Αρχική Επικαιρότητα Ποιοι προπονητές είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ ;

Ποιοι προπονητές είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ ;

Τους νέους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ περιλαμβάνει η ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ και εντός της επόμενης εβδομάδας καλούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2021.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι νέοι δικαιούχοι ειδικών κατηγοριών θα πρέπει να μην λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Αναλυτικότερα οι κατηγορίες εργαζομένων είναι :

α) Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β’ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α’ (ΕΜΦ).

β) Τα ενεργά μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 (Α’ 205), που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

γ) Οι προπονητές καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που είναι κατα-χωρημένοι στο Μητρώο μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ) και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

δ) Οι δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 (Α’ 79) για το έτος 2020.

ε) Οι Πωλητές Λαϊκού Λαχείου, μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών οι οποίοι ασφαλίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 90-95 του Κεφ. ΙΓ’ της υπουργικής απόφασης 55575/Ι.479/1965 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεως Κανονισμών Ι.Κ.Α. περί υπαγωγής εις την ασφάλισιν και εισπράξεως εισφορών ως και κωδικοποιήσεως τούτων» (Β’ 816), όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4331/2015 «Ασφάλιση Πωλητών Λαϊκών Λαχείων» (Α’ 69) και με την υπό στοιχεία Φ.11321/31042/1232/2016 (Β’ 3196) απόφαση Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα κατά τη δημοσίευση της παρούσας.

στ) Οι Αναβάτες Δρομώνων Ίππων Ιπποδρόμου που διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από την Φίλιππο Ένωση Ελλάδας.

ζ) Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός εργοδοτών – φυσικών προσώπων (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει Νομικό Πρόσωπο και δεν αποτελούν κοινωνία και υπάγονται στις εξαιρέσεις της παρ. 14.1 του άρθρου 14 της υπουργικής απόφασης με υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/ 13-9-2019 (Β’ 3520) όπως ισχύει, και έχουν ημέρες ασφάλισης στον e – ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2020 έως και 31-12-2020.

η) Οι πωλητές υπαίθριου εμπορίου, πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, των οποίων η δραστηριότητα τελούσε σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας του άρθρου 38 του ν. 4497/2017 για το έτος 2020.

θ) Οι διανομείς του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ», οι οποίοι αμείβονται με παραστατικά αμειβόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης) και για τους οποίους έχουν αποδοθεί ασφαλιστικές εισφορές στον e-ΕΦΚΑ για το έτος 2020.

ι) Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους που είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

Προϋποθέσεις

Είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 € ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 εφόσον:

α) δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη, κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος,

β) δεν είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για το ανωτέρω χρονικό διάστημα,

γ) δεν λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτε αιτία.

Οι δικαιούχοι για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, στο ειδικό έντυπο του παραρτήματος, με τίτλο: «Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση εργαζόμενων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού COVID -19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, στον ΟΑΕΔ, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και σχετικά αρχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων, σε σχέση με τις υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις.

Για τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα, ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής και το ΑΦΜ τους.

}
error: Content is protected !!