Τα 110 χιλιόμετρα που διένυαν καθημερινά με το αυτοκίνητο ο μπαμπάς Κωνσταντίνος Τσιγγάρας (ή η μαμά Αθανασία) με τα παιδιά τους, Αγγελο και Χάρη από την Πορταριά Χαλκιδικής μέχρι τη Θεσσαλονίκη, έμοιαζαν… λίγα, μπροστά στο πάθος των δύο νεαρών για το ποδόσφαιρο. Από 8 χρονών προπονήσεις στην Ακαδημία «Μπέμπηδες» του Παναγιώτη Κερμανίδη και όνειρα πολλά, «ιδωμένα» στο αυτοκίνητο, ή και στο σπίτι, όταν επέστρεφαν και… προσπαθούσαν να διαβάσουν.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΗ ΔΗΜΑΡΑ

 

Ονειρα που πλέον είναι πολύ κοντά στην υλοποίηση… Τα δύο αδέρφια έχουν πάρει χωριστούς δρόμους, ο μεν Αγγελος στα 16 του αποχωρώντας από την Ακαδημία αποκτήθηκε από τον Παναιτωλικό και από πέρυσι είναι βασικός στην ομάδα του Αγρινίου, ο δε Χάρης είναι ως γνωστόν στον ΠΑΟΚ, μέλος επί χρόνια στα τμήματα υποδομής των ασπρόμαυρων και επελέγη από τον Φερέιρα ως ένα από τα ταλέντα που θα είναι στην επαγγελματική ομάδα. Ο Αγγελος απόψε έρχεται ως αντίπαλος στην Τούμπα στην πρεμιέρα της Super League 1 και μας μιλάει για τα συναισθήματά του, την ομάδα του, την εξέλιξή του, αλλά και τον αδελφό του.

 

«Δε θα παίξουμε αντι-ποδόσφαιρο»

 

Ερώτημα για τον 20χρονο μέσο του Παναιτωλικού, που πέρυσι είχε 18 συνολικά συμμετοχές με την φανέλα των «καναρινιών», το πώς βλέπει τη νέα προσπάθεια της ομάδας του.

«Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι. Από τα φιλικά φαίνεται ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά, έχουμε νέο προπονητή με πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, όλο το τιμ δουλεύει στις  αναλύσεις και πιστεύω ότι και φέτος θα πάμε καλά», μας λέει και στο ερώτημα αν ο Παναιτωλικός θα παίξει αντι-ποδόσφαιρο στην Τούμπα, είναι… κατηγορηματικός: «Όχι. Δε θα παίξουμε αντι-ποδόσφαιρο. Η ομάδα έχει πιο επιθετικό στυλ, η φιλοσοφία του προπονητή μας είναι να έχουμε περισσότερο τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας, να μην περιμένουμε πίσω». Μπορεί όμως αυτό να εφαρμοστεί στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ; «Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε αγώνα. Εξαρτάται από το πόσο συγκεντρωμένος είσαι. Δουλεύουμε όλοι πάνω στο πλάνο και πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε».

 

Χάρης και Αγγελος Τσιγγάρας σε παλαιότερη μονομαχία τους με τις Κ-19 ΠΑΟΚ και Παναιτωλικού 

 

– Πώς σου φάνηκε ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα;

«Ο ΠΑΟΚ έδειξε στα παιχνίδια με τον Αγιαξ πόσο δυνατός είναι. Πιστεύω ότι αδικήθηκε από το αποτέλεσμα. Ίσως τους βγει μια κούραση από Εμείς θα παλέψουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

 

– Ποιο θεωρείς πιο δυνατό σημείο του ΠΑΟΚ; 

«Το δυνατό του σημείο είναι το επιθετικό τρανζίσιον. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που επιτίθεται όταν κερδίζει την μπάλα. Ο Μπίσεσβαρ χρειάζεται σίγουρα πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά όλοι είναι πολύ επικίνδυνοι».

 

-Η Τούμπα φοβίζει ή δίνει κίνητρο;

«Η Τούμπα είναι σκληρή έδρα, αλλά δε θα έλεγα πως φοβίζει. Αντίθετα, σου δίνει κίνητρο να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω στην Τούμπα, εφόσον φυσικά επιλεγώ από τον προπονητή μου».

 

Ο αδελφός του, Χάρης Τσιγγάρας, είνα από τα πουλέν του Πάμπλο Γκαρσία και επελέγη από τον Φερέιρα στο ρόστερ του φετινού ΠΑΟΚ

 

«Τον Χάρη τον φωνάζαμε… Μέσι»

Ποια όμως η γνώμη του για τον αδερφό του, Χάρη και πώς αισθάνεται που θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ;

«Θα ήθελα πολύ να παίζαμε αντίπαλοι. Ελπίζω να έρθει σύντομα η στιγμή που θα γίνει αυτό, όμως σήμερα θα είναι στην κερκίδα. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζεται υπομονή. Αυτό ισχύει για όλους. Είναι σημαντικό το ότι ο προπονητής τον πιστεύει και δουλεύει καθημερινά». Τον προκαλούμε να μιλήσει για το παρελθόν: «Ο Χάρης ήταν πιο ποιοτικός από μικρός. Τον φωνάζαμε… Μέσι.  Περνούσε όλους τους αντιπάλους και έβαζε γκολ. Εγώ έπαιζε στην άμυνα και κρατούσα το αποτέλεσμα. Αυτός είναι οκτάρι, εγώ καθαρό εξάρι»…

 

«Χωρίς τον Κουτσουρέ ίσως να μην υπήρχα στον ποδοσφαιρικό χάρτη»

 

Ο Αγγελος Τσιγγάρας θυμάται και τις δυσκολίες μετά την Ακαδημία. «Ειπαν πως θα με πάρουν στον Ηρακλή (σ.σ. επί Παπαθανασάκη). Εκανα προπονήσεις και ήρθε μια μέρα ο Σαββας Κωφίδης και μου είπε ότι δεν μπορώ να μείνω. Ημουν εξοργισμένος, γιατί μου είχαν πει πως θα με πάρουν. Ευτυχώς ήταν ο Βαγγέλης ο Κουτσουρές γιατί μπορεί να μην υπήρχα στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Με πρότεινε στον Παναιτωλικό, τους άρεσα, έμεινα εδώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

 

– Ποια είναι η φιλοσοφία σου στο ποδόσφαιρο;

«Χρειάζεται πολλή δουλειά, καθημερινά. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, το μυαλό να μην παίρνει αέρα. Να είμαστε συγκεντρωμένοι και να υπάρχει ισορροπία συναισθημάτων». Είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του; «Θεωρώ ότι πήγα καλά, θα μπορούσα καλύτερα θα δώσω ακόμη περισσότερα. Κάποιες αδυναμίες πρέπει να τις βελτιώσω».

 

– Η ευχή των γονέων για τα αδέλφια;

«Χαίρονται για μας. Αυτό που λένε συνήθως χαριτολογώντας είναι… αντε και στην εθνική μαζί» (σ.σ. ο Αγγελος κλήθηκε ήδη στην ελπίδων).

 

Ο Αγγελος Τσιγγάρας διακρίνεται για το μαχητικό παιχνίδι του 

 

– Ποιο παιχνίδι δε θα ξεχάσεις από την περσινή σεζόν;

«Μπορεί με τον Απόλλωνα να έκανα ντεμπούτο, αλλά δε θα ξεχάσω το ματς με τον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Επαιξα βασικός, η ομάδα μου κατάφερε να προηγηθεί και να στριμώξει την αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος. Στο τέλος μπορεί να μην τα καταφέραμε, αλλά ήταν μεγάλη η προσπάθειά μας. Ηταν αυτό το εκπληκτικό γκολ του Βιεϊρίνια…».

 

– Ποδοσφαιρικό πρότυπο;

«Μικρός μου άρεσε ο Καντέ, αλλά και ο Βεράτι. Κρατάω όμως τα λόγια ενός προπονητή μου, ότι δεν πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο πρότυπο, πρέπει να επικεντρωθείς στον εαυτό σου και πώς θα βελτιώνεσαι καθημερινά».

 

– Ποιους θέλεις να αναφέρεις από τους προπονητές που είχες μικρός;

«Τον Παναγώτη Κερμανίδη, τον Απόστολο Μαστρανέστη, τον Νίκο Ομηρίδη, αλλά ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Βαγγέλη Κουτσουρέ και τον Γιώργο Ταράση».

www.metrosport.gr