Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα “lockdown”, ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός δέχεται “χτυπήματα” χωρίς να υπάρχει άμεση λύση στο προσκήνιο. Το Basketblog.gr μίλησε με προπονητές από την Α2 Ανδρών σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι προπονητές από την εν λόγω κατηγορία, είπαν την άποψή τους σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, μίλησαν για το οικονομικό ζήτημα που τους ταλανίζει και στο τέλος πρότειναν ο καθένας από τη δική του πλευρά λύσεις στο δύσκολο καιρό που βιώνουμε, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και το χώρο του μπάσκετ.

Γιάννης Διαμαντάκος ( ΑΟ Αγρινίου)

-Αρχικά, συμφωνείτε με τη διακοπή του πρωταθλήματος; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Πώς θα κινηθεί ένας προπονητής στον καιρό της πανδημίας; Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους προπονητές αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Η διακοπή τόσο της φετινής σεζόν, όσο και της περασμένης με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Από τη στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την πανδημία έπρεπε και πρέπει άμεσα να μάθουμε να ζούμε με αυτή και να συνεχίζουμε, με προσοχή βέβαια, τη δραστηριότητά μας. Τόσο την περασμένη σεζόν αλλά και κατά πολύ περισσότερο φέτος υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που και πέρυσι ολοκλήρωσαν τα πρωταθλήματα στο εξωτερικό και φέτος (ευτυχώς και στην Ελλάδα σε Basket League και Super League) συνεχίζονται, με δυσκολίες αλλά συνεχίζονται και αυτό είναι το σημαντικό. Η διακοπή ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι καταστροφική, δεν αναφέρομαι μόνο στην Α2 αλλά γενικότερα στον αθλητισμό και πολύ περισσότερο στο κομμάτι των ακαδημιών, δηλαδή των παιδιών, των νέων, ο εγκλεισμός και η απομόνωση είναι καταστάσεις με πολύ αρνητικές συνέπειες, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει.

Η λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» είναι πρωτίστως αναχρονιστική και το κυριότερο μη παιδαγωγική, μη συμβατή. Σχετικά με το κομμάτι των πληρωμών, δεν έχουμε καταφέρει εν έτη 2020 να μεριμνούμε και να προφυλάσσουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που δεν είναι άλλοι πάρα οι παίκτες. Την περασμένη σεζόν συνέβησαν τραγελαφικά πράγματα και πάρα αυτό το γεγονός, ούτε φέτος υπήρξε σχετική μεριμνά. Επαφίεται στην Διοίκηση κάθε ομάδας το τι θα πράξει. Οφείλω πάντως να ομολογήσω πως αρκετές Διοικήσεις έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εξ όσων γνωρίζω και είμαι υποχρεωμένος να αναδείξω και την προσπάθεια της Διοίκησης του Α.Ο. Αγρινίου που είναι συνεπέστατη πάρα τη διακοπή.

Για εμάς τους Προπονητές είναι μια κατάσταση απίστευτα δύσκολη. Χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα και με τους υπάρχοντες περιορισμούς εν ισχύ προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία καθημερινά με τους αθλητές, δίνοντας τους κατεύθυνση σε επίπεδο ατομικής άσκησης, διατροφής ή ομαδικών διαδικτυακών συναντήσεων με θεωρητική προετοιμασία.  Η πραγματικότητα είναι πως όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα, κάθε μέρα που χάνεται κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη σε ότι αφορά τη στιγμή της επανέναρξης και της ετοιμότητας των αθλητών. Η μοναδική λύση αυτή τη στιγμη είναι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της Basket League. Η κίνηση του ΠΣΑΚ με τη διάθεση ενός αξιοσέβαστου ποσού σχετικά με την πραγματοποίηση τεστ, αξίζει αφενός συγχαρητηρίων και αφετέρου δείχνει το δρόμο για την άμεση επανέναρξη. Το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να συνδράμει και αυτό στην δαπάνη των εν λόγω τεστ. Η συγκεκριμένη λύση των εβδομαδιαίων τεστ, έχει αποδειχθεί πως είναι και ασφαλής και λειτουργική, πραγματικά δεν βλέπω το λόγο που οι αρμόδιοι φορείς και η Πολιτεία να μην την εφαρμόσουν».