Η νέα γενιά των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ασφαλώς και κουβαλάει στα γονίδιά της που λένε την «καψούρα» που της κληροδότησαν οι επερχόμενοι για το τόπι. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς υπακούοντας θαρρείς στους νόμους της εξέλιξης φρόντισαν να εμπλουτίσουν το συναισθηματικό δέσιμο με το άθλημα με γνώσεις πολλές. Και αρκετοί από αυτούς προσπάθησαν με κόπο και θυσίες να καταρτιστούν και επιστημονικά στο αντικείμενο του ποδοσφαίρου.

Ένας από τους προπονητές στον νομό Αιτωλοακαρνανίας με μόρφωση πάνω στο ποδόσφαιρο είναι και ο σημερινός «καλεσμένος» της στήλης Γιώργος Αρμύρας. Καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, σπούδασε στα ΤΕΦΦΑ Κομοτηνής , με μετεκπαίδευση στο εξωτερικό (Βουλγαρία) στην σχολή προπονητών στην  ΤΣΣΚΑ Σόφιας . Είναι κάτοχος ΟΥΕΦΑ Β, ενώ επίσης έχει και δεύτερο πτυχίο (φυσικοθεραπείας).

Είναι καθηγητής φυσικής αγωγής στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Αιτωλοακαρνανίας . Τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αγρινίου, καθώς και στο Ε.Ε.Ε.Ε. Κ. Αγρινίου .

Ο Γιώργος Αρμύρας θεωρείται «κολλημένος με την μπάλα», αναφέρθηκε για την δύσκολη κατάσταση την οποία ζούμε, μιλήσαμε για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τις σπουδές που έκανε πάνω στο «αντικείμενο ποδόσφαιρο», καθώς σχολίασε και την μεγάλη του αγάπη!!

DSC04757

Αναλυτικά:

Για την  κατάσταση που ζούμε; 

Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Βιώνουμε εμπειρίες που δεν φανταζόμαστε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Αυτή η κρίση επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής και φυσικά και το ποδόσφαιρο. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και πιστεύω ότι μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει σαν Ελληνες. Χρειάζεται υπομονή να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές και σίγουρα θα έρθουν καλύτερες μέρες

Πώς είναι η καθημερινότητά σας χωρίς ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα;

Από πέντε χρονών είμαι στα γήπεδα. Μου λείπει το ποδόσφαιρο, τα γήπεδα, οι προπονήσεις, οι ποδοσφαιριστές. Εντάξει υπάρχει μια καθημερινή ρουτίνα..    αλλά βλέπεις πως είναι η ζωή μετά το ποδόσφαιρο και  σε πιάνει κατάθλιψη…

Σαν ποδοσφαιριστή σε γνωρίσαμε από τα πρώτα βήματα της καριέρα σε αρκετές Ερασιτεχνικές ομάδες του νομού. Θα ήθελα να αναφέρεις τις ομάδες που αγωνίσθηκες ;

Ξεκίνησα την ποδοσφαιρική μου καριέρα στις Ακαδημίες του Παναιτωλικού. Σε ηλικία 15 ετών αγωνίσθηκα στον Ολυμπιακό Αγρινίου, ενώ στα 17 μεταπήδησα στην ομάδα του χωριού μου τον Απόλλωνα Δοκιμίου. Στην συνέχεια λόγω σπουδών βρέθηκα στην Βουλγαρία και ήμουν στο ρόστερ της Χιμικ Κοστιμπροντ (Β΄Εθνικής).

Βύρων Καβάλας, Γαλαξίας Καβάλας, και Φίλιππος Χρυσοκάστρου ήταν οι ομάδες που αγωνίσθηκα πριν επιστρέψω στο Αγρίνιο. ΑΟ Μακρυνού, ΑΕ Χρυσοβεργίου και Πανδοκιμιακός ήταν οι 3 τελευταίες ομάδες της ποδοσφαιρικής μου καριέρας .

Στην συνέχεια…ανέλαβες δράση στους πάγκους των ομάδων ;

Ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα κάνοντας πρακτική στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Στην συνέχεια στην Ακαδημία Γαλαξίας Καβάλας με ταλαντούχους νεαρούς παίχτες και αρκετοί από αυτούς έκαναν καριέρα σε συλλόγους στην Ελλάδα.

Συνέχισα στο Αγρίνιο όπου ήμουν προπονητής στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου Ακαρνάν, Ελπίδες Αγρινίου, πρόσφατα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Διετέλεσα δυο χρονιές γυμναστής και βοηθός προπονητή στον ΑΟ Ελαιοφύτου (Δ΄Εθνική), ενώ επίσης αναδείχτηκα και πρωταθλητής με το παιδικό τμήμα της ίδιας ομάδας.

Προπονητής επίσης ήμουν στον ΑΟ Μακρυνούς, Ακαρνάν, Πανδοκιμιακός, Ένωση Αγίου Δημητρίου, Χρυσός Αστέρας Παντάνασσας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαι στην Ακαδημία του Αγίου Θωμά.

Κάποιο σχόλιο για την απόφαση της ΕΠΟ για την λήξη της σεζόν στα τοπικά πρωταθλήματα ;

Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη απόφαση. Οι αγώνες έπρεπε να συνεχιστούν. Εκκρεμούσαν αγωνιστικές και ειδικά στην Α΄ κατηγορία του νομού μας υπήρχαν ακόμη 3 ματς πρωταθλήματος, αγώνες πλέι-οφ και πλέι-άουτ. Κάτι αντίστοιχο και στην Β΄κατηγορία όπου υπήρχαν τα πλέι-οφ ανόδου. Αδικία για μερικές ομάδες όπως ο Αμφίλοχος που έκανε μια εξαιρετική πορεία στην Β΄ κατηγορία, και για μία ήττα να βρεθεί εκτός.. ανόδου. Επίσης και στον θεσμό του κυπέλλου ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ο κάτοχος θα αναδειχτεί με το «στρίψιμο» της δεκάρας!!

DSC06738

Για τον εκπληκτικό πρώτο γύρο του Αστέρα Παντάνασσας ;

Στόχος από το ξεκίνημα της σεζόν ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να αγωνισθεί και στα πλέι-οφ. Παρόλο της δυσκολίες του πρωταθλήματος νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε σωστά, κυρίως στον πρώτο γύρο. Ο Αστέρας για δυόμιση μήνες ήταν αήττητος, και βρισκόμασταν στην προνομιούχο τετράδα που οδηγούσε στα πλέι-οφ ανόδου. Είχαμε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας, και το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας.

Στην συνέχεια απομακρύνθηκες από το σύλλογο ;

Δυστυχώς όμως κατά την διάρκεια του β΄ γύρου η διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ της διοίκησης και εμένα, με ανάγκασαν να παραιτηθώ από τον πάγκο της ομάδας, και δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω την πολύ καλή πορεία την οποία εγώ δημιούργησα.

Δυο λόγια για το πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας ;

Πρωτάθλημα με πολλά προβλήματα! Κατώτερο αγωνιστικά σε σχέση με άλλες χρονιές. Δεν υπήρχαν παράγοντες ομάδων που να μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά της λίγες ομάδες τις οποίες και συμμετείχαν. Όλες οι ομάδες είχαν οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα και με μεγάλη δυσκολία μπορούσαν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα.

Είσαι προπονητής σε ομάδα Ακαδημιών ;

Με την βοήθεια του  Θόδωρου Δίγκα (Αγρινιώτης επιχειρηματίας), από το περασμένο καλοκάιρι δημιουργήσαμε την Ακαδημία ποδοσφαίρου του Αγίου Θωμά στο Αγρίνιο. Τα περισσότερα παιδιά είναι από την συνοικία του Αγίου Θωμά. Συμμετέχουν στις προπονήσεις κυρίως μικροί ποδοσφαιριστές από το Δημοτικό σχολείο. Αγωνιζόμαστε σε φιλικά ματς με άλλες ακαδημίες του Αγρινίου.

DSC04756

 

Υπάρχουν κατά την γνώμη σου παίχτες στην ΕΠΣΑ , ικανοί να σταδιοδρομήσουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες ;

Ταλέντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι πως υπάρχει και τεράστια έλλειψη διάθεσης από τους νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να φαίνεται πως τα ταλέντα θα παραμένουν για πάντα ταλέντα. Επίσης και οι προπονητές δεν χρησιμοποιούν στους αγώνες τους νεαρούς ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές….Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια σπανίζουν τα ταλέντα που θα κάνουν το μεγάλο βήμα ώστε να αγωνισθούν σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Η επόμενη ημέρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ;

Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολη . Ήδη υπάρχει οικονομική ζημιά, αβεβαιότητα για την επόμενη σεζόν(κατά πόσο θα ολοκληρωθεί). Θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τα σωματεία.

Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία αποτελούν βασικό πυρήνα ανάπτυξης, για ένα πιο εύρωστο ποδοσφαιρικό προϊόν, το οποίο σε κάθε περίπτωση έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα. Η λήψη μέτρων είναι μονόδρομος. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς σύνολο φορέων. Είναι ιδέα!!

 Ποιος προπονητής είναι το είδωλο σου;

Είμαι λάτρης της Αργεντίνικης  ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας, η οποία στηρίζεται πάνω από όλα στην τακτική.  Το είδωλο μου στη θέση του προπονητή ήταν πάντοτε ο προπονητής της Αθλέτικο Μαδρίτης  Ντιέγκο Σιμεόνε. Ήταν από τους πρώτους προπονητές που δημιούργησε μια ομάδα εξ’ ολοκλήρου από το μηδέν και την έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, παίζοντας παράλληλα ωραίο ποδόσφαιρο και κερδίζοντας εκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

Κάτι ξεχωριστό που σημάδεψε την ποδοσφαιρική ζωή σου ;

Ήμουν πολύ τυχερός στην ζωή μου που κατόρθωσα να δω από κοντά την προετοιμασία της Εθνικής Βουλγαρίας για το Μουντιάλ του 1994, όπου και έφτασε στα ημιτελικά του θεσμού.

Ποδοσφαιριστές σαν τον Στοϊτσκοφ, τον Μπαλάκοφ, τον Κωνσταντίνοφ, τον Πένεφ, τον Λέτσκοφ, δεν τους βλέπεις κάθε μέρα…

Εκφράζεις πάντα τα Ολυμπιακά σου αισθήματα ;

Είμαι κόκκινος, είμαι Ολυμπιακός»! Από μικρό παιδί είμαι Ολυμπιακός και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξω ομάδα.. Σέβομαι και τις άλλες ομάδες αλλά είμαι με τον Θρύλο του Πειραιά. Για 3 χρόνια ήμουν προπονητής στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο. Τα πολλά ταξίδια που έκανα στο προπονητικό της ομάδας (Ρέντη) με βοήθησαν να δω από κοντά πως δουλεύει αυτός ο ιστορικός σύλλογος του Πειραιά.

Και κάτι για το τέλος…το μήλο κάτω από την μηλιά, αναφέρομαι στους δυο γιούς, που από μικρά παιδιά ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ;

DSC04753

Έτσι ακριβώς είναι. Είμαι παντρεμένος με την Μαρία και έχω πέντε παιδιά. Τα δυο πρώτα είναι δίδυμα (Γιάννης και Δημήτρης, μαθητές Λυκείου, 16 χρονών). Από το νηπιαγωγείο ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, και έχουν ξεκινήσει από τις Ακαδημίες των Ελπίδων του Αγρινίου. Στην συνέχεια βρέθηκαν στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς στο Αγρίνιο. Επίσης για 2 χρόνια αγωνίσθηκαν στον Χρυσό Αστέρα Παντάνασσας,(ο Δημήτρης ήταν από τους πρώτους σκόρερ της ομάδας στο περσινό πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας) , καθώς και στην ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου που το θεωρώ ένα σοβαρό σωματείο.