Η Α2 και το Ελληνικό μπάσκετ έχουν ανάγκη ξένους παίκτες οι οποίοι «πονάνε την φανέλα» και τους αρέσει να παίζουν εδώ. Το basketblog καλεί τις ομάδες να ψάχνουν και να υπογράφουν παίκτες όπως οι Kevin Franceschi (ΑΟ Αγρινίου) και Nemanja Manojlovic (Ελευθερούπολη).

Πολλοί θα το θεωρήσετε υπερβολικό για να γίνει… άρθρο. Όμως, η αλήθεια είναι πως το Ελληνικό μπάσκετ “πληγώνεται” από μη γηγενείς παίκτες οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μόνο για τα χρήματα. Δηλαδή, πληγώνεται από τους “μισθοφόρους”.

Κόντρα σε όλο αυτό το κύμα, “safe” επιλογών, παικτών με εγνωσμένη αξία οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα είτε για το τελευταίο συμβόλαιο, είτε για να τους “προσέξει” κάποιος (νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους)η Ελευθερούπολη και το Αγρίνιο φαίνεται να έχουν “χτυπήσει” διάναΟι Nemanja Manojlovic και Kevin Franceschi είναι πραγματικά “φλέβες χρυσού” και το απέδειξαν με τα πρόσφατα… καμώματα τους τα οποία ήρθαν να προστεθούν στην εξαιρετική τους αγωνιστική εικόνα (αναλύουμε πιο κάτω) για να δημιουργήσουν έναν συνδυασμό, ο οποίος μπορεί να τους βρει συμβόλαιο πιο ψηλά από την Ελληνική Α2.

Την αρχή έκανε ο Kevin Franceschi, πριν από πέντε ημέρες, όταν και έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους της ομάδας του Αγρινίου, ευχαριστώντας τους για την σεζόν και για τα όσα έκαναν για αυτόνΟ γκάρντ του Αγρινίου, έγραψε το μήνυμα από το σπίτι του στην Γαλλία, όπου πήγε για να περάσει αυτές τις δύσκολες ημέρες για την ανθρωπότητα του με την οικογένεια του (την κανονική-επειδή όπως αναφέρει στο μήνυμα η δεύτερη οικογένεια του είναι το Αγρίνιο)!

Παρόμοιο σκηνικό και στον ΓΣΕ, με τους παίκτες να παίρνουν άδεια λόγω της πανδημίας του Covid-19 και με τον Nemanja Manojlovic να κλείνει εισιτήρια για την πατρίδα του την Σερβία. Όμως, οι πτήσεις ματαιώθηκαν και έτσι ο Σέρβος γκάρντ “ξέμεινε” στην Ελευθερούπολη. Πολλοί στην θέση του θα “κινούσαν γη και ουρανό” για να βρεθεί κάποιος τρόπος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ή θα έκαναν δημόσια έκκληση όπως έγινε π.χ. στο Μαυροβούνιο με τον Justin CobbsΟ Manojlovic όμως κρατά στάση πραγματικού κυρίου. Μάλιστα όταν αστειευόμενος κάποιος “φίλος” του, του έγραψε πως γίνεται να κάνει like σε ποστ της ομάδας που αναφέρει ότι “ξέμεινε” στην Ελευθερούπολη, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά, θέλω να ξέρουν ότι περνάω καλά εδώ! Όχι μία τυπική συμπεριφορά ξένου επαγγελματία ή τουλάχιστον σίγουρα μία συμπεριφορά που στα μέρη μας δεν έχουμε συνηθίσει!

Όμως, επειδή υποσχεθήκαμε και… αγωνιστική απόδειξη ότι οι δύο συγκεκριμένοι guard που ήρθαν στην Ελλάδα είναι πραγματικά “ευλογία” για την Α2 πάμε και στα νούμερα τους, την φετινή σεζόν.

Ας αρχίσουμε αντίστροφα.

Ο Manojlovic στα 26 του χρόνια, σε 19 παιχνίδια με την Ελευθερούπολη, είναι πρώτος σε λεπτά συμμετοχής (10 ώρες και 11 λεπτά), σε μέσο όρο λεπτών συμμετοχής (32:25 ανά ματς) και φυσικά σε πόντους έχοντας σκοράρει 287 (15.1 ανά αγώνα). Πρωτιά στην ομάδα του και στο ranking με 12.2 μέσο όρο, στις ασίστ (4.9 ανά ματς) και στα ριμπάουντ (8.0 ανά παιχνίδι). Με λίγα λόγια είναι πρώτος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, για την πέμπτη στον βαθμολογικό πίνακα Ελευθερούπολη, που άρχισε την σεζόν με πρωταρχικό στόχο να αποφύγει τα play-out και έχει ρεκόρ 11-9 αυτή τη στιγμήΌσον αφορά συνολικά όλο το πρωτάθλημα, τον συναντάμε στην 20η θέση των σκόρερ αν και έχει από κάποιους παίκτες δύο ματς λιγότεραΣτα ριμπάουντ, αν και περιφερειακός, βρίσκεται στην έβδομη θέση. Ενώ, στο συνολικό ranking έχει μαζέψει 380 βαθμούς που τον κατατάσσουν τέταρτο στην σχετική λίστα. Η Ελευθερούπολη κάνει μία εξαιρετική σεζόν και πολλά τα οφείλει στον Σέρβο της.

Ο Franceschi, από την άλλη, επίσης στα 26 του ο Γάλλος γκάρντ, είναι ένας κλασσικός σκόρερ για το Αγρίνιο (ρεκόρ 9-12) δικαιώνοντας στο 100% τον προπονητή του Γιάννη Διαμαντάκο. Πρωτιά και για αυτόν σε πόντους και λεπτά συμμετοχής στην ομάδα τουΣε 21 παιχνίδια (δεν έχει χάσει ματς), μετρά 16.5 πόντους (346 συνολικά) σε 31:22 ανά ματς (συνολικά έχει μείνει στο παρκέ κάτι λιγότερο από 11 ώρες). Συνολικά στο πρωτάθλημα, ο Γάλλος σκόρερ, έρχεται πέμπτος στους πόντους, και δεύτερος στις εύστοχες ελεύθερες βολές (100), δείγμα ότι του αρέσει πολύ να πηγαίνει στις επαφές. Ο Franceschi έχει κάποια “μαγικά” κομμάτια στο παιχνίδι του, αλλά αν καταφέρει να δουλέψει λίγο κάποιες αδυναμίες του (ασίστ κυρίως) μπορεί πολύ εύκολα να αγωνιστεί ψηλότερα καθώς και αμυντικά είναι καλός.

 https://www.basketblog.gr/