Σε… κούρσα για 3 έχει μετατραπεί η «μάχη» της παραμονής στη Super League 1, μετά και την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής των play out. Οπου Λαμία και Απόλλων Σμύρνης εξασφάλισαν μαθηματικά την παραμονή τους ύστερα από τις «λευκές» ισοπαλίες που έφεραν με Ατρόμητο και Βόλο αντίστοιχα, ενώ επίσημα στο «κόλπο» της σωτηρίας  βρίσκονται και οι Περιστεριώτες, οι οποίοι όμως κινδυνεύουν να πάνε στα μπαράζ μόνο σε ένα ακραίο σενάριο, που πάντως για τους τύπους πρέπει να αναφερθεί.
Κακά τα ψέματα ΑΕΛΠαναιτωλικός και ΟΦΗ έχουν απομείνει να «παλεύουν» για την αποφυγή τόσο της τελευταίας θέσης όσο και της 13ης που οδηγεί στο διπλό μπαράζ παραμονής με τον 2ο της Super League 2, αλλά με ξεκάθαρα διαφορετικές πιθανότητες.
Στις 8 Μαΐου θα διεξαχθεί η 6η «στροφή» του μίνι τουρνουά, όπου η ΑΕΛ θα παίξει στο Βόλο, ο ΟΦΗ στη Λαμία και ο Παναιτωλικός θα υποδεχθεί τον Ατρόμητο και αξίζει να δούμε τι «θέλουν» οι 3 «μελλοθάνατοι» (επίσημα 4), ώστε να αποφύγουν τον απευθείας υποβιβασμό ή έστω το μπαράζ. Δεν θα μπούμε σε εκτεταμένα σενάρια ισοβαθμιών καθώς φαντάζει πρόωρο, αλλά στο τι «χρειάζονται» ώστε να… σωθούν.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (31)
Εξασφαλίζεται μαθηματικά (δεν κινδυνεύει με απευθείας υποβιβασμό, μόνο με μπαράζ) αν χάσει στο Αγρίνιο μέχρι και  2 γκολ διαφορά (εννοείται με ισοπαλία ή νίκη του) ή μη νίκη του ΟΦΗ στη Λαμία. Σε διαφορετική περίπτωση (ήττας του με 3 ή και περισσότερα τέρματα και ταυτόχρονη επικράτηση των Κρητικών) θα θέλει στο φινάλε ή να μη χάσει από το Βόλο στο Περιστέρι ή απλά να υπάρξει νικητής στο ματς του «Γεντί Κουλέ».  Για να τερματίσει 13ος θα πρέπει να χάσει με 3 ή και περισσότερα γκολ στο Αγρίνιο, να τον περάσει ο ΟΦΗ και να ισοβαθμήσει με τον Παναιτωλικό.
ΟΦΗ (28)
Ορίζει την τύχη του, αφού σε περίπτωση που κερδίσει στο φινάλε τον Παναιτωλικό, τότε θα τερματίσει μίνιμουμ 12ος, όπου βρίσκεται και τώρα, ανεξάρτητα τι θα κάνει στη Λαμία. Με μία γρήγορη ματιά θεωρείται πως στη Λαμία θα παίξει για το αν θα του «κάνει» ή όχι η ισοπαλία στο συγκεκριμένο ματς (με τα «καναρίνια»), «προνόμιο» που θα εξασφαλίσει εφόσον κερδίσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του Αγρινίου όπου θα «χρειάζεται» το ίδιο (ή και καλύτερο εννοείται) αποτέλεσμα με τον Παναιτωλικό, όπως και το Βόλος-ΑΕΛ. Υπάρχει ωστόσο μία λεπτομέρεια που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Σε περίπτωση που χάσει ή φέρει ισοπαλία στη Λαμία και οι «βυσσινί» κερδίσουν στο Βόλο, τότε την τελευταία αγωνιστική ναι μεν θα εξασφαλίζεται εφόσον κερδίσει (αυτό δεν αλλάζει), όμως σε περίπτωση που χάσει (υπό προϋποθέσεις και εάν έρθει ισόπαλος) ενδέχεται να μείνει εκείνος τελευταίος, αφού μαθηματικά η Λάρισα μπορεί να πάει 30 και εκείνος να μείνει στο 28 ή το 29. Αρα εάν δεν κερδίσει στη Λαμία υπάρχει το σενάριο στο τέλος να τα παίζει…. όλα ή τίποτα, καθώς ή θα αποφεύγει και το μπαράζ ή θα τερματίσει τελευταίος. Αν ισοβαθμίσει στους 28 ή τους 30 με την ΑΕΛ είναι από «πάνω, υστερεί στους 31 με τον Ατρόμητο (σενάριο που αφορά μόνο την 13η θέση), ενώ αν ισοβαθμίσει στους 31 με τον Παναιτωλικό θα σημαίνει πως έχει χάσει το μεταξύ τους ματς, άρα θα είναι από «κάτω» (εκ νέου σενάριο που αφορά μόνο την 13 θέση).
Θα αποφύγει οριστικά από την επόμενη αγωνιστική το ενδεχόμενο να τερματίσει τελευταίος εάν, όπως αναφέραμε, επικρατήσει στη Λαμία ή δεν κερδίσει η Λάρισα στο Βόλο.  Μπορεί και να σωθεί μάλιστα από τότε χωρίς καν μπαράζ, εφόσον εκείνος κερδίσει και ο Παναιτωλικός χάσει από τον Ατρόμητο .
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (27)
Ορίζει επίσης την τύχη του, καθώς αν στο φινάλε συγκεντρώσει 4 «συγκεκριμένους»  βαθμούς (εννοείται και με το απόλυτο 2χ2) θα είναι μίνιμουμ 12ος και πιο συγκεκριμένα  εφόσον δεν χάσει από τον Ατρόμητο και κερδίσει τον ΟΦΗ. Γενικότερα σώζεται και χωρίς μπαράζ εάν με τον οποιοδήποτε τρόπο πάρει στα εναπομείναντα παιχνίδια έστω 1 βαθμό παραπάνω από τον ΟΦΗ και δεν τον περάσει η ΑΕΛ (το λέμε κάπως «χοντρικά», γιατί π.χ. υπάρχει και σενάριο να κερδίσει η ΑΕΛ και τα 2 εναπομείναντα παιχνίδια της, εκείνος να κάνει ισοπαλίες με Ατρόμητο, ΟΦΗ και οι Κρητικοί να χάσουν στη Λαμία). Για να πάρει έναν παραπάνω βαθμό από τον ΟΦΗ που χρειάζεται ώστε να τον «βάλει» από κάτω προϋποθέτει πως δεν θα χάσει στο Ηράκλειο άρα θα διατηρήσει τη μεταξύ τους ισοβαθμία.  Δηλαδή αν κάνει την επόμενη αγωνιστική ίδιο αποτέλεσμα με τους Κρητικούς για να τους περάσει θα πρέπει να κερδίσει στο «Γεντί Κουλέ», εάν χάσει και εκείνοι κερδίσουν τότε θα τερματίσει 13ος ή 14ος, ενώ αν κάνει καλύτερο αποτέλεσμα τότε θα χρειάζεται να μην ηττηθεί στην Κρήτη για να είναι από πάνω τους. Απλά ανάλογα με το τι θα είναι αυτό το «καλύτερο αποτέλεσμα» θα εξαρτηθεί εάν θα σώζεται απευθείας ή θα πάει στα μπαράζ.
Και εδώ στην εξίσωσή του μπαίνει η ΑΕΛ. Εφόσον εκείνη χάσει στο Βόλο τότε ο Παναιτωλικός εξασφαλίζει πως δεν θα τερματίσει τελευταίος, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση που κάνει το ίδιο αποτέλεσμα με τη Λάρισα, όποιο και να είναι αυτό (εννοείται πως απλά με δική του νίκη «κλειδώνει» πως δεν θα είναι τελευταίος).  Ισχύει όμως και για εκείνον ότι για τους Κρητικούς, σε περίπτωση που αμφότεροι δεν κερδίσουν την επόμενη αγωνιστική και η ΑΕΛ επικρατήσει στο Βόλο. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό στο «Γεντί Κουλέ» να τα παίζει… όλα ή τίποτα, αφού με νίκη να αποφεύγει και το μπαράζ, με ήττα όμως να πέφτει απευθείας.
ΑΕΛ (24)
Είναι η μόνη εκ των ομάδων της ουράς που δεν ορίζει την τύχη της αλλά χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων, ενώ βρίσκεται και στην πλέον δυσχερή θέση. Εφόσον χάσει στο Βόλο τότε θα τερματίσει οριστικά τελευταία, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και αν έρθει ισόπαλη και την ίδια στιγμή ο Παναιτωλικός δεν ηττηθεί από τον Ατρόμητο. Μάλιστα εάν κερδίσει ο ΟΦΗ στη Λαμία, ανεξάρτητα τι θα κάνει εκείνη στο Πανθεσσαλικό, θα «κυνηγάει» μόνο το μπαράζ. Υστερεί σε όλες τις μονές ισοβαθμίες με Κρητικούς, Αγρινιώτες (δεν μπορεί να υπάρξει τριπλή όπου ούτως ή άλλως θα ήταν και πάλι από κάτω) και ο βασικός της στόχος την επόμενη αγωνιστική είναι να κάνει καλύτερο αποτέλεσμα από τον Παναιτωλικό ή να κερδίσει εκείνη και να χάσει ο ΟΦΗ. Ακόμη και με νίκη «παίζει» να αποχαιρετήσει μαθηματικά την κατηγορία. 
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (31)
Παναιτωλικός*
Βόλος
ΟΦΗ (28)
Λαμία*
Παναιτωλικός
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (27)
Ατρόμητος
ΟΦΗ*
ΑΕΛ (24)
Βόλος*
Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα
ΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΟΦΗ – Ατρόμητος 2-2
Ατρόμητος – ΟΦΗ 0-0
ΟΦΗ – Ατρόμητος 1-1
Ισοβαθμία: Ατρόμητος
Ατρόμητος – Παναιτωλικός 2-0
Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-1
Παναιτωλικός – Ατρόμητος ;
Ισοβαθμία: Εκκρεμεί
ΟΦΗ – Παναιτωλικός 1-1
Παναιτωλικός – ΟΦΗ 2-1
ΟΦΗ – Παναιτωλικός ;
Ισοβαθμία: Εκκρεμεί
ΑΕΛ – ΟΦΗ 0-1
ΟΦΗ – ΑΕΛ 2-3
ΑΕΛ – ΟΦΗ 0-1
Ισοβαθμία: ΟΦΗ
Παναιτωλικός – ΑΕΛ 2-1
ΑΕΛ – Παναιτωλικός 1-0
ΑΕΛ – Παναιτωλικός 1-1
Ισοβαθμία: Παναιτωλικός
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Α) Οι βαθμοί στα ματς μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (κανονική διάρκεια+play out),
Β) Εάν οι ομάδες έχουν συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς, η διαφορά τερμάτων στα ματς των ομάδων που ισοβαθμούν (κανονική διάρκεια+play out).
Γ) Εάν τα κριτήρια Α και Β είναι ίδια, τότε υπερτερεί η ομάδα που πήρε την καλύτερη θέση στην κανονική διάρκεια.
gazzetta.g