουμε αλλάξει και δύο προπονητές και όλα αυτά παίζουν ρόλο. Όταν το ξεκίνημα δεν είναι καλό αυτό που ψάχνεις είναι να βρεις τι φταίει και να διορθώσεις πράγματα για να βελτιωθείς. Το πρωτάθλημα είναι όντως περίεργο, μπορείς να κερδίσεις οποιονδήποτε και να χάσεις από οποιονδήποτε. Αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Βρήκαμε πλέον τον ρυθμό μας, γίναμε ομάδα και κάθε Κυριακή είμαστε και καλύτεροι».

-Αυτό που λες, το είδαμε περίτρανα από τον Παναιτωλικό. Δέχτηκε πέντε γκολ από την Καλλονή και πήρε ισοπαλία στην Τούμπα, σε ματς που θα μπορούσε να έχει πάρει κιόλας…

«Πραγματικά δεν είχαμε ταυτότητα στην αρχή, ψαχνόμασταν στο γήπεδο. Αυτά τα αποτελέσματα ανήκουν στον παρελθόν. Τώρα έχουμε προπονητή, εμείς από την μεριά μας δουλεύουμε πολύ και αυτό φαίνεται. Έχουμε πλάνο, έχουμε κοινό στόχο και νομίζω ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη και ο δεύτερος γύρος ακόμα πιο παραγωγικός».

-Το λέτε συνεχώς κι εσείς, φαίνεται και από την εικόνα της ομάδας. Η έλευση του Γιάννη Ματζουράκη ήταν καθοριστική για να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα του Παναιτωλικού, σωστά;

«Ο προπονητής είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε μία ομάδα. Διαφορετικά όση ποιότητα και αν υπάρχει, αν δεν υπάρχει προπονητής να ορίσει κάποια πράγματα, συστήματα και τακτικές, δεν μπορείς να γίνεις μία καλή και συμπαγής ομάδα. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ο νέος προπονητής. Ο καθένας μας έχει πλέον τους ρόλους του, ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Άνθρωποι είμαστε, όταν είμαστε σε πολύ καλή μέρα, βγαίνουν αυτά που δουλεύουμε. Θα έρθουν και άσχημες στιγμές, αλλά μέσα και από κακές εμφανίσεις παίρνουμε πράγματα που διορθώνουμε στις προπονήσεις».

-Και για σένα η χρονιά είχε σκαμπανεβάσματα έως τώρα. Στα πρώτα ματς ήσουν στον πάγκο κι έφτασες κάποια στιγμή να κρατάς μόνο σου τον Παναιτωλικό σε παιχνίδια όπως αυτά με ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητο. Ο Δέλλας είχε πει μετά τον μεταξύ σας αγώνα ότι «σήμερα έπαιζε Ατρόμητος-Κυριακίδης».

«Είναι περίεργη η χρονιά και θα είναι και η συνέχεια δύσκολη. Εφόσον ξεκινήσανε άσχημα το πρωτάθλημα ως ομάδα, νομίζω ότι τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν μπορεί κανένας να ξεχωρίσει, όταν μία ομάδα δεν πηγαίνει καλά. Έχει να κάνει με όλους. Εγώ μπορεί να μην ξεκίνησα στην αρχή, αλλά δεν σταμάτησα να δουλεύω. Επιμένω πάντα στην προπόνηση, είμαι άνθρωπος που έχει υπομονή. Από τη στιγμή που μου δόθηκε η ευκαιρία κάνω αυτό που πάντα έκανα, να δίνω το 100%».

-Αγωνίζεσαι, πάντως, σε μία ιδιαίτερη θέση. Ή παίζεις ή κάθεσαι στον πάγκο. Δεν είναι δύσκολο όταν δεν είσαι ο βασικός;

«Σαφώς και είναι δύσκολο. Όλοι θέλουν να παίζουν. Δυστυχώς για εμάς είναι μόνο ένας. Όταν δεν παίζεις πρέπει να προπονείσαι σκληρά, να είσαι έτοιμος και κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά σου. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις, να δουλεύεις, να είσαι συγκεντρωμένος και έτοιμος για να πάρεις την ευκαιρία σου».

-Αλήθεια, πώς επέλεξες να γίνεις τερματοφύλακας;

«Ξεκινώντας από τα σχολικά και τα παιδικά πρωταθλήματα εμένα μου άρεσε αυτή η θέση. Από τη στιγμή που έπαιζα στις αλάνες με τα παιδιά, κάποια στιγμή είπα να πάω σε μία ομάδα της πόλης μου και να γραφτώ όπως όλα τα παιδιά για να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά. Αυτό έκανα κι έφτασα ως εδώ. Όλοι ήθελαν να πανηγυρίσουν ένα γκολ, να σκοράρουν και να βγάλουν τη φανέλα. Εγώ δεν είχα ποτέ αυτή την τρέλα. Από τη στιγμή που έπαιζα και έβλεπαν κάποιοι άνθρωποι ότι μπορώ κάτι καλύτερο, αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας».

-Και τελικά δικαιώθηκες… Έφτασες να παίξεις μέχρι και τελικό Κυπέλλου με την Ξάνθη. Τι έγινε και τελικά έφυγες από εκεί και γιατί επέλεξες τον Παναιτωλικό στη συνέχεια; Γνωρίζω ότι δεν ήταν η μόνη πρόταση που είχες.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Ήταν μία απόφαση που τη δούλεψα αρκετά στο μυαλό μου. Πέρασα δύο χρόνια φανταστικά στην Ξάνθη με μεγάλες συγκινήσεις. Έχω κρατήσει πολλά πράγματα μέσα μου πέρα από τις φιλίες που έχω κάνει με ορισμένα παιδιά από την ομάδα και τις στιγμές που ζήσαμε στο μπαράζ και στον τελικό του κυπέλλου. Δύο ματς που πάντα θα έχω μέσα μου… Πέτυχα κάποιους στόχους με την Ξάνθη. Καθε καλή χρονιά κοιτάς να την εξαργυρώνεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Από τη στιγμή που είχα πρόταση από Παναιτωλικό και με ικανοποιούσε, επέλεξα να έρθω εδώ. Δεν το έχω μετανιώσει, είμαι πολύ χαρούμενος. Και τώρα την ίδια απόφαση θα έπαιρνα. Έχω διετές συμβόλαιο, έκανα τη σωστή επιλογή, αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο. Κάποια πράγματα που πέτυχα με την Ξάνθη ελπίζω να τα πετύχω κι εδώ ή και ακόμα περισσότερα».

-Ήσουν σε μία ομάδα επαρχιακή που είναι από τις πλέον τακτοποιημένες και συνεπείς και πήγες σε μία άλλη που ισχύουν τα ίδια. Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τη δυναμική του κόσμου. Νιώθεις στο Αγρίνιο την αγάπη που έχουν για την ομάδα;

«Πραγματικά το ένιωσα από την πρώτη στιγμή που υπέγραψα. Πριν καν φορέσω τη φανέλα το αισθάνθηκα στον δρόμο. Ο κόσμος είναι δίπλα στην ομάδα. Εμένα μου έχουν φερθεί άψογα και στις καλές και στις κακές στιγμές. Πάντα είναι δίπλα μου και με ενθαρρύνουν. Ένα γήπεδο στολίδι. Υπάρχει και το προπονητικό κέντρο που είναι πολύ καλό. Νομίζω ότι ο Παναιτωλικός είναι πρότυπο για το ποδόσφαιρό μας. Και η Ξάνθη τα παρείχε όλα αυτά. Ωστόσο, εδώ κόσμος είναι δίπλα μας, ενώ στην Ξάνθη δεν το ένιωθες αυτό. Το γήπεδο δεν γέμιζε ούτε στα ματς με τους μεγάλους. Εδώ παίζουμε έναν απλό αγώνα και γεμίζει. Εμένα μου αρέσει να βλέπω γεμάτα γήπεδα, είναι ό,τι καλύτερο. Με καλύτερα δικά μας αποτελέσματα θα έρθουν ακόμα περισσότεροι. Τον στεναχωρήσαμε τον κόσμο, τους χάσαμε, αλλά είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε το κλίμα».

-Κλείνοντας, είσαι 29, τι σου λείπει; Τι θα ήθελες να πετύχεις στα επόμενα χρόνια;

«Είμαι 29 και πραγματικά νιώθω 20 χρόνων. Αυτό που σου λέω είναι πολύ σημαντικό. Το μόνο που θέλω είναι να έχω την υγεία μου, τίποτα άλλο. Να μπορώ να προπονούμαι, να μην έχω τραυματισμούς. Να δουλεύω και να είμαι συγκεντρωμένος και θα πετύχω. Χωρίς υγεία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ