Ούτε σήμερα συζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως είπε στη mikriliga.com ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έναρξη και επιβεβαίωσε το σενάριο των αλλαγών στις προκηρύξεις.

Παράλληλα μίλησε για τα τεστ ενώ εμφανίστηκε και συγκρατημένα αισιόδοξος πώς σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στα γήπεδα.

Αναλυτικά όλα όσα είπε στη mikriliga.com:

«Υπάρχουν ελπίδες»

-Κ. Μαυρωτά, μας διαβάζουν αρκετοί ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές αλλά και εκείνοι της Football League. Το ερώτημα λοιπόν, για όλους αυτούς είναι ένα. Υπάρχει ελπίδα;

«Υπάρχουν ελπίδες, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει οδικός χάρτης για το πώς θα ξανανοίξουμε το χάρτη στον αθλητισμό.

Το θέμα είναι πότε θα αρχίσει να λειτουργεί αλλά και η συνολική εικόνα.

Σήμερα δεν συζητήθηκαν τα πρωταθλήματα από τους λοιμωξιολόγους, είχα στείλει αίτημα όπως απασχόλησαν άλλα πράγματα την επιτροπή.

Έχουν επωμισθεί μεγάλο βάρος, έχουν προτεραιότητες αυτή τη στιγμή αν θα μπει κόκκινο, πού θα μπει και λοιπά…

Γενικά υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά τις μεταλλάξεις, υπάρχει ανησυχία μην ξεφύγει η κατάσταση και από τα 1.000 κρούσματα πάμε στα 2.000 και 3.000!»

«Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν»

-Γνωρίζω πώς έχετε επαφή με τους ποδοσφαιριστές και αφουγκράζεστε την αγωνία τους.

Τι πρέπει να περιμένουν;

«Να πούμε με ειλικρίνεια, ότι καταλαβαίνουμε πως μαζί με το επιδημιολογικό φορτίο, υπάρχει και το ψυχολογικό και για πολλούς το οικονομικό. Μπορεί να θεωρούνται ερασιτέχνες στα χαρτιά όμως έχουν εισοδήματα από το ποδόσφαιρο.

Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουν πως όταν ξεκινήσουν δεν θα είναι όπως πριν, με την έννοια της… παιδικής χαράς!

 Θα είναι όλα οργανωμένα, με λίστες, τα τεστ θα στέλνονται στις Ενώσεις, από εκεί στην ΕΠΟ και στη συνέχεια στη ΓΓΑ. Θα επικρατεί αυστηρή πειθαρχία που δεν έχουμε συνηθίσει αλλά είναι καλό!»

«Θέλει λίγο ακόμα υπομονή, ανεβήκαμε την ανηφόρα»

Και συνέχισε λέγοντας…

«Νομίζω ότι θέλει λίγο ακόμα υπομονή. Έχουμε φάει το γάιδαρο! Ανεβήκαμε τη μεγάλη ανηφόρα, δεν έχουμε φτάσει στο ίσιωμα όμως θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε χωρίς επιδείνωση, το σενάριο της προβλεπόμενης έκβασης θα πάει καλά.

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε εικόνα για προπονήσεις όχι μόνο στη Football League αλλά και στην Α’ Εθνική Γυναικών και στη Γ’ Εθνική.»

«Θα υπάρξει ευελιξία για τις προκηρύξεις»

-Όσο καθυστερεί η εκκίνηση όμως, τόσο θα καθυστερήσουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Έχετε προβλέψει αλλαγή στις προκηρύξεις, σωστά;

«Υπάρχει το χρονικό περιθώριο ακόμα και να τελειώσουν τα πρωταθλήματα Αρχές Ιουλίου.

Η πολιτεία δηλαδή να δώσει την ευελιξία να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις προκηρύξεις έτσι ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες είτε με διπλά παιχνίδια είτε χωρίς Play off και Play out.

Η πολιτεία θα δώσει βαθμούς ελευθερίας.»

«Δεν πετάμε στα σύννεφα»

-Πάντως αντιλαμβάνομαι μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Για τα τεστ έχει επιληφθεί κάποιος;

«Ο αθλητισμός σε κάτι θετικό. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, δεν πετάμε στα σύννεφα. Υπάρχει εμπιστοσύνη στο σχέδιο για το πώς μπορεί να ανοίξει ο αθλητισμός.

Αν δεν επιδεινωθεί, σιγά – σιγά μπορεί να ξεκινήσει. Για παράδειγμα όταν υπάρχει 2.5% θετικότητα και στον αθλητισμό είναι μόνο 0.5%, πέτυχε το πείραμα και με τάξη μπορεί να γίνει. Επαναλαμβάνω δεν μιλάω για αθλητισμό παιδικής χαράς!

Άκουσα τον κ. Αυγενάκη στη χθεσινή συνάντηση με τους αθλητές να λέει πώς γίνεται συζήτηση με το Υπουργείο εσωτερικών για τα τεστ.

Υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτήν και να αναλάβει είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε περιφερειακής, είτε ακόμα και μέσω του ΕΟΔΥ.

Νομίζω χρωστάμε στον αθλητισμό βοήθεια για να μείνει ζωντανός»

«Σε λίγο καιρό θα είμαστε στα γήπεδα»

-Μιας που αναφερθήκατε στη χθεσινή συνάντηση, κάντε μας ένα σχόλιο για την έκβασή της…

«Πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα διότι και οι αθλητές αντιλήφθηκαν πως είμαστε στην ίδια μεριά. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε πως πρέπει να υπάρχει κατανόηση όσον αφορά στους λοιμωξιολόγους.

Εκείνοι έχουν τα δεδομένα, πέρα από συναίσθημα εμείς οφείλουμε να τους δώσουμε και στοιχεία έτσι ώστε να τους πείσουμε ότι μπορεί να υπάρξει ασφαλής επανέναρξη.

Έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν κι αυτοί βλέποντας τα νούμερα.  

Σε λίγο καιρό θα είμαστε στα γήπεδα κάνοντας αυτό που αγαπάμε. Και σιγά – σιγά θα πάμε και προς τα κάτω, στις ακαδημίες, από τα μέσα της άνοιξης με κανόνες, πειθαρχία και έλεγχο…»

Χρύσα Ζερβού