Πριν την έναρξη  του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος της Α ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας  αναφερθήκαμε με το άρθρο « Τρία φαβορί & ένα αουτσάιντερ»  ποιες θα είναι οι υποψήφιες  ομάδες της πρώτης τετράδας και ποιες θα είναι αυτές που πιθανότατα θα υποβιβαστούν, σ’ ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Οι προβλέψεις μας, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

Ο Παναμβρακικός Μπούκας έκοψε πρώτος το νήμα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος έχοντας την δεύτερη  καλύτερη  επίθεση και την δεύτερη καλύτερη άμυνα.  Η έλευση του Β. Ξανθόπουλου δεν απέφερε συνταρακτικές αλλαγές στην ομάδα, ωστόσο αυτό  που μπορεί κανείς να απονείμει το θετικό στον έμπειρο τεχνικό είναι ότι εξασφάλισε με σχετική άνεση την πρώτη θέση  στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και ξεκινάει το μίνι πρωτάθλημα των play offs με τρεις βαθμούς.

Μπουκα

Οι δύο σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην άμυνα, ο Βασιλάρης στο δεξιό άκρο και ο Μακρής στο κέντρο της άμυνας τις τελευταίες 4 αγωνιστικές, εν απουσία του Σπ Μπεκατώρου, την ενισχύουν και  προσδίδουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην εστία του Ρόκκου. Το δυνατό σημείο του Παναμβρακικού είναι η μεσο- επιθετική του γραμμή, έχοντας τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος τον Απ Τσιούνη με 27 γκολ αλλά και τους Καβαλλάρη(13),Π Τσιούνη(9), Μούτσα(7). Εκείνο που χρήζει κάποιο προβληματισμό είναι ότι ο Παναμβρακικός στα παιχνίδια με τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου μόνο τη Φλόγα κατάφερε να κερδίσει δύο φορές. Ένα ακόμη αδύνατο σημείο της ομάδας του Παναμβρακικού είναι έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων. Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ελάχιστες προσθήκες έγιναν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βάθος πάγκου, κάτι που δεν συμβαίνει στους τρεις συνδιεκδικητές του τίτλου. Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και η παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο από την Αμφιλοχία, τους οποίους κάλεσε να  βοηθήσουν την ομάδα να προβιβαστεί στην Γ Εθνική, ο πρόεδρος της  Μάρκος Φουρλάνης, με απώτερο σκοπό τη συγχώνευση του Παναμβρακικού με τον Αμφίλοχο τη νέα Περίοδο.

Η ΑΕΜ τερμάτισε στη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ κατέκτησε για έβδομη φορά στην ιστορία της το κύπελλο Αιτωλοακαρνανίας. Η ομάδα του Μεσολογγίου του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος ήταν σαφώς πιο καλύτερη από αυτή του πρώτου γύρου. Ο τεχνικός της, Χρήστος Ζαρκαβέλης, έφτιαξε μια δυνατή ομάδα με έμπειρους και καλούς παίχτες και στοχεύει στην κατάκτηση του τίτλου. Έχει ένα αβαντάζ ότι δεν έχασε από καμία ομάδα των play offs στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, από δύο νίκες με Παναμβρακικό, Φλόγα και δύο ισοπαλίες με Ναυπακτιακό. Η απόκτηση του Κράνη από τον Ν. Θέρμιο Απόλλωνα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, που μαζί  με τον Βασιλάρη συνθέτουν ένα ταχύτατο δίδυμο στην επίθεση, προσδίδοντας στην ομάδα μεγαλύτερη ευελιξία και βέβαια την κάνει πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.

Ζαρκαβελης

Επιπλέον η ΑΕΜ διαθέτει μια καυτή έδρα με πολύ κόσμο που συνήθως γίνεται περισσότερος στα κρίσιμα παιχνίδια. Το διπλό της ΑΕΜ στην Αμφιλοχία επί του Παναμβρακικού οφειλόταν ως επί το πλείστον στη δυναμική παρουσία των φιλάθλων της. Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι η ΑΕΜ συνήθως έχει πιο ευνοϊκή διαιτητική μεταχείριση από τις υπόλοιπες ομάδες. Όλα αυτά την καθιστούν ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, παρότι θα ξεκινήσει με δύο βαθμούς, ένα λιγότερο από την Μπούκα.

Ο Ναυπακτιακός Αστέρας είχε  μια μέτρια πορεία στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Απόρροια αυτής της μέτριας πορείας η αλλαγή του προπονητή, ο Ανδρέας Ζήκος στη θέση του Περικλή Παπαποστόλου. Η ομάδα του Αστέρα με τις προσθήκες του Ιανουαρίου θα περίμενε κανείς ότι θα τα πήγαινε καλύτερα στον δεύτερο γύρο απ’ ότι στον πρώτο. Ωστόσο αυτό δεν έγινε, γιατί όχι μόνο δεν κατέκτησε την πρώτη θέση αλλά την τρίτη.  Πάντως παραμένει μια σταθερή δύναμη με καλούς παίχτες αλλά με προβλήματα στην επιθετική γραμμή. Αυτός που σηκώνει το βάρος της επίθεσης είναι ο Λαγός με 16 τέρματα, ενώ καλή θα είναι και η βοήθεια του νεοαποκτηθέντα Δημητρακόπουλου με 5 γκολ στα λίγα παιχνίδια που αγωνίστηκε. Δυνατό της σημείο η άμυνα, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα με παθητικό μόλις 15 τέρματα.

Ναυπακτιακος

Ο Ανδρέας Ζήκος μπορεί να είναι ένας καλός προπονητής με παραστάσεις σε μεγαλύτερες κατηγορίες, ωστόσο δεν γνωρίζει πολλά για το πρωτάθλημα της Αιτωλοακαρνανίας. Ίσως αυτό να είναι ένα πρόβλημα, ωστόσο η ομάδα έχει ιστορία, έχει κόσμο αλλά και απόρθητη έδρα. Ένα ακόμη μειονέκτημα ότι θα ξεκινήσει με ένα βαθμό, δύο λιγότερους από τον Παναμβρακικό.

Η Φλόγα ίσως έχει το πιο δύσκολο έργο σε σχέση με τις άλλες τρεις διεκδικήτριες του πρωταθλήματος. Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσει με (0) βαθμούς, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρει περισσότερους βαθμούς  εκτός έδρας, απ’ ότι οι άλλοι τρεις. Επίσης η έδρα της, το γήπεδο Καραπαπά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φόβητρο για καμία ομάδα. Στα πρώτα παιχνίδια θα δείξει εάν θα πρωταγωνιστήσει ή θα περιοριστεί στον ρόλο του ρυθμιστή.  Επίσης δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συμπεριφορά των διαιτητών απέναντι στην ομάδα της Φλόγας. Η αντιπαράθεση που υποβόσκει ανάμεσα στην ηγεσία της ΕΠΣΝΑ και των παραγόντων της Φλόγας ίσως επηρεάσει έως ένα βαθμό την πορεία της στα play off.

2016-17 β

Στον αντίποδα η αλλαγή προπονητή με τον Γιώργο Γιάκο στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας ίσως προσδίδει στην ομάδα μεγαλύτερη εμπειρία, καθότι ο νεαρός τεχνικός έχει πάρει γεύση από αυτή τη διαδικασία από πέρυσι που ήταν στον Ν Θέρμιο Απόλλωνα. Επίσης η ομάδα διαθέτει πολύ καλούς παίχτες και οι προσθήκες του Ιανουαρίου( Λίτσος, Τουρλίδας, Στρεμμένος, επιστροφή αδελφών Νούλα) την καθιστούν αξιόλογο σύνολο. Δυνατό της σημείο η μεσοεπιθετική της γραμμή που οδήγησε την ομάδα να έχει την πρώτη επίθεση στο πρωτάθλημα με 77 τέρματα.

Συμπερασματικά οι 4 ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Οι διαφορές είναι ελάχιστες. Η ομάδα που θα βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, που θα έχει όλους τους παίχτες στη διάθεσή της και θα έχει «καθαρό μυαλό» θα έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου. Η διαιτησία θα πρέπει να είναι αμερόληπτη να παίξει 50-50 εντός και εκτός έδρας. Εάν συμβεί αυτό να είστε σίγουροι ότι θα χαρείτε και θα απολαύσετε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μίνι πρωτάθλημα.

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους σας.