Αντιδρούν οι ομάδες, λόγω οικονομικού βάρους

Το δημοσίευμα περί πρόθεσης της ΕΟΚ για επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων των Εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων, προκάλεσε αναταραχή και συζητήθηκε έντονα.

Είτε θετικά είτε αρνητικά ως προς την επιθυμία της Ομοσπονδίας. Και είναι αλήθεια ότι η ΕΟΚ θέλει να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, αρκεί να εξασφαλίζεται η υγεία των συμμετεχόντων (βασική προτεραιότητα) αλλά και να αποδειχθεί εφικτό κάτι τέτοιο.

Υπήρχαν δε αρκετές ομάδες, ειδικά εκείνες που βρίσκονταν προ των πυλών της ανόδου, που ασκούσαν πίεση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα καθώς δεν ήθελαν να πάει χαμένη η επένδυσή τους και κυρίως επιθυμούσαν να έχουν «καπαρώσει» βάσει κανονισμών τον προβιβασμό τους.

Όμως πολλές ομάδες αντιδρούσαν αλλά και αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Και το θέμα, πέρα φυσικά από την υγεία που αποτελεί πρώτο και κύριο (και για την ΕΟΚ) έχει να κάνει με το οικονομικό.

Εκτιμούν ότι αν τελειώσει η σεζόν με κλειστές τις πόρτες και έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, το πιθανότερο είναι να μην… αρχίσει η επόμενη. Να μην αντέξουν οικονομικά και να παρατηρηθεί πλήρης διάλυση.

Δεν είναι λανθασμένη αυτή η προσέγγιση. Ούτε στην ΕΟΚ, πέρα φυσικά από την επιθυμία τους να τελειώσει η σεζόν, δεν είναι ρεαλιστές. Βεβαίως θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο βάθος του μυαλού όλων βρίσκεται αυτό το «μακάρι να τελειώσει η σεζόν».

Εφόσον όμως δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, για λόγους οικονομικούς αλλά και για πρακτικούς/ρεαλιστικούς, δεν θα το προχωρήσουν.

Πιθανότατα λοιπόν να οδηγηθούμε σε αλλαγή σκηνικού, περισσότερο για τη βιωσιμότητα των ομάδων. Και σ’ αυτή την περίπτωση το πλάνο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έναρξη όλων των απαραίτητων διαδικασιών όταν διακοπεί οριστικά κι επίσημα το πρωτάθλημα. Απ’ εκεί και πέρα, θα ανέβουν οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας (ως έχει) από την Α2 στην Basket League.

Και σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, το πλάνο είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση σε όλες τις κατηγορίες και να μην υποβιβαστεί κανείς.

Το τι θα γίνει στην Basket League είναι καθαρά θέμα δικό τους αν και η θέση της Ομοσπονδίας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: «Κάντε ό,τι θέλετε αρκεί να ανέβουν δύο ομάδες για να μη γίνουν μπάχαλο τα εθνικά πρωταθλήματα». Που δεν είναι και λάθος, εδώ που τα λέμε.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά στην Basket League ακόμα και το ενδεχόμενο έναρξης με 16 ομάδες (συν τις δύο που θα προβιβαστούν) και… όσες μείνουν, εφόσον υπάρξουν ΚΑΕ που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.

Παραμένει άγνωστο αν η πιθανή αναδιάρθρωση (με δύο να ανεβαίνουν στην Basket League με κανέναν να μην υποβιβάζεται και με τέσσερις να προβιβάζονται από την Β’ Εθνική) θα επιφέρει σενάριο ομίλων νότου και βορρά στην Α2.

Κάτι που σίγουρα δεν είναι καλό για το αγωνιστικό επίπεδο αλλά 100% ευνοεί οικονομικά τις ομάδες και τους ανθρώπους που θα κληθούν να βάλουν χρήματα για το χόμπι τους μετά από μια καταστροφική περίοδο.

Αυτά θα φανούν στην πορεία. Επί της ουσίας, όμως, οι πολλές αντιδράσεις των ομάδων στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης πιθανότατα να οδηγήσουν σε αλλαγή σκηνικού στα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν, επίσημα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Ότι υπάρχουν ομάδες, πάντως, που βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» για μετά τις 10/5 για πιθανή επανέναρξη, είναι γεγονός.

Όπως υπάρχουν και ομάδες στην Α2 Κατηγορία που έχουν κρατήσει στην Ελλάδα τον ξένο παίκτη τους, για κάθε ενδεχόμενο.