Επειτα από μήνες και μήνες που παρέμειναν κλειστά, ανοίγουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό αποτελεί ανάσα για τους 30.000 ιδιοκτήτες και υπαλλήλους σε πρακτορεία, οι οποίοι είναι από τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την αρχή της πανδημίας. Στην Αττική και σε άλλες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως «βαθιά κόκκινες» στον επιδημιολογικό χάρτη, τα καταστήματα του Οργανισμού έχουν παραμείνει κλειστά από τις 7 Νοεμβρίου. Οχι πως στην υπόλοιπη χώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αφού τα πρακτορεία λειτούργησαν μόλις για κάτι περισσότερο από έναν μήνα σε αυτό το διάστημα.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, παρά τους τόσους θανάτους, παρά την ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση έχει προβεί τις τελευταίες βδομάδες σε μερική χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε ως «βαλβίδα ασφαλείας» για την αποσυμπίεση του κόσμου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το άνοιγμα το λιανεμπορίου με ραντεβού και τη μέθοδο του click away και click inside. Ωστόσο τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ αρχικά εξαιρέθηκαν από το μέτρο, μέχρι και τη νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που έδεωσε το πράσινο φως για άνοιγμα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Πολύ λίγοι κλάδοι έχουν πληγεί τόσο όσο οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι σε πρακτορεία ΟΠΑΠ. Μιλάμε για σχεδόν 30.000 ανθρώπους που από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουν βγάλει ελάχιστα μεροκάματα. Συγκεκριμένα στην Αττική (και σε μερικές ακόμα περιοχές που βρέθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» στο διάστημα επαναλειτουργίας των πρακτορείων), οι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες πρακτορείων δεν έχουν εργαστεί από τις 7 Νοεμβρίου. Δηλαδή, η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ από τις 12 Απρίλη σημαίνει την επιστροφή στην εργασία τους έπειτα από πέντε γεμάτους μήνες ή πιο συγκεκριμένα μετά από 156 μέρες. Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί και το τρίμηνο ανοιξιάτικο βαρύ λόκνταουν, όταν πάλι τα πρακτορεία έμειναν κλειστά.

Δεν είναι μόνο τα πρακτορεία της Αττικής, φυσικά. Ακόμα και στις περιφέρειες όπου επιτράπηκε κανονικά το άνοιγμα τον Φεβρουάριο, αυτό αποδείχθηκε μια μικρή ανάσα ενός μήνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση ήθελε να επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία μαζί με τα κομμωτήρια (αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου), όμως δεν δόθηκε έγκριση από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Αλλωστε με τα πρακτορεία υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: δεν ανήκουν τυπικά στο λιανεμπόριο, αλλά στο κομμάτι της εστίασης, λόγω της ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων και πρέπει να γίνει ειδική εξαίρεση ώστε να λειτουργήσουν ξανά, είτε με ραντεβού, είτε με περιορισμό στο χρόνο παραμονής και (ασφαλώς) στον αριθμό των παρισταμένων.

Να σημειωθεί ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα ΟΠΑΠ Play, που θα παραμείνουν κλειστά.

https://www.kingbet.net/