Αναλυτικά:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η διαδικασία προβιβασμού και υποβιβασμού στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, θα γίνει με το σύστημα των PLAY-OFFS και PLAY-OUT, αντίστοιχα.

ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Τα 4 πρώτα σωματεία της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας, θα αγωνιστούν για την ανάδειξη του πρωταθλητή σε ένα μίνι πρωτάθλημα 2 γύρων ανεξαρτήτως της βαθμολογικής τους διαφοράς την κανονική περίοδο.

Το σωματείο που θα τερματίσει πρώτο είναι και ο πρωταθλητής της Ενώσεως, για την περίοδο 2018-2019.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play-offs, θα προκύπτει ως εξής:

Το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση θα ξεκινήσει με 0 βαθμούς.

Στη συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η, 2η και 3η θέση την κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 4. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί που ξεκινούν τα σωματεία τους αγώνες play-offs.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι από 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ αν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες play-offs ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π., στα αποτελέσματα των αγώνων play-offs.

Σε περίπτωση που υπάρξει εκ νέου ισοβαθμία, νικητής αναδεικνύεται το σωματείο ή τα σωματεία που είχαν την καλύτερη θέση την κανονική περίοδο.

Στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, υπάρχει πλήρης ισοβαθμία 13 μεταξύ σωματείων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κ.Α.Π., θα διεξαχθεί αγώνας ή αγώνες μπαράζ πριν την έναρξη των αγώνων play-offs.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ PLAY-OFFS

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ                2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ                   3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

1ος – 3ος                           2ος – 1ος                                 4ος – 1ος

4ος – 2ος                                 3ος – 4ος                             3ος – 2ος

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ               5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ               6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

1ος – 4ος                          3ος – 1ος                               1ος – 2ος

2ος – 3ος                              2ος – 4ος                            4ος – 3ος

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ 2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

ΣΤΑ PLAY-OFFS ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ (ΙΔΙΑ) ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΑΝ

ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΧΥΕΙ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΥΜΠΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΑΝ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ ΣΤΟ 2ο ΓΥΡΟ, ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Ο πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας, ανέρχεται στην Γ’ Εθνική, χωρίς αγώνες κατάταξης.

 

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Α’ στην B’ κατηγορία, υποβιβάζονται 4 σωματεία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 14η και 15η θέση στην κανονική περίοδο του  πρωταθλήματος, υποβιβάζονται αυτόματα στην Β’ κατηγορία.

Το σωματείο που θα καταλάβει την 10η θέση θα αγωνιστεί με το σωματείο που θα καταλάβει την 13η θέση και το σωματείο που θα καταλάβει την 11η θέση με το σωματείο που θα καταλάβει την 12η θέση, με την προϋπόθεση ότι η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά στην κανονική περίοδο δεν θα ξεπερνά τους 6 βαθμούς.

Σε περίπτωση που τους ξεπερνά (είναι μεγαλύτερη των 6 βαθμών) τα σωματεία που έχουν καταλάβει την 12η και 13η θέση, υποβιβάζονται στην Β’ κατηγορία χωρίς αγώνες play-out. Εάν είναι ίση ή μικρότερη των 6 βαθμών, διεξάγονται αγώνες play-out ως εξής:

Οι αγώνες θα είναι διπλοί και νικητής αναδεικνύεται το σωματείο που θα συγκεντρώσει στους δύο αυτούς αγώνες 4 βαθμούς και άνω.

Ο 1ος αγώνας διεξάγεται στο γήπεδο του σωματείου που κατέλαβε την καλύτερη θέση την κανονική περίοδο και ο 2ος στο γήπεδο του αντιπάλου.

Στην περίπτωση όμως που μετά την διεξαγωγή και των 2 αυτών αγώνων κανένα σωματείο δεν συγκεντρώσει 4 βαθμούς και άνω, τότε θα διεξαχθεί και 3ος αγώνας στο γήπεδο του σωματείου που κατέλαβε την καλύτερη θέση την κανονική περίοδο και ο νικητής παραμένει στην Α’ κατηγορία.

Σε περίπτωση ισοπαλίας στον 3ο αγώνα, νικητής αναδεικνύεται το σωματείο που κατέλαβε την καλύτερη θέση την κανονική περίοδο, το οποίο και παραμένει στην Α’ κατηγορία.