Με την έλευση του νέου έτους ξεκινάει ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος της Α ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας(7-1-17). Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή ανάλυση το τι έγινε στον Α γύρο και μέσα από αυτή να μπορέσουμε να διακρίνουμε το στίγμα του πρωταθλήματος, τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά και τις υποψήφιες ομάδες για τον υποβιβασμό.

Ο μέχρι τώρα βαθμολογικός πίνακας μας αποτυπώνει ότι έχουμε ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Οι πέντε πρώτες ομάδες φαίνεται ότι θα είναι αυτές που θα διεκδικήσουν εκτός απρόοπτου την είσοδό τους στην πρώτη τετράδα. Η επικέντρωσή μας θα αφορά περισσότερο στην ανάλυση αυτών των ομάδων και λιγότερο στις υπόλοιπες.

Ο νεοφώτιστος  και πρωτοπόρος Παναμβρακικός Μπούκας πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία έχοντας μία μόλις ήττα, την καλύτερη επίθεση(39 γκολ) και την καλύτερη άμυνα(9 γκολ) και γενικά έχει ένα ρόστερ από τα καλύτερα της κατηγορίας καθοδηγούμενο από ένα πολύ καλό προπονητή τον Γιάννη Μακρή. Ωστόσο έχει και κάποιες αδυναμίες που μπορεί στο τέλος να αποδειχτούν σημαντικές στο ενδεχόμενο απώλειας του τίτλου. Η πρώτη εστιάζεται στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων από τον πάγκο.  Ο προπονητής  Γιάννης Μακρής στα 15 παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του βασίστηκε σε περίπου 14 παίχτες. Άλλωστε και ο ίδιος το επιβεβαίωσε και για αυτό ζήτησε ενίσχυση από τον πρόεδρο. Η άμυνα μπορεί να είναι η καλύτερη του πρωταθλήματος, ωστόσο κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται κάποιες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Διαθέτει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της κατηγορίας(Αν Ρόκο), όπως επίσης κι ένα από τα καλύτερα στόπερ τον Ε Κοκώνη. Οι υπόλοιποι τρεις μπορεί να είναι καλοί παίχτες ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι του ίδιου βεληνεκούς  με τους δύο προαναφερόμενους και θα έλεγα ότι φάνηκε αυτό στο παιχνίδι με την ΑΕΜ(0-1). Επίσης ένα τελευταίο μειονέκτημα είναι η έλλειψη έδρας. Το γήπεδο της Αμφιλοχίας δεν αποτελεί την δυνατή έδρα που ενδεχομένως θα την είχε αν αγωνιζόταν στην Μπούκα.

Ο δεύτερος στη βαθμολογία Ναυπακτιακός Αστέρας έχει την πιο έμπειρη και σταθερή ομάδα του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Περικλή Παπαποστόλου αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στο τοπικό πρωτάθλημα και στα περισσότερα από αυτά πρωταγωνιστεί και μάλιστα δύο φορές έπαιξε στα μπαράζ ανόδου για την Γ Εθνική χωρίς όμως να τα καταφέρει. Έχει σχεδόν την ίδια περσινή ομάδα με κάποιες μικροδιαφορές και νέο προπονητή. Ο Π. Παπαποστόλου άφησε το στίγμα του στον Ατρόμητο Αντιρρίου, τον οποίο καθοδηγούσε επί 5 συναπτά έτη και τον είχε σε περίοπτη θέση τηρουμένων των αναλογιών. Ωστόσο και η ομάδα της Ναυπάκτου παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες και αυτές εντοπίστηκαν σε κάποια ματς που φαινομενικά ήταν εύκολα αλλά τα κέρδισε δύσκολα(βλέπε Χάλκεια 2-1, Λουτρό 3-2), ή είχε απώλειες βαθμών όπως με Θέρμιο εκτός 2-1 κα Αντίρριο εκτός 1-1).  Η άμυνά του παρουσιάζει αδυναμίες, ενώ οι αποχωρήσεις των Βρουσάι στον Ολυμπιακό και Πιστιόλη στην Φλόγα δεν αντικαταστάθηκαν με κάποιον παίχτη του ίδιου βεληνεκούς. Η επιστροφή Λαγού είναι στα συν, ωστόσο σχεδόν πάντα ο Ναυπακτιακός δεν είχε στο ρόστερ του ένα επιτελικό- οργανωτή παίχτη.  Το Σάββατο αγωνίζεται στην Αμφιλοχία με τον Παναμβρακικό και η απόδοσή του αλλά και το αποτέλεσμα που θα φέρει ίσως να είναι το πειστήριο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΜ που βρίσκεται στην τρίτη θέση δεν ξεκίνησε καλά, γνωρίζοντας τη συντριβή στην πρεμιέρα από την Φλόγα(1-4) στο Μεσολόγγι, ενώ η πορεία της στη συνέχεια διακατεχόταν από σκαμπανεβάσματα. Έχει αδυναμίες στο σύνολο του ρόστερ της, ωστόσο έχει ένα πολύ καλό προπονητή, τον Χ Ζαρκαβέλη, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου η ομάδα απέκτησε ένα ομοιογενές σύνολο που με την προσθήκη Ζαρκάδα έγινε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Εάν αποκτηθούν δύο-τρεις παίχτες πρώτης γραμμής τότε γίνεται ένα από τα πρώτα φαβορί για τον τίτλο. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι έχει πολύ κόσμο, ιστορία αλλά και η έδρα της βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων. Η νίκη που έκανε στην έδρα του πρωτοπόρου την προτελευταία αγωνιστική της έδωσε ώθηση και φώναξε παρόν ταρακουνώντας την πρωτοκαθεδρία του Παναμβρακικού.

Η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος είναι η ΑΕ Βάλτου ή Κ Μυρτιάς όπως ονομάζεται επίσημα. Η ομάδα του Βάλτου έχει κάποιες τρανταχτές αδυναμίες, όπως η απειρία της και αυτό φάνηκε σε παιχνίδια με τους πρωτοπόρους. Δύο ήττες στην έδρα της από Μπούκα και ΑΕΜ, ενώ κέρδισε τον Ναυπακτιακό εντός και εκτός της Φλόγα.  Έχει πολύ μικρό ρόστερ χωρίς βάθος πάγκου και αυτό ίσως την καθιστά υποψήφια για εκτός τετράδας. Αν βέβαια ενισχυθεί με τέσσερις-πέντε αξιόλογους παίχτες τότε τα δεδομένα αλλάζουν.  Ωστόσο όπως λένε και οι ενασχολούμενοι με τα κοινά της το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η γρήγορη παραμονή στην κατηγορία.

Η Φλόγα ακολουθεί στην 5η θέση και το γεγονός ότι ξεκίνησε με -4 βαθμούς την κάνει να βρίσκεται συνέχεια στο κυνήγι της 4ης θέσης κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο της 3ης .  Ίσως προλάβει γιατί έχει καλό ρόστερ το οποίο ενισχύεται συνέχεια. Το μεγάλο αγκάθι είναι η έδρα της. Το γήπεδο της Ματαράγκας δεν θα την έλεγε κανείς έδρα και η ομάδα είναι σαν να παίζει όλα τα παιχνίδια της εκτός. Επίσης ο προπονητής της μπορεί να είναι φιλόδοξος, αλλά άπειρος, γιατί τώρα πραγματοποιεί τα πρώτα προπονητικά του βήματα και αυτό θα αποδειχτεί στο τέλος αν ήταν η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.  Ωστόσο είναι κάποιες φορές που η συνταγή αυτή διαψεύδει και αναιρεί την σύνηθες πεπατημένη  προαναφερόμενη λύση στο ποδόσφαιρο.

Οι ομάδες του Όμηρου, Λουτρού, Θέρμιου, Αντιρρίου και Παραβόλας αποτελούν κατά τα φαινόμενα την δεύτερη ταχύτητα του πρωταθλήματος.  Ο Όμηρος και ο Θέρμιος αν και ξεκίνησαν καλά στη συνέχεια απογοήτευσαν. Ο Όμηρος από πέρυσι ψάχνει να βρει την ταυτότητά του μετά την πολύ καλή πορεία που είχε τις προηγούμενες περιόδους. Φέτος άλλαξε το ρόστερ του κατά πολύ, άλλαξε πριν από λίγο και τεχνικό, ωστόσο δεν έχει βρει τη λύση του προβλήματος. Εάν τη βρει τότε μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να διεκδικήσει την 4η θέση.

Ο Θέρμιος άφησε πίσω δύο εξαιρετικές χρονιές(με αποκορύφωμα την περσινή) και προσγειώθηκε στην απογοήτευση της μέχρι τώρα φετινής περιόδου. Η βασική αιτία η φυγή παιχτών κλειδιά, όπως του Ε Κοκώνη, Αγγέλη, Τζαμαλή, Τόσκα, Ψηφή.  Οι παίχτες που ήρθαν σε καμία περίπτωση δεν αντικατέστησαν επάξια τους αποχωρήσαντες.

Λουτρό και Παραβόλα βρίσκονται κάπου στη μέση της βαθμολογίας  και μάλλον θα αποφύγουν την ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ. Το Λουτρό δεν ξεκίνησε καλά αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε, σε αντίθεση με την Παραβόλα που τις τελευταίες αγωνιστικές είχε αρνητικά αποτελέσματα.

Οι υπόλοιπες ομάδες αποτελούν την τρίτη ταχύτητα του πρωταθλήματος.  Ο Άρης  Αιτωλικού πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό και κρίμα γιατί αυτή ομάδα διαθέτει καλό γήπεδο, πολύ κόσμο και ιστορία. Πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Αν Θέρμου που αποδυναμώθηκε σε σχέση με πέρυσι, ενώ ΑΟ Χάλκειας, Αμφίλοχος, Αχελώος και Δοκίμι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την 13η και 14η θέση της βαθμολογίας. Ο Απόλλων έχει τις προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο αρκεί να το δείξει στην πράξη.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν μια προσωπική πρόβλεψη και τίποτα άλλο. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε όλοι μας τα play off είναι αυτά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή που μετά από 4 χρόνια θα δούμε επιτέλους ομάδα του Νομού μας στην  Γ Εθνική.

Να έχετε όλοι σας μια καλή χρονιά με σωματική και πνευματική υγεία και εύχομαι το 2017 να είναι η απαρχή της αισιοδοξίας του μικρόκοσμο  μας.