Σε περίπου 1,5 μήνα καραντίνα έχει οδηγήσει ο κορονοϊός την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να αρχίζει πλέον να σκέφτεται την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, έχουν αρχίσει να επικρατούν μερικά σενάρια, που θέλουν το… λουκέτο να σπάει το Σάββατο 2 Μαΐου, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τον συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και έχει αρχίσει η συζήτηση γι’ αυτή την πιθανότητα αυτή.

Βασική όμως προϋπόθεση όμως είναι να συνεχίσει η αισθητή ύφεση που παρουσιάζει ο κορονοϊός στη χώρα μας, με τα κρούσματα να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα και αυτό έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση θα παίξει και η κατάσταση οικονομίας, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα δεν αντέχει περισσότερο από δύο μήνες καραντίνας, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Αν συνεχιστεί αυτό, θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα ανέργων, τους οποίους δεν θα μπορεί να συντηρήσει το κράτος, όπως κάνει τώρα με το επίδομα των 800 ευρώ, για περισσότερους από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους.

Έτσι στη συνέχεια, μετά τα εμπορικά καταστήματα, στόχος είναι μέχρι τις αρχές Ιουνίου να έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα και να έχουν ανοίξει σταδιακά οι επιχειρήσεις.

Αφού περάσουν οι δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και η κατάσταση που έχει φέρει ο κορονοϊός βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, θα έρθει το άνοιγμα των σχολείων και των φροντιστηρίων, με τους μαθητές να πρέπει να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις που θα δώσουν και θα έχουν οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Μετά θα δούμε την ομαλοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ θα πρέπει να επανέλθουν και οι ρυθμοί του Δημοσίου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν οι τελευταίες, αναμένεται να είναι τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τα πολυκαταστήματα, αφού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά τα πράγματα όσον αφορά τις μεγάλες συναθροίσεις.

Αυτός για να τα πετύχει όλα αυτά αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί όλο αυτό που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Έτσι θα δούμε ακόμα πιο αναλυτικούς ελέγχους, ενώ υπάρχει περίπτωση και τα πρόστιμα να αυξηθούν προκειμένου να συνετιστούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα 10 νέα μέτρα της κυβέρνησης, είναι:

  • Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία.
  • Νέο όριο συναθροίσεων (κάτω των 10 ατόμων).
  • Αποκλεισμός δημόσιων χώρων.
  • Ειδική βεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους.
  • Πλαφόν έως 2 sms ημερησίως.
  • Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων.
  • Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων.
  • Κλείσιμο των διοδίων.
  • Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας.
  • Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων.

https://www.sportime.gr/