Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα τα αυστηρά μέτρα που θα ισχύσουν καθόλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με επιπλέον περιορισμούς να τίθενται σε ισχύ τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά.

Τι προσέχουμε στις μετακινήσεις

Εξακολουθεί να ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, εργασίας και κίνησης με κατοικίδιο σε μικρή απόσταση. Ενώ, αναμένεται να είναι αυξημένοι οι έλεγχοι της αστυνομίας.

Στα οικογενειακά τραπέζια επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι καλό είναι όσο το δυνατόν να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ίδιους ανθρώπους, ώστε να μη μεγαλώνει ο κύκλος των επαφών.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι Λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς.

  • Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
  • 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Πέτσας: Τήρηση μέτρων τα Χριστούγεννα, αλλιώς έρχονται πιο αυστηρά

Από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα τις γιορτές, θα εξαρτηθεί και πώς θα περάσουμε την Πρωτοχρονιά, καθώς κυβερνητικά στελέχη έχουν προειδοποιήσει για πιο αυστηρά μέτρα στο ρεβεγιόν, αν διαπιστωθεί πως τα Χριστούγεννα υπάρξει απειθαρχία.

«Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς», είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας σε ενημέρωση των ΜΜΕ.

«Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς ούτε για λάθη ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε, καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μία οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

https://www.insider.gr/