Για τις προοπτικές διάκρισης της εθνικής Ελλάδας της νέας εποχής μίλησε ο παλιός διεθνής αμυντικός Στράτος Αποστολάκης στον Νίκο Στρατή και στο Kingsport.gr. Παράλληλα ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε και στο πρωτάθλημα της Superleague και τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Το καλοκαίρι του 1985 ο Ολυμπιακός του Αντώνη Γεωργιάδη αποκτούσε από τον Παναιτωλικό έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νεαρούς αμυντικούς της εποχής, τον γεννημένο στο Αγρίνιο (17 Μαϊου 1964) και άγνωστο στο ευρύ κοινό, Στράτο Αποστολάκη. Ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός Μίλτος Παπαποστόλου αποκάλυπτε την απογοήτευση του γιατί οι ερυθρόλευκοι του χάλασαν την …έκπληξη: Ήθελε να κάνει τον Αποστολάκη τον πρώτο ποδοσφαιριστή που θα έπαιζε στην εθνική ομάδα ως παίκτης της Β’ Εθνικής! Και η αλήθεια είναι πως ο ιδιαίτερα δυναμικός για την ηλικία του (21 ετών τότε) και παράλληλα ταχύτατος δεξιός αμυντικός κατάφερε να καθιερωθεί άμεσα σε έναν Ολυμπιακό που έκανε μετριότατη χρονιά την περίοδο 1985-86.

Μετά από πέντε χρόνια στους Πειραιώτες πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό το 1990 σε ηλικία 26 ετών παίζοντας για εννέα σεζόν στο “τριφύλλι” μέχρι το 1999 που ολοκλήρωσε την καριέρα του ενά το 2001 κάθισε και στον πάγκο της ομάδας των “πρασίνων” για μικρό χρονικό διάστημα. Φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος σημειώνοντας 5 γκολ σε 96 συμμετοχές. Το πιο σημαντικό από όλα ήταν το εύστοχο πέναλτι στη Βουδαπέστη σε μία νίκη – κλειδί (1-0 επι της Ουγγαρίας, Μάρτιος ’93) στην πορεία των προκριματικών για το μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Στράτο ποιά είναι η εκτίμηση σου για την εθνική Ελλάδας που ξεκινάει την προσπάθεια στα προκριματικά του Euro 2020;

“Είναι μία κρίσιμη καμπή για την εθνική Ελλάδας. Μετά από δύο συνεχόμενες διοργανώσεις που έχουμε απουσιάσει (σ.σ. Euro 2016, μουντιάλ 2018) πρέπει να επιστρέψουμε. Έχουμε ανάγκη τις επιτυχίες και τις προκρίσεις για να ζεστάνουμε πάλι τον κόσμο και γενικά την ατμόσφαιρα γύρω από την εθνική. Με το Λιχτενστάιν πιστεύω πως δεν θα έχουμε πρόβλημα αλλά η Βοσνία θα είναι ένα καλό δείγμα για να δούμε τί μπορούμε να πετύχουμε σε αυτή την προκριματική σειρά”

Ως παλιός αρχηγός της εθνικής Ελλάδας, πόσο σας προβληματίζει αυτή η κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια;

“Είναι δεδομένο ότι περνάμε κρίση. Πρέπει οι παίκτες να δώσουν ότι καλύτερο μπορούν για να επιτρέψουμε στο καλό επίπεδο. Πλέον οι προκρίσεις σε μεγάλα τουρνουά δεν είναι τόσο δύσκολες όσο ήταν παλιότερα. Δεν είναι ωραίο να απουσιάζουμε. Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές, γκρίνιες, διαφωνίες κλπ και να βοηθήσουμε την εθνική να ανέβει επίπεδο…”

Έχεις περάσει και από τον Παναθηναϊκό και γνωρίσατε μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις. Πώς σχολιάζετε την σημερινή κατάσταση;

“Ήλπιζα στην αρχή της σεζόν, όταν είδα τη νεανική ομάδα του Γιώργου Δώνη να πηγαίνει καλά και να αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο, πως μπορεί να ξεπεράσει τα διοικητικά προβλήματα και να γυρίσει σελίδα. Τελικά αυτό δεν είχε διάρκεια για να φτάσουμε στα δυσάρεστα πρόσφατα γεγονότα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό….”

Για σένα τί θα πρέπει να γίνει;

“Πρέπει οι παίκτες και ο προπονητής να μείνουν ήρεμοι και να μην επηρεάζονται από την διοικητική κρίση και τα προβλήματα. Στην παρούσα φάση η ομάδα θέλει ενότητα, διοίκηση, κόσμος και ποδοσφαιρικό τμήμα να πηγαίνουν μαζί. Αν σπάσει αυτό το τρίπτυχο δεν θα είναι καλό. Με στεναχωρεί που η ομάδα ταλαιπωρείται από πολλά ζητήματα, δεν έχει βρει λύση στο θέμα του γηπέδου. Πρέπει η διοίκηση να βγει μπροστά και ο κόσμος να είναι δίπλα στην ομάδα και στους παίκτες…”

Για το ελληνικό πρωτάθλημα τί πιστεύετε; Δίκαια ο ΠΑΟΚ κατακτά φέτος τον τίτλο;

Πιστεύω δίκαια. Έδειξε ότι είναι η καλύτερη ομάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα το πάρει και αήττητος,που θα είναι μεγάλη επιτυχία. Του λείπει τώρα ένα καλό γήπεδο, το οποίο ξέρω ότι έχει βάλει στο πρόγραμμα να κατασκευάσει και μία δυνατή διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Και ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με ποιότητα, παίκτες με εξαιρετικά ατομικά στοιχεία. Έχει μία υγεία διοικητική και του χρόνου μπορεί να δυναμώσει περισσότερο. Η ΑΕΚ πέρασε την περιπέτεια με τον υποβιβασμό, αλλά επανήλθε κατακτώντας το πρωτάθλημα και με μία δυνατή διοικητική βάση. Πρέπει μαζί με αυτούς τους τρεις να δυναμώσει και ο Αρης, να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός και να δημιουργήσουν μία δυνατή πεντάδα για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ώστε και η εθνική ομάδα να μπορεί να έχει περισσότερες επιλογές ποδοσφαιριστών…”

Στράτο ευχαριστούμε πολύ!

“Ευχαριστώ κι εγώ!”