Ένας βετεράνος ποδοσφαιριστής με αδαμάντινο χαρακτήρα και απαράμιλλο ήθος, ο καλυβιώτης Φώτης Πεσλής, μετά από 33 χρόνια στους αγωνιστικούς χώρους, έχει τη μοναδική ¨ευλογία¨ να αγωνίζεται τη φετινή χρονιά στους Άτλαντες Αγρινίου έχοντας ως… συμπαίκτες τους δύο γιους του, ενώ ο τρίτος περιμένει και αυτός τη σειρά του να παίξει,  ένα φαινόμενο ομολογουμένως σπάνιο για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα του νομού μας!

Συναντήσαμε τον Φώτη Πεσλή στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Άτλαντες Αγρινίου λίγο πριν την αναμέτρηση με την ομάδα του Α.Ο. Ζευγαρακίου, που προπονεί ο πρώην συμπαίκτης του Λεωνίδας Ζαχαράτος και είχαμε μια σύντομη συνομιλία μαζί του.

Η πολύτεκνη οικογένεια του Φώτη και της Σπυριδούλας Πεσλή, ζουν μαζί με τα πέντε παιδιά τους στον Πλάτανο Καλυβίων, ο ίδιος εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, ενώ η σύζυγός του είναι αστυνομικός.

Ο Φώτης Πεσλής παίζει στην άμυνα της ομάδας του και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες που αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Στα 47 του πλέον, …το ¨λέει η καρδιά¨ του και συνεχίζει την αγωνιστική δράση στους Άτλαντες Αγρινίου αφού όπως λέει ο αθλητισμός είναι το χόμπι του και αισθάνεται καλά με αυτό.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 14 χρονών, το 1984, από τον ΠΑΟΚ Καλυβίων, στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Αγ. Γεωργίου Καλυβίων, στη Θύελλα Πλατάνου Καλυβίων, στον Αχελώο Αγγελοκάστρου, στη Δάφνη Μεγ. Χώρας, στον Κένταυρο Αγρινίου, κατόπιν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ Καλυβίων, ενώ εδώ και 2 σεζόν παίζει μπάλα στους Άτλαντες!

Όσον αφορά στους γιους του, αμφότεροι άρχισαν από την ακαδημία Άτλαντες Αγρινίου. Ο μεγαλύτερος Κωνσταντίνος είναι στην ακαδημία από το 2006 και μαζί με τον μικρότερο Λάμπρο αγωνίζονται παράλληλα στα πρωταθλήματα Παίδων και Γ΄ τοπικής Κατηγορίας της ΕΠΣΑ.

Έτσι λοιπόν, ο πατέρας και παίκτης Φώτης Πεσλής είναι στην ίδια ομάδα με τους τρεις  γιους του, τον 16άχρονο Κωνσταντίνο που παίζει στην επίθεση, τον 14άχρονο Λάμπρο, που παίζει στα χαφ, ενώ ο 13χρονος Σωτήρης αγωνίζεται στους μικρούς της ομάδας ¨Άτλαντες¨.

Ο Φώτης νοιώθει πολύ όμορφα συναισθήματα που είναι συμπαίκτης με τα παιδιά του και όλο αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα, μας λέει…

¨Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτεροι γιοι μου είναι συμπαίκτες μου. Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση και είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να παίζουμε όλοι μαζί. Έτσι, έχω την ευκαιρία να τους προσέχω, να τους συμβουλεύω, να τους δίνω οδηγίες. Είναι κάτι το διαφορετικό, το ιδιαίτερο¨.

Μας εξομολογείται ότι είχε ως προτεραιότητα τα παιδιά του να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και αν τους άρεσε κάποιο άθλημα να το ακολουθήσουν. ¨Είναι ευχάριστο που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ακόμη περισσότερο που ακολουθούν το χώρο του ποδοσφαίρου μια επιλογή που έκαναν μόνα τους χωρίς να τα πιέσω…¨

Μέχρι πότε θα συνεχίζει να αγωνίζεται είναι ένα ερώτημα στο οποίο απαντά με χαμόγελο: ¨ έως ότου με κρατάνε οι δυνάμεις μου, μάλλον θα περιμένω λίγο για να παίξω συμπαίκτης και με τον μικρότερο γιο μου για να σταματήσω την ενεργό δράση… Θέλω να βοηθάω και τους νεαρότερους ποδοσφαιριστές με την εμπειρία μου. Κουβαλάω εμπειρία κι αγωνιστικές παραστάσεις 33 ετών. Σχεδόν τρεις δεκαετίες παίζω και δεν σκοπεύω προς το παρόν να σταματήσω!

Ο Φώτης Πεσλής δεν παρέλειψε να δώσει το μήνυμά του προς τη νεολαία: ¨Προτρέπω τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, με οποιοδήποτε άθλημα αγαπάνε και τους ελκύει, όπου έχει κλίση το κάθε παιδί. Ο αθλητισμός είναι υγεία, σωματική και ψυχική και πρέπει να έχει θέση στην καθημερινότητά μας σε οποιαδήποτε ηλικία. Με τους υπολογιστές, τα κινητά και τα video games τα παιδιά όπως λέει, έχουν ¨χαθεί¨ τελείως, εν ολίγοις δεν ζουν την πραγματική ζωή.

Για τους Άτλαντες αναφέρει ότι, είναι αρκετά ικανοποιημένος από τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται με τα νεαρά παιδιά των ακαδημιών και το έργο που συνεισφέρουν με καθημερινή προσπάθεια, οι Άντώνης Τσιμιδάκης, Ανδρέας Ασημάκης και ΆγγελοςΦραγκούλης.

“Οι Άτλαντες Αγρινίου παίζουν στον 1ο όμιλο της Γ΄ Κατηγορίας και διεκδικούν την απ΄ ευθείας ή μέσω των μπαράζ, άνοδο στην Β΄ Κατηγορία της ΕΠΣΑ  με στόχο πάντα να έχουν μια αξιόλογη ομάδα και να παίζουν καλό ποδόσφαιρο.

Αναφερόμενος στην ομάδα του ΠΑΟΚ Καλυβίων τόνισε ότι είναι προς όφελος του χωριού μας να υπάρχει δυνατή τοπική ομάδα, όπου θα συγκεντρώνει τα νεαρά παιδιά για να αθληθούν και βέβαια να προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες άθλησης για την μελλοντική επιβίωση του σωματείου.

Ο Αντώνης Τσιμιδάκης, υπεύθυνος της Ακαδημίας ¨ Άτλαντες Αγρινίου¨ μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Φώτη Πεσλή:

«Πρόκειται για ένα εξαίρετο χαρακτήρα, έναν οικογενειάρχη, έναν αρκετά έμπειρο παίκτη και έναν φανταστικό άνθρωπο, ο οποίος μετά από πολλές δοκιμασίες έμεινε στην ομάδα μας και μας βοηθάει πάρα πολύ. Στηρίζει και βοηθάει τους νέους παίκτες με το ήθος του διότι είναι ένας σπουδαίος χαρακτήρας και γι΄αυτό τον λόγο, παρά την ηλικία του, του προτείναμε να αγωνίζεται με την ομάδα μας!

Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού πέρα από τον ακέραιο χαρακτήρα και το ήθος που διαθέτει ο Φώτης, δεν έχει χάσει καμία προπόνηση τα χρόνια που είναι στην ομάδα, βοηθά διακριτικά το έργο των προπονητών, με συμβουλές και ηθική τόνωση των μικρών παικτών, τους λέει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος σε μια άσκηση ή σε μια ενέργεια εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά βοηθά και στην τόνωση της ψυχολογίας τους. Όλα τα παιδιά τον σέβονται και τον αγαπούν».

Είναι σημαντικό για εμάς ότι τον πείσαμε να έρθει στην ομάδα μας για να μας βοηθήσει όχι μόνο αγωνιστικά αλλά κυρίως με την θετική αύρα του χαρακτήρα και το υψηλό ήθος του.

Κείμενο: Γιώργος Πανταζόπουλος

http://kalyvia.gr/