Τα «ηνία» του Παναιτωλικού πήρε πρόσφατα ο Τραϊανός Δέλλας, καθώς ο 44χρονος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «κυανοκίτρινων» για δεύτερη φορά, αφού ήταν στα «καναρίνια» και από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και φινάλε της επόμενης σεζόν.

Ετσι μετά από περίπου 1,5 χρόνο επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το «πώς» και το «γιατί» οδηγήθηκαν από την ομάδα σε αυτή την απόφαση.

Αριστες σχέσεις με όλους

Αριστες σχέσεις με όλους

Ηταν 19 Απριλίου του 2019 όταν έγινε επίσημα γνωστό πως ο Τραϊανός Δέλλας δεν θα συνέχισε στον πάγκο του Παναιτωλικού και τη σεζόν 2019/20. Τότε ο Μάκης Μπελεβώνης, πρόεδρος των «κυανοκίτρινων», είχε πει πως «είναι και θα παραμείνει φίλος του Παναιτωλικού και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή οι δρόμοι μας θα ξανασμίξουν». Οι γνωρίζοντες ήξεραν τότε καλά πως δεν ήταν μία τυπική δήλωση, αφού ο «Κολοσσός» διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλους στην ομάδα και εκείνο το «διαζύγιο» ήταν άκρως φιλικό. Οι σχέσεις του με τους παράγοντες του συλλόγου παρέμεναν εξαιρετικές και στο διάστημα που δεν συνεργάζονταν και αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.

Ελάχιστος χρόνος προσαρμογής

Ελάχιστος χρόνος προσαρμογής

Οταν μία ομάδα προχωρά στο μέσο της σεζόν σε αλλαγή προπονητή, είναι σημαντικό για όποιον έρθει να εκμηδενίσει τον χρόνο προσαρμογής του. Ο Τραϊανός Δέλλας ξέρει πρόσωπα και πράγματα στο Αγρίνιο, μπορεί να συνεννοηθεί με… κλειστά μάτια με τους διοικούντες αλλά και τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος (π.χ. Μάκης Μπελεβώνης, Χρήστος Κουτσοσπύρος) και επί της ουσίας ήταν σα να μην έφυγε ποτέ.

Εχει παράγει έργο

Εχει παράγει έργο

Βέβαια τα κριτήρια για την πρόσληψη ενός τεχνικού δεν «περιορίζονται» στο αν διατηρεί καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της ομάδας ή εφόσον γνωρίζει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τους. Να το πούμε σε απλά ελληνικά τα «καναρίνια» ήθελαν προπονητή και όχι φίλο. Απλά τα δύο πρώτα δεδομένα ήταν συνοδευτικά του κύριου ρόλου. Ο «Κολοσσός» στο προηγούμενο πέρασμά του από το Αγρίνιο παρουσίασε έργο. Η ομάδα είχε καλό πρόσωπο, τη δεύτερη σεζόν «φλέρταρε» με την είσοδό της στα play off και ήταν άκρως ανταγωνιστική. Αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που τον έφερε πάλι στο Αγρίνιο.

Δουλεύει με μικρούς

Δουλεύει με μικρούς

Σε συνέχεια του προηγουμένου, ας το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Οι «κυανοκίτρινοι» επενδύουν κυρίως σε νέα παιδιά, ως επί το πλείστον «απόφοιτους» των ακαδημιών τους και ο «Κολοσσός» έχει αποδείξει πως και τους δίνει ευκαιρίες, αλλά και διαχειρίζεται σωστά τις περιπτώσεις τους. Οι ΛιάβαςΤσιγγάραςΜαλήςΝτουάρτε καθιερώθηκαν στη Δέλλα-εποχή, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως φέτος έχει πέσει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας, που είναι ίσως η πιο νεανική της Super League.
Μαζί με τους προαναφερθέντες στο ρόστερ, πλην των γκολκίπερ. υπάρχουν συνολικά 11 παίκτες από 23 ετών και κάτω (οι 4 συν τους ΜεντίναΠερέιραΚωνσταντόπουλοΣκιαδάΑζάντιΑλβαρεςΣκόνδρα), που λογίζονται ως ποδοσφαιριστές αποστολής. Την ίδια στιγμή και ορισμένα «βαριά» χαρτιά είναι νεαροί (π.χ. Αριγίμπι 25, Ντάλσιο 24) και ο Δέλλας διαθέτει το know how να υποστηρίξει το σχετικό πρότζεκτ.
Ξέρει από αποδυτήρια

Ξέρει από αποδυτήρια

Παράλληλα είναι μία ποδοσφαιρική προσωπικότητα με εμπειρίες και τόσο ως παίκτης όσο και σαν προπονητής διαθέτει πολλές παραστάσεις και έχει μεγαλώσει στα αποδυτήρια μεγάλων ομάδων. Και με τις δύο του ιδιότητες. Αρα μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις και να κοντρολάρει τον παράγοντα ψυχολογία. Το συγκεκριμένο κομμάτι μόνο ως λεπτομέρεια δεν λογίζεται. Γενικότερα είναι ένα «όνομα» που άπαντες γνωρίζουν.
Η «λεπτομέρεια» που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Η «λεπτομέρεια» που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Με αφορμή το προηγούμενο υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να φαντάζει «ασήμαντο» αλλά δεν είναι. Ο «Κολοσσός» μπορεί να μιλήσει απευθείας με όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, αφού γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Στα τελευταία μάλιστα είναι αυτοδίδακτος, από το διάστημα που έπαιζε ποδόσφαιρο,

Είναι σημαντικό για έναν παίκτη, κυρίως αν ήρθε πρόσφατα σε μία ξένη χώρα, να συνεννοείται κατ’ ιδίαν με τον εκάστοτε προπονητή του. Δεν πρέπει να λησμονεί κάποιος πως ο Παναιτωλικός απέκτησε στην τελευταία μεταγραφική περίοδο 7 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν περάσει ξανά από την Ελλάδα (Μεντόσα, Ματσόλα, Μεντίνα, Περέιρα, Γιάκολις, Αζάντι, Αρσούρα), εκ των οποίων οι 5 ήρθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη (Μεντόσα, Ματσόλα, Μεντίνα, Περέιρα, Αζάντι). 

Το δια ταύτα

Το δια ταύτα

Αν λοιπόν προσθέσουμε όλα τα παραπάνω θα αποδικωποιήσουμε το γιατί ο Παναιτωλικός στράφηκε στον Τραϊανό Δέλλα, στη μετά Χάβου εποχή και αφού πέρασε η μεταβατική περίοδος με τον Λουτσιάνο στον πάγκο του.
Εχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, τον ξέρουν και τους ξέρει καλά, μπορεί να δουλέψει με τους (πολλούς) νεαρούς που υπάρχουν στο ρόστερ του και υπάρχουν όλα τα απαραίτητα «συστατικά» για μία πετυχημένη συνεργασία.
https://www.gazzetta.gr/