Στην τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ αποφασίστηκε το λουκέτο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας των ποδοσφαιριστών από την πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης η ΕΠΟ αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της ότι επικυρώνονται όλες οι βαθμολογίες ως την ημερομηνία διακοπής και οι ΕΠΣ έχουν δικαίωμα τροποποίησης των προκυρήξεών τους.

Στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ, το μόνο σίγουρο λοιπόν μέχρι τώρα είναι η άνοδος του Αμβρακικού Λουτρού στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Για την Β΄ κατηγορία όλα αιωρούνται, και εξαρτιόνται σε μεγάλο βαθμό  τι θα γίνει με την Γ΄ Εθνική.

Περιμένοντας  λοιπόν τις  τελικές αποφάσεις για την Γ’ Εθνική , αξίζει να επισημάνουμε τι ισχύει στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας.

Βάσει όσων προέβλεπαν οι προκηρύξεις, από την Β’ στην Α’ κατηγορία, θα ανέλθουν συνολικά 3 σωματεία. Τα 4 πρώτα σωματεία κάθε ομίλου ξεκίνησαν να αγωνίζονται σε αγώνες πλέι-οφ  για την άνοδο στην Α΄κατηγορία. Οι νικητές των  ομίλων  ανέρχονται στην Β’ κατηγορία. Με απλά λόγια Αράκυνθος Ματαράγκας, Αστέρας Καμαρούλας, και Άρης Αιτωλικού πρέπει να αρχίσουν τα πανηγύρια, μετά το λουκέτο της ΕΠΟ στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα….. αλλά ;;; η τελική απόφαση όμως ανήκει στην ΕΠΣΑ …..

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για  τον υποβιβασμό από την Γ΄Εθνική  είναι πολλά, και  θα εξαρτηθούν από το εάν και πώς θα αποφασιστεί να γίνει η αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Η πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων είναι να μειωθούν κατά μια, οι ομάδες που θα υποβιβάζονταν από κάθε όμιλο. Ωστόσο, δεν ελήφθη κάποια απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Σε ότι αφορά τον υποβιβασμό από τη Γ Εθνική στο τοπικό  σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα υποβιβαστούν αυτοί που μαθηματικά είχαν ήδη υποβιβαστεί και φυσικά οι ομάδες που αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου

Στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ αν για παράδειγμα υποβιβασθεί ο Ναυπακτιακός, το Δ.Σ θα πρέπει να αποφασίσει πόσες τελικά θα είναι οι ομάδες που θα υποβιβασθούν από την Α΄ κατηγορία, και φυσικά πόσες πρέπει να βρεθούν εκεί από την Β΄κατηγορία…

Αν η ΕΠΣΑ αποφασίσει (παράδειγμα αναφέρουμε), ότι θα υποβιβασθούν δυο ομάδες από την Α΄κατηγορία τότε πρέπει να ανέλθουν σε αυτή  οι δυο πρώτες ομάδες (για να παραμείνουν 14), με βάσει τον παρακάτω πίνακα που σχηματίστηκε κατά  σειρά βαθμολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 10 του Κ.Α.Π.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (δηλαδή αύξηση των ομάδων στην Α΄κατηγορία). η απόφαση λοιπόν της ΕΠΣΑ  θα αναφέρεται για περισσότερες ομάδες, και ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στην άνοδο.

Με απλά λόγια αναμένεται πρώτα η απόφαση της ΕΠΟ για την Γ΄ Εθνική , και στην συνέχεια η ανακοίνωση της ΕΠΣΑ για τον προβιβασμό των ομάδων στην Α΄ κατηγορία.

Ο βαθμολογικός πίνακας μετά την επικύρωση της βαθμολογίας:

Α/Α ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΕΡΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΟΙ
1. ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ 10 2 10
2. ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ 5 0 8
3. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 4 1 8
4. ΝΕΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΟΣ 4 1 7
5. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΑΝΟΥ 4 2 5
6. ΑΟ ΡΗΓΑΝΑ 1 3 5
7. ΑΕ ΛΕΣΙΝΙΟΥ 4 4 4
8. ΑΕ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5 6 4
9. ΑΟ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ 5 4 3
10. ΑΟ ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ 1 9 2
11. ΧΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ 2 5 0
12. ΠΥΡΑΜΙΣ ΣΑΡΔΙΝΙΩΝ 0 8 0