Ο Βασίλης Σαμπράκος φτιάχνει την ενδεκάδα των καλύτερων U21 ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος που ολοκληρώνεται.

Στη διάρκεια του τόσο παράξενου, του πρωτόγνωρου περασμένου καλοκαιριού, τον καιρό που προσπαθούσα να προεκτιμήσω πώς θα διαχειριστούν αυτή την τόσο παράξενη σεζόν οι ομάδες έκανα την υπόθεση ότι, κυρίως λόγω κόστους, θα βλέπαμε στο πρωτάθλημα της Superleague περισσότερους νεαρούς ποδοσφαιριστές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν έκανα την πρώτη ανασκόπηση, επιχειρώντας να δω πόσοι ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών έχουν πάρει μεγάλο αριθμό συμμετοχών και άρα μας έχουν δώσει αρκετές εικόνες για να σχηματίσουμε άποψη για την δυναμική τους, πήρα την πρώτη απογοήτευση. Στη θέση του προπονητή της U21 Εθνικής Ομάδας θα δυσκολευόμουν πολύ να σχηματίσω, με όποιο σύστημα, μια ενδεκάδα που να με πείθει ότι μπορεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική στην απόδοση ενός αγωνιστικού πλάνου. Δηλαδή αν είχα τον περιορισμό να επιλέξω ποδοσφαιριστές μόνο από το ελληνικό πρωτάθλημα, και δεν μπορούσα να καλύψω τα κενά με παίκτες που παίζουν στο εξωτερικό, θα είχα μεγάλο πρόβλημα και θα έκανα αλχημίες.

Οι τέσσερις που έλαμψαν

Όταν ξεκινάς να ξεχωρίζεις τους καλύτερους, από όσους συμπλήρωσαν μεγάλο αριθμό συμμετοχών στο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται, λάμπουν μπροστά στα μάτια σου τέσσερις ποδοσφαιριστές: Ο Τάσος Δουβίκας, ο Χρήστος Τζόλης, ο Δημήτρης Πινακάς και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος έχουν όλοι τους φωνάξει, με συνέπεια, κατά τη διάρκεια της σεζόν ότι έχουν την προοπτική να εξελιχθούν σε ποδοσφαιριστές υψηλής ποιότητας. Όπως ίσως είναι φυσιολογικό, ουδείς εκ των τεσσάρων είναι “έτοιμος” ποδοσφαιριστής. Κι είναι βέβαιο ότι δεν θα φτάσουν πολύ ψηλότερα αν δεν συνεχίσουν να δουλεύουν για να βελτιώνονται και αν δεν τους δώσει την απαιτούμενη σημασία η σημερινή ή η επόμενη ομάδα που θα επενδύσει πάνω τους. Όμως και οι τέσσερις έχουν στοιχεία που πείθουν ότι μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και να παίξουν ποδόσφαιρο σε καλύτερα πρωταθλήματα από το ελληνικό.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Στην επόμενη κατηγορία είναι ποδοσφαιριστές που έπαιξαν αρκετά ή και πολύ και έδειξαν ότι έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξελιχθούν, για αρχή, σε βασικά στελέχη μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα. Ο Φώτης Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού, ο Άγγελος Τσιγγάρας του Παναιτωλικού, ο Γιάννης Μιχαηλίδης και ο Χάρης Τσιγγάρας του ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Λιάσος του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Απόστολος Κωνσταντόπουλος του Παναιτωλικού, ο Απόστολος Διαμαντής του ΟΦΗ, ο Γεράσιμος Μήτογλου του Βόλου, ο Χρήστος Μανδάς του Ατρόμητου, ο Αντώνης Τσιφτσής του Αστέρα Τρίπολης.

Αυτοί που δεν τους “καταλάβαμε”

Κι έπειτα είναι και η κατηγορία των παιδιών που για μια σειρά από λόγους δεν συμπλήρωσαν μεγάλο αριθμό συμμετοχών, και δεν βρήκαν χώρο και χρόνο για να δείξουν πολλά και να μας επιτρέψουν να σχηματίσουμε μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για την σημερινή δυναμική και τις προοπτικές τους. Σε αυτήν ανήκουν ο Θεοδόσης Μαχαίρας, όπως και οι Μιχάλης ΚοσίδηςΕυθύμης Χριστόπουλος της ΑΕΚ, ο Κωνσταντίνος Τζολάκης και ο Βασίλης Σουρλής του Ολυμπιακού, ο Μάριος Σιαμπάνης του Άρη, ο Λευτέρης Λύρατζης, ο Γιώργος Κούτσιας και ο Γιώργος Βρακάς του ΠΑΟΚ, o Ζήσης Χατζηστραβός της Λαμίας.

Αυτοί που έφυγαν

Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή των παιδιών που μας έδωσαν μια πρώτη εντύπωση στην Superleague και στο μεταξύ μετανάστευσαν. Ο Γιάννης Μπότος έφυγε από την ΑΕΚ και πήγε στην Ολλανδία και έγινε βασικός στους Go Ahead Eagles που κέρδισαν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης έφυγε από τον Παναθηναϊκό και πήγε στην Ολλανδία, όπου παίρνει τις πρώτες του συμμετοχές στην Φορτούνα Σίταρντ. Ο Βασίλης Ζαγαρίτης μας έδωσε πολύ καλές πρώτες εντυπώσεις με τον Παναθηναϊκό, προτού μεταγραφεί στην Πάρα, στην οποία δεν βρήκε ακόμη χώρο και χρόνο συμμετοχής.

Όπως έλεγα στην αρχή, δυσκολεύτηκα πολύ να φτιάξω μια ενδεκάδα, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν επιλογές για τις θέσεις των ακραίων μπακ. Έφτιαξα λοιπόν αυτό το 3-4-3, το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον στην ανάπτυξη των επιθέσεων, αλλά “πονάει” στα άκρα, εκεί όπου τοποθέτησα ποδοσφαιριστές κυρίως επειδή τους ξεχώρισα και όχι επειδή με πείθουν ότι μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες αυτών των θέσεων.

https://www.gazzetta.gr/