H ολοκλήρωση του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου για το ποδόσφαιρο αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην τηλεδιάσκεψη της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ με την αντίστοιχη της Super League 1 και τους ιατρούς των 14 ΠΑΕ.

Η τηλεδιάσκεψη κράτησε περίπου 2 ώρες παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι συζήτησαν για τη νέα πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο, ενώ κατέθεσαν και ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν προσεχώς από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Αυτό που τονίστηκε ήταν πως «τα πρωτόκολλα θα ανανεώνονται βάσει των νέων δεδομένων από εβδομάδα σε εβδομάδα και οι αποφάσεις, σ’ αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, θα λαμβάνονται από τους επιστήμονες σε συνδυασμό και με την διεθνή πρακτική, η οποία άλλωστε ποικίλλει από χώρα σε χώρα σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο».

Το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει ήδη δοθεί και στις ΠΑΕ της Super League περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προστασίας των παικτών. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:

– Απαγορεύεται η διάθεση τροφίμων, ενώ μασάζ θα γίνεται μόνο με μάσκα!

– Οι αθλητές δεν θα προσέρχονται σε προπόνηση αν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον προπονητή, με ηλεκτρονικό μήνυμα ή κατάλληλη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ότι είναι απύρετοι και χωρίς κανένα σύμπτωμα κόπωσης, δύσπνοιας ή βήχα, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου ή ανοσμίας (απώλειας όσφρησης).

– Η μετακίνηση από και προς την προπόνηση θα γίνεται μεμονωμένα με ιδιωτικά μέσα. Αν χρησιμοποιούν ΜΜΜ πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν χρησιμοποιείται πούλμαν για τις μετακινήσεις θα πρέπει οι αθλητές να κάθονται ένας σε κάθε σειρά, στην άκρη και εναλλάξ στις σειρές, πάντα φορώντας μάσκα

– Η προσέλευση θα γίνεται από μία είσοδο. Θα γίνεται καταγραφή στοιχείων και θερμομέτρηση. Σε τρεις μετρήσεις με θερμοκρασία άνω του 37 ο αθλητής θα επιστρέφει σπίτι.

– Οι αθλητές θα κατευθύνονται σε ανοικτό, κατά προτίμηση σκεπασμένο χώρο (υπόστεγο), όπου μπορούν να αποθέτουν τα προσωπικά τους είδη σε καρέκλες που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον δύο (2) μέτρα.

– Αποφυγή άμεσης επαφής, αποφυγή αγγίγματος προσώπου . Σε περίπτωση επαφής μεταξύ αθλουμένων, άμεση απολύμανση των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα 70% και μετά έκπλυση προσώπου με καθαρό εμφιαλωμένο νερό.