Ο εγκέφαλος του Λιάβα άργησε να σχηματιστεί για να κλωτσά και με τα δύο πόδια

Ο 18χρονος δεξιός μπακ του Παναιτωλικού, Γιώργος Λιάβας, μιλά στο Sport24.gr για το όνειρο που ζει, την αμφιδεξιότητα στα πόδια του και το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

 Πέρυσι τέτοιες ημέρες περίμενε να τελειώσει η σεζόν με τους νέους του Παναιτωλικού για να φύγει για διακοπές σε κάποιο νησί.

Πού να ήξερε τι τον περίμενε; Πού να ήξερε ότι σε τρεις μήνες θα έπαιζε βασικός με 22 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, ότι θα έβγαζε μια ολόκληρη – την πρώτη του – σεζόν στη Super League, ότι το όνομά του από εκεί που δύσκολα θα έβρισκε στο Ίντερνετ θα υπήρχε δίπλα σε αυτά του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ στην αναζήτηση.

Η ζωή του Γιώργου Λιάβα εξελίσσεται ωσάν παραμύθι, αλλά πού είναι ο δράκος; Γεννήθηκε πριν από 18 χρόνια στο Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου. Γέννημα-θρέμμα Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή.

Όταν γεννήθηκε, λίγο μετά το Μιλένιουμ, το χειμωνιάτικο εκείνο το πρωινό του 2001, ο εγκέφαλός του άργησε να σχηματιστεί.

Σε μια κλειστή μικρή κοινωνία κάτι τέτοια μπορεί ν’ αποκτούν μεγαλύτερη από τη δέουσα σημασία. Εντολή στον μικρό Γιώργο δεν έδινε ούτε το αριστερό, ούτε το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του.

Να, όμως, που του βγήκε σε καλό! Μπορεί να μην μπόρεσε να χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια τα δύο του χέρια, αλλά το κάνει με τα δυο του πόδια! Προνόμιο, αδιαμφισβήτητο, για έναν ποδοσφαιριστή. Η εμφιδεξιότητα έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 100 άτομα.

“Όταν είχα γεννηθεί ο εγκέφαλός του είχε αργήσει να πάρει θέση. Σε κάποιους αυτό χρησιμεύει για να γράφουν με τα δύο χέρια. Σε μένα, ευτυχώς, έμεινα να μπορώ να χρησιμοποιώ και τα δύο τα πόδια. Όταν ήμουν πιο μικρός, ακουγόταν στο χωριό (γέλια). Τώρα δεν ασχολούνται πολύ”.

Ιούνιος 2018. Άλλη μια χρονιά τελείωσε για τον Παναιτωλικό. Ο Δέλλας είχε αποφασίσει να μείνει στο τιμόνι. Είχε αποφασίσει και να βγάλει παιδιά από τα σπλάχνα της ομάδας του Αγρινίου.

Διοργάνωσε φιλικό της πρώτης ομάδας με την Κ20. Ο ποδοσφαιρικός έρωτας του “Κολοσσού” με τον Λιάβα ήταν με την πρώτη ματιά.

“Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να έχω αυτήν την εξέλιξη που είχα. Μας είχαν φωνάξει μια ημέρα πριν ξεκινήσει η προετοιμασία.

Ξεκινήσαμε δύο εβδομάδες στο Αγρίνιο, ύστερα στο Πήλιο για το βασικό στάδιο. Έγιναν όλα τόσα γρήγορα. Είχαμε κάνει ένα φιλικό όταν τελείωσε η προηγούμενη σεζόν. Είχε μαζέψει ο Δέλλας τους μικρούς της πρώτης ομάδας και είχε κάνει φιλικό με την Κ20. Εκεί με ξεχώρισε κι εμένα κι άλλα 2-3 παιδιά”.

Από την προώθηση στην πρώτη ομάδα μέχρι να πατήσεις χόρτο και να φορέσεις τη φανέλα σ’ επίσημο ματς είναι μια ποδοσφαιρική αιωνιότητα δρόμος. Άλλοι χάνουν αυτό το δρόμο, άλλοι χάνονται σε αυτόν τον δρόμο.

Ο Γιώργος κρατούσε σταθερά το τιμόνι της δικής του πορείας. Το καλοκαίρι βάδιζε προς το τέλος του, τα ελάχιστα μπάνια τα είχε κάνει, ώσπου ο Δέλλας τον καλεί να κολυμπήσει στα βαθιά εκείνο το Αυγουστιάτικο (25/8) απόγευμα.

Παναιτωλικός – Ατρόμητος. Πρεμιέρα Super League. Αρχική ενδεκάδα. Λιάβας βασικός.

“Περίμενα να πάρω ευκαιρίες, αλλά δεν περίμενα σε τέτοιο βαθμό να παίζω βασικός. Ξεκίνησα βασικός στην πρώτη αγωνιστική με τον Ατρόμητο. Δεν μου είπε τίποτα άλλο, από το να είμαι ήρεμος.

Το ήξερα ότι θα έπαιζα δύο ημέρες πριν και είχα ψυχολογικά προετοιμαστεί. Μου είπε ο Δέλλας: “Μην αγχώνεσαι, κάνει το παιχνίδι σου”. Μπορεί ως παίκτης να ήταν αμυντικός, αλλά έχει επιθετική νοοτροπία”.

Ο Τραϊανός Δέλλας, εδώ και λίγες ημέρες, είναι γνωστό ότι δεν συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας. Ο 18χρονος διπλοθεσίτης (δεξιός μπακ και αμυντικός μέσος) του Παναιτωλικού δεν μπορεί να ξεχάσει, ότι αυτός του έδωσε την πρώτη (από όσες ενδεχομένως ακολουθήσουν) μεγάλη ευκαιρία.

“Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον κόουτς. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έκανε προπόνηση με έναν πρωταθλητή Euro 2004, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτός θα μου έδινε την ευκαιρία. Είμαι ευγνώμων και δεν θα το ξεχάσω ποτέ”.

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Ένας 18χρονος με ελπίδες εξέλιξης, από μία ομάδα όπως ο Παναιτωλικός που δεν κόβει το δρόμο στα παιδιά της. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δικά της παιδιά στην κυριολεξία. Πού θα κάτσει η μπίλια;

“Είναι καλό που ακούγονται μεγάλες ομάδες για εμένα. Με γεμίζει υπερηφάνεια. Επόμενο βήμα; Δεν το έχω σκεφτώ γιατί είναι νωρίς. Θα περιμένω να τελειώσει η σεζόν. Θα μιλήσω με την ομάδα και θα δούμε τι είναι καλύτερο για την ομάδα”.

Κι όμως πορεύεται σ’ αυτήν την επαγγελματική αναζήτηση χωρίς ατζέντη. Παράξενο; Ίσως. Ασυνήθιστο; Σίγουρα. Γιατί ο Γιώργος Λιάβας δεν έχει διαλέξει εκπρόσωπο;

“Δεν έχω επιλέξω ατζέντη ακόμη και είναι μια συνηδειτή απόφαση. Θέλω στο τέλος της σεζόν να σκεφτώ με την οικογένειά μου και να πάρω την καλύτερη δυνατή απόφαση”.

Κεφάλαιο Εθνική. Μέλος της γεμάτης ταλέντο Κ19 που βρέθηκε στην Αγγλία για τον Elite Round. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε μια ανάσα από την τελική φάση του Euro U19.

Νίκησε την πανίσχυρη εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας μέσα στο σπίτι της! Ο ίδιος είχε πετύχει το ένα από τα δύο γκολ.

Προηγήθηκε κόντρα στην Τσεχία, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Ελλάδα ξύπνησε πριν ζήσει το όνειρό της. Γιατί;

“Πιστέψαμε μετά τη νίκη επί της Αγγλίας ότι ήμασταν φαβορί, αλλά δεν έγινε στο τέλος. Ήμασταν καλύτεροι από την Αγγλία, δεν μας υποτίμησαν δηλαδή.

Όταν προηγηθήκαμε κόντρα στην Τσεχία το πιστέψαμε, αλλά μετά κάναμε δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών. Είχαμε την πίεση να βάλουμε κι άλλο γκολ, γιατί εάν νικούσε η Αγγλία η ισοπαλία δεν θα μας έφθανε.

Υπάρχουν παιδιά με μεγάλο ταλέντο και σίγουρα θα προχωρήσουν. Η μόνη διαφορά από τους Άγγλους είναι η νοοτροπία. Από το πού ξεκίνησε ο καθένας, από το πώς δούλεψε, τίποτα άλλο”.

Ο χαρακτήρας του σφυρηλατήθηκε μέσα από δυσκολίες. Μέσα από απώλειες, όπως του πατέρα του το 2015. Μέσα από αυτά ο Γιωργάκης έγινε Γιώργος. Το ίνδαλμα των τριών κοριτσιών της οικογένειας.

“Έχω τρεις αδερφές και είναι υπερήφανες για μένα. Βλέπουν ποδόσφαιρο για μένα. Έρχονται στο γήπεδο όταν παίζουμε”.

Πιο δύσκολος παίκτης: “Αντιμετώπισα πολλούς καλούς παίκτες. Ο Λιβάγια με ταλαιπώρησε περισσότερο”.

Ο αντίπαλος που θαύμασες: “Ο Βιεϊρίνια”.

Καλύτερη ομάδα: “Δίκαιος πρωταθλητής Ο ΠΑΟΚ δίκαια θα κατακτήσει το πρωτάθλημα φέτος γιατί ήταν καλύτερη ομάδα, είχε παίκτες με ποιότητα”.

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: “Πογκμπά”.

Αγαπημένος τραγουδιστής: “Λεξ”

Ομάδα που θα ήθελες να παίξεις: “Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”.