Στη φάση των «16», που σημαίνει νοκ άουτ αγώνες, εισήλθε το EURO 2016. Σημαντικός παράγοντας για την έκβαση των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι και οι μέρες ξεκούρασης που έχουν οι ομάδες, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τρόπο που θα επηρεάσει τους παίχτες η ολιγοήμερη αποχή από τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο Copa America με τη διεξαγωγή του μικρού και του μεγάλου τελικού.

Ελβετία – Πολωνία: Στη φάση των «16», η Ελβετία αντιμετωπίζει την Πολωνία σε νοκ άουτ αγώνα. Σημαντική παράμετρος: Οι Ελβετοί θα έχουν ξεκουραστεί δυο ημέρες παραπάνω σε σχέση με τους Πολωνούς. Έπαιξαν στις 19 του μήνα με την Γαλλία και μετά από έξι ημέρες αντιμετωπίζουν την Πολωνία. Οι Πολωνοί έδωσαν τον τελευταίο αγώνα τους με την Ουκρανία στις 21 του μήνα. Η Ελβετία ξεκίνησε με νίκη 1-0 τους Αλβανούς, μετά έφερε 1-1 με τη Ρουμανία (δέχθηκε το γκολ με πέναλτι) και στο τρίτο ματς ήρθε 0-0 με τη Γαλλία, όπου στάθηκαν πολύ τυχεροί, καθότι οι αντίπαλοί τους είχαν τρία δοκάρια. Έχουν, βέβαια, πολύ καλή άμυνα, εκεί στηρίζονται. Επιθετικά, λίγα πράγματα είναι σχεδόν πάντα στο under.  Οι Πολωνοί νίκησαν 1-0 τη Β. Ιρλανδία, έφεραν 0-0 με τη Γερμανία και στο τρίτο ματς, νίκησαν 1-0 την Ουκρανία. Πρέπει να έχουν την καλύτερη άμυνα του τουρνουά. Δεν έχουν δεχτεί γκολ κι επιθετικά έχουν το Λεβαντόφσκι και το Μίλικ και καλή κατάσταση. Η λογική λέει ότι το ματς είναι under, κλείνει προς τον άσο και σκοράρει ο Λεβαντόφσκι, που δεν έχει βρει δίκτυα μέχρι τώρα.

Ουαλία – Β. Ιρλανδία: Είναι δυο ομάδες που έκαναν την έκπληξη. Η Ουαλία τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της και η Β. Ιρλανδία πέρασε τελικά στους «16» ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες της βαθμολογίας. Κι εδώ να επισημάνουμε ότι οι Ουαλοί έχουν μία ημέρα παραπάνω για ξεκούραση σε σχέση με τους Βορειοϊρλανδούς, πέντε οι μεν, τέσσερις οι δε. Είναι ένα παραδοσιακό ντέρμπι στο νησί, όπου παραμονεύει το απρόβλεπτο. Οι Ουαλοί νίκησαν 2-1 τη Σλοβακία στην πρεμιέρα, μετά έχασαν 2-1 από την Αγγλία παρότι προηγήθηκαν και στο τελευταίο ματς διέλυσαν 3-0 τη Ρωσία. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση κι ο Μπέιλ σε ακόμα καλύτερη, καθότι σκόραρε και στα τρία ματς. Η Β. Ιρλανδία μπορεί να μιλάει για επιτυχία που είναι εδώ. Έχει πολύ δυνατή άμυνα, δεν δέχεται πάνω από ένα γκολ. Ξεκίνησε με ήττα 1-0 από την Πολωνία, μετά κέρδισε 2-0 την Ουκρανία κι έχασε μόλις 1-0 από την Γερμανία, η οποία, ωστόσο, είχε τρία δοκάρια και άπειρες ευκαιρίες. Η λογική λέει ότι το ματς είναι under και κλείνει προς τον άσο.

Κροατία – Πορτογαλία: Μεγάλο ματς, όπου οι Κροάτες έχουν μία παραπάνω ημέρα ξεκούρασης από τους Πορτογάλους, τέσσερις εναντίον τριών. Η Κροατία ξεκίνησε καλά, νικώντας 1-0 την Τουρκία, στο δεύτερο παιχνίδι προηγήθηκε 2-0 κόντρα στην Τσεχία, αλλά ισοφαρίστηκε σε 2-2. Το ματς εκείνο διακόπηκε προς το τέλος γιατί Κροάτες χούλιγκαν έριξαν καπνογόνα και έβριζαν την εθνική τους ομάδα! Η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε την Κροατία με αναστολή. Πάντως, στο καθοριστικό ματς με την Ισπανία, κατάφερε να νικήσει 2-1 με ανατροπή και να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο. Έπαιξε εξαιρετικά, έστω και χωρίς τον Μόντριτς, που και πάλι είναι αμφίβολος, ενώ μικροτραυματισμό έχει και ο Μάντζουκιτς, αλλά θα παίξει. Η Πορτογαλία έπαθε επιθετικό κλακάζ στα δυο πρώτα ματς του τουρνουά. Δημιούργησε 20 ευκαιρίες για γκολ και δεν έβαλε ούτε μία, έχασε και πέναλτι ο Ρονάλντο με την Αυστρία 0-0, ενώ στο πρώτο ματς έφερε 1-1 με την Ισλανδία. Στο τρίτο ματς, ωστόσο, που έπρεπε να νικήσει, έφερε 3-3 με την Ουγγαρία. Ο Σάντος άπλωσε την ομάδα μια χαρά στην επίθεση, ο Ρονάλντο έβαλε δυο γκολ κι έδωσε μία ασίστ, αλλά η γκαντεμιά την ξαναχτύπησε, δέχθηκε δυο γκολ από καραμπόλα. Η λογική λέει ότι ο ματς είναι αμφίσκορο, over, κλείνει προς τον άσο και βάζουν γκολ ο Πέρισιτς με τον Ρονάλντο.

http://www.protothema.gr/