Δραματικές είναι οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και τη μακάβρια λίστα των νεκρών να μεγαλώνει.

Με τη χώρα μας να μετρά 42 νεκρούς και 1.156 κρούσματα, οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες και όλα θα εξαρτηθούν, όπως τονίζεται,  από την συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν ληφθεί  και τις οδηγίες των αρμοδίων καθώς οποιαδήποτε χαλάρωση, θα αποδειχθεί καταστροφική.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπ. Υγείας για τη νόσο η καμπύλη του ρυθμού αύξησης στη χώρα μας δείχνει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες, όμως η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μη δούμε στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες με της Ιταλίας επί παραδείγματι, ή άλλων χωρών όπου ο ιός καλπάζει εκτός ελέγχου.

Κανένα σενάριο δεν έχει αποκλειστεί -ακόμη και το πιο ακραίο, ενώ ήδη η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου.

Με δεδομένο ότι η κορύφωση της επιδημίας τοποθετείται περί τα μέσα με τέλη Απριλίου, είναι εύλογο ότι το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων δεν υφίσταται.

Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που συνοψίζονται σε «Ξεχάστε την Πασχαλινή έξοδο και Κάνουμε Πάσχα στο σπίτι».

Καμία χαλάρωση στα μέτρα

Μπορεί η  καμπύλη του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων  στη χώρα  να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες χώρες, όμως η κυβέρνηση και όλες οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μη δούμε στην Ελλάδα εικόνες ανάλογες με της Ιταλίας επί παραδείγματι, ή άλλων χωρών όπου ο ιός καλπάζει εκτός ελέγχου.

Κανένα σενάριο δεν έχει αποκλειστεί -ακόμη και το πιο ακραίο, ενώ ήδη η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου.

Παράταση των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί -ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με νέο διάγγελμα- η συνέχιση των μέτρων του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι μέχρι και μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 19 Απριλίου.

Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη διαμηνύσει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την πασχαλινή έξοδο και μας προετοιμάζουν ότι θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι.

Ενδεικτική εξάλλου των προθέσεων της κυβέρνησης για παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας,  είναι η δήλωση του υπουργού υγείας ότι ο πρώτος απολογισμός των μέτρων που έχουν ήδη έχουν ληφθεί θα γίνει στις 15 Απριλίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξάλλου τοποθέτησε την κορύφωση της επιδημίας εντός του Απριλίου. «Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες»  λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος εξάλλου είχε προϊδεάσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια, «ακόμη και τα πιο ακραία», υπερτονίζοντας την ανάγκη «οι πολίτες να εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα».

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του μέτρου των κλειστών καταστημάτων, λόγω του κοροναϊού. Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση το κλείσιμο των καταστημάτων θα παραταθεί μέχρι τις 11 Απριλίου, σε 66 κλάδους της οικονομίας. Στο τραπέζι εξάλλου είναι ακόμα και το ενδεχόμενο κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο ακραία

Όπως εκτιμάται αν τις επόμενες εβδομάδες κατά την κορύφωση της κρίσης, καταγραφεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, τότε η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Ανάμεσά τους και αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που έχει ακόμη η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει είναι:

· Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.

· Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.

· Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

· Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς.

· Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου.

· Αύξηση των προστίμων για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

https://www.in.gr